Ще има ли нов скок на цените, или ни очаква по-спокойна зима

Доц. Боюклиев: Ще поскъпне това, което е внос, по-добре родна зимнина от марокански домати
11 окт 2023 14:30, Красимир Ангелов
39

Премиерът Николай Денков предупреди, че ако конфликтът в Израел се задълбочи, е възможно да рефлектира върху цените през идващата зима. Доколко реална е опасността цените отново да тръгнат нагоре?

"Знам от колегите, че все пак тази година сме гарантирани. Имаме гарантиран нефт от Русия, който предполага и по-евтин дизел. При нас зърнопроизводството основно е дизел, другите са азотните торове - те са важни, но ние трябва да ги намаляваме, защото ще правим зелен преход", коментира доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания на БАН в студиото на "България сутрин".

Той определи изминалото лято като спокойно, а поскъпването на зеленчуците и плодовете като нормално предвид ниската реколта.

"Ще поскъпне това, което е внос, ако поскъпне дизелът. Сега плодовете и зеленчуците не са на високи цени. Някои макроикономисти говорят за дефлация, това са сезонни моменти. Зависи как ще реагира потребителят - дали ще направи традиционната зимнина, което аз лично препоръчвам. Това е традиционната българска храна, а не парникови домати от Мароко, които минават през Испания", смята доц. Боюклиев.

Експертът от Института за икономически изследвания към БАН прогнозира поскъпване на парниковите зеленчуци.

"В зависимост от вдигането на дизела и другите горива може да поскъпнат и вносните цитрусови плодове. Доматите все още са полски и са на нормални цени, по-ниски от миналогодишните по това време. Има стабилни цени в момента", анализира доц. Боюклиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му проблемът не е във високите цени, а в ниските доходи и това, че не произвеждаме. Гостът даде пример с млечните и месните продукти.

"40% от това, което влагаме в българските млечните продукти, е внос. А при месните продукти до 60%. Не виждаме реалната политика. Положителна тенденция - нашите цени догонват цените в Европа. Испанският потребител дава за литър пастьоризирано мляко 1,82 стотинки, а у нас средната цена е 3,34 стотинки. Тук трябва да търсим продоволствената сигурност", обясни експертът.

И въпреки всичко доц. Огнян Боюклиев прогнозира спокойна зима.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Великият икономист Дейвид Рикардо е казал, че- Инфлацията е оправдание на аристокрацията.
36
0
 
7
 
! Отговори
анонимен до 36 Спек. преди 6 месеца
Има спекула когато се допуска картел.
35
1
 
2
 
! Отговори
до младен преди 6 месеца
СПЕКУЛА е дума измислена от комунистите.Има ли търсене ще има и предлагане,а цената зависи от доста неща,не само от МРЗ както го измислиха наще комунисти това понятие.Всеки знае какво има в джоба си и колко иска да харчи.Всеки влак си има пътници.
34
3
 
7
 
! Отговори
До 33 преди 6 месеца
Всеки може да отвори сайта на кой да е Лидл по света и да види цените. Само функционално неграмотните, които не можете да го направите, се надлъгвате какви били цените тука и там. Ами у нас си купувам на цени 20% по-евтини италиански стоки, отколкото се продават там. Толкоз.
33
0
 
10
 
! Отговори
Дони преди 6 месеца
До младен Моят подход е точно такъв! Живея с минимум излишни харчове - сметки, храна, спорт и малкия ми грях - хубаво уиски. Всики останали постъпления влагам в средносрочни активи - акции на холандски и белгийски частни пенсионерски фондове и кооперативи. Там увеличението е х3 в рамките на 5 години. И не е като да има вероятност да изгориш с некой роден далл боКк. Така на практика се бори инфлация в личен план. А народът залитнА по панелки и койни, от които хал хабер си няма. А в Лидл е война!
32
4
 
14
 
! Отговори
В Лидл преди 6 месеца
В Лидл в Италия е по евтино отколкото при нас... за качество да не говоря
31
2
 
19
 
! Отговори
младен преди 6 месеца
СПЕКУЛА!!! Повече няма какво да се каже....освен че докато има риби ще има и рибари. А пробвайте няколко месеца да купувате само необходимият минимум и да не ходите по заведения да видим какво ще стане. Друга песен щв запеят търговските вериги и кръчмарите.
30
0
 
9
 
! Отговори
Дони преди 6 месеца
Некой подготвя да дОи подопечните гои...
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Държавата трябва да се нарича Спекулария, а не България!
28
0
 
4
 
! Отговори
до Пишман експерт преди 6 месеца
Такаааа.Я да видим знаеш ли как по друг начин да се компенсират загубите както им викаш?И най-вече на кого викаш родни бизнесмени?Ако е на онези дето само искат помощи и дотации от държавата,съм склонен донякъде да се съглася с теб.Ако обаче само внасяш на тази държава и с вдигането на МРЗ ти се вдигат вноските за осигуровки и разходите за заплати?Дай друг начин да не се вдигат цените,хайде напиши да прочетем ние незнаещите.
27
3
 
4
 
! Отговори
Кол и вЪже преди 6 месеца
До АнонименНа маменцето ти в калната точка. Това, че някой си купил автомобил и не го поддържа, не значи, че не му се полага. Айде на теб да не ти се полага нищо, така добре ли е, г-н .... Сталин от Горно надолнище? Много взехте да се правите на "Кой и какво заслужавал".
26
1
 
17
 
! Отговори
Пишман експерт преди 6 месеца
Ще има от 1 януари 2024г. Заради вдигането на МРЗ, родните бизнесмени ще започнат да помпат цените за да компенсират загубите си...
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Караш лиго да стои в гаража при маслата и отровата на студа на една лампа.Господ здраве да ти дава панко скачков
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 22 : Боже! И на ТОВА са му дали право да гласува? Тоя свят отива на кино....
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Безсмислен въпрос. Всички знаем отговора
22
3
 
13
 
! Отговори
Партийни крадци! преди 6 месеца
Тоя само за руски дизел говори и за краставици и домати от Полша.Всичко внасяме убиха българските производители.Не им дават субсидия на дребните,а ги взимат чиновници от министерството,дето само на документи имат уж земя и животни,а мотика само на картинка са виждали .Всичко е кражба и менте в България!Комунистите не са слизали от власт.А те само знаят да лъжат и да крадат.Обаче днес са ДЕМОКРАТИ!Уж де....Ето за кмет на София ни гласят племеник на Петър Младенов.Какво да коментираме повече?!
21
14
 
5
 
! Отговори
СЪРДЕТЕ СЕ НА ПУТИН преди 6 месеца
ВОЙНАТА ВИНАГИ РАЖДА ВИСОКА ИНФЛАЦИЯ..... ПУТИН И РУСИЯ ОГРАБИХА БЪЛГАРСКИТЕ ГЛАДНИ И БЕДНИ РУСОФИЛИ
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Панко скачков доволен лиси от слугата при теб квалициран охранител лие.Даиму оръжие проверяваш ли го всеки ден
19
2
 
7
 
! Отговори
Земеделец преди 6 месеца
Този некадърник от БАН, за какво го показвате по телевизията.
18
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 16 : Това е стъпка в правилната посока. Колата не е за всички opъфляци, дето и горивото не могат да си позволят. Полага се на хора, които могат да си позволят адекватна поддръжка. За останалите има обществен транспорт.