Йордан Божилов: Ракетите ни не са съвместими с НАТО

България не губи отбранителната си способност с ракетите за Украйна
30 сеп 2023 22:30, Стела Стоянова
108
Йордан Божилов: Ракетите ни не са съвместими с НАТО
Снимка БГНЕС

Нашите ракети не са съвместими със системите на НАТО и при отбранителна операция не могат да се използват. Това заяви пред БНТ бившият заместник – министър на отбраната Йордан Божилов.

Повод за коментара му бе решението на депутатите за предоставяне на Украйна на неизправни ракети С-300.

"Нямам основания да се съмнявам, че определен комплект ракети при пускане на проверката на самата ракета е излязла някаква грешка. Ракетите са системи, които имат елементи, които стареят. Когато системата за проверка даде отклонение, това означава, че ако се изстреля ракетата, тя ще полети в неконтролируема посока. За някои системи, особено за тези системи, рискът е необоснован в мирно време", обясни Божилов.

По негови думи в Украйна, където тече война, рискът е достатъчно висок и може да се използват и такива ракети. Божилов подчерта, че България не губи отбранителната си способност.

"Ако има реален риск за България, ние действаме в рамките на НАТО. Това означава, че на нашите територии ще бъдат разположени средства на нашите съюзници. За съжалние нашите ракети, включително тези, които даваме на Украйна, те са несъвместими с НАТО-вските системи и това означава, че по време на отбранителна операция тези ракети ще бъдат изключени,те не могат да бъдат използвани", каза още Йордан Божилов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Турция или Гърция ще ни брани, въпрос на нагласа, то и религията е въпрос на нагласа, т. е. сменя се.Как може да те защитава най-голямата опасност за сигурността ти, каквато са съседите.А да се пазиш от държава, къде нямаш граница с нея.Мозък???Оставиха ли ни ракетни комплекси С 300 за защита?
1
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То и бюджета е несъвместим с НАТО.Тези милиони за чертежи кок ще ги плаща?Баба ви ли?Ние сме малка бедна страна и отгоре на всичкото ни изнасят златото на безценица.