Донорството е шанс за живот, повечето пациенти, с нужда от ново сърце, са млади

Трансплантирани хора се вклчиха символично в Софийския маратон
7

По повод Европейския ден на донорството и трансплантацията в маратона в София се включиха лекари и поддръжници на каузата, както и трансплантирани хора, които пробягаха символично разстояние.

Георги Пеев участва всяка година в европейски спортни първенства за трансплантирани. Минава през две успешни трансплантации, които не са му попречили да се движи активно.

"Донорството означава живот. Колкото и клиширано да звучи, всъщност това е смисълът на донорството, за да се правят повече трансплантации, хората, които имат нужда от нов орган, да получат и да продължат живота си активно", каза Георги пред телевизия Bulgaria ON AIR.

След успешната трансплантация Огнян Ганджев отново става активен човек, дори изкачва френския връх Мон Блан. "Искам да се популяризи донорството, защото през тези 20 години, с които съм се сблъскал, има хора в България, и не само в България, които не знаят какво значи трансплантация", сподели Огнян.

Националната кампания "Да! За живот!" участва ежегодно в Софийския маратон. Така не оставя разговорът за донорството да заглъхне. А основната цел е  да покаже, че всеки заслужава шанс за живот.

Към днешна дата в България има над 850 човека, които чакат на опашката за трансплантации.

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А къде отиваше плацентата с кръвта на новородените по времето на соца? Защо веднага след раждането на малкото дете, му режат пъпната връв? От къде идва тази медицинска заповед? Нали точно след като малкото бебенце излезе от майка си трябва да се остави в продължение на 30 минути цялата генетична информация срещу болести да се впее от плацентата и тогава да се пресече пъпната връв! По болниците за раждане на малките деца събираха плацената и някъде заминаваше! При канибалите!
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Донорство за Канибали!
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Никво донорство, на който каквото е писано, това е.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Узаконят ли донорството ще ни завъртят война.Опипват почвата със статии.В България има много СПИН,сифилис,вроден трипер и всеки втори е с ***.Да не се мъчат,а да се разкарат!!!
2
1
 
9
 
! Отговори
нафърфорий преди 7 месеца
То хубаво ама да не настъпи ден кога млади и здрави момчетъ, и момичетъ шъ почнат да изчезват по улиците, и шъ требвъ да ходят с охранъ щоту на некой многу богат чичко, лелка или старче му требват нови органи!!!
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За да има донорство требе да има и подходящо умрело...това ли проповядват ? Освен това може би съвсем случайно в такива случаи всички получават амнезия праят се на улави и въобще не разбират и всички единодушно пропускат думичката "ПАРИ". Един вид айде нека да умре некой ваш роднина и дарете на бедните...