Денков: България ще има право да налага такса върху руския газ

Това коментира той от Албания
16 окт 2023 19:07, Стела Стоянова
256
Денков: България ще има право да налага такса върху руския газ
Снимка БГНЕС, архив

България има право да налага такса върху вноса и транзита на руски газ.

Така премиерът акад. Николай Денков коментира от Тирана въведената от Народното събрание такса от 20 лева за мегаватчас или приблизително 100 кубически метра руски природен газ, който влиза и минава през страната. Решението е в сила от 13 октомври т.г., съобщиха от правителствената пресслужба.

Въпреки санкциите срещу Русия „някои държави получиха разрешение да внасят руски газ, защото нямаха други възможности. Такива са Унгария и Сърбия. Но вече има интерконектори, така че има алтернативи и руският газ не би трябвало да се ползва с някакви специални преференции“, каза още министър-председателят. Той даде пример с договора с турската компания „Боташ“, сключен от служебното правителство. В него има такса, свързана с вноса и обработката на течния природен газ. „Всъщност таксата, която ние въведохме, създава възможност за истинска конкуренция между течния природен газ от различни източници и газа, който идва от Русия“, посочи акад. Денков.

Днес премиерът е в Албания, където участва в срещата на върха на държавните и правителствените ръководители в рамките на Берлинския процес. На нея е обсъждана интеграцията между шестте страни на Западните Балкани по общия им път към ЕС. „Преговорите с ЕС са затруднени по различни причини, но това не пречи самите държави помежду си да се интегрират по отношение на търговия, движение на стоки, капитали и хора. Това ги подготвя за интеграцията им с Европейския съюз“, отбеляза министър-председателят. На срещата в Тирана са били дискутирани начини за ускоряване на тези процеси както между държавите в Западните Балкани, така и във връзка с преговорите за присъединяването им към Европейския съюз.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Брееейй, веднъж и ние да си гледаме икономическия интерес, и то за сметка на руския! Направо да не повярваш!
178
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да наричаш Унгария и Сърбия марионетки на Русия е смешно и глупаво! А ние бяхме 70 години марионетки на едните,сега сме на другите!
177
4
 
8
 
! Отговори
До 198 преди 7 месеца
Така е но на русофобите им плащат само за антируски коментари от Посолството..
176
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По моему Сърбия и Унгария ще бъдат обложени с допълнителен данък,а не Русия! Така че,обидните реплики по повод Русия са излишни! Каквото са решили тези страни,това е! Ние не им помагаме в случая,то е ясно!
175
7
 
4
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
До до 191 Коментара му беше към мен, най-вероятно, но си прав, че е очевидно, че другаря много добре осъзнава, че е на амбразурата за руснаците, а не защото му пука за България. Той затова е и в таи тема - защото от действията на българското правителство за България ще има допълнителни приходи, а за руските марионетки ще има по-скъп газ. Двойна полза за Европа.
174
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много ми е интересно, утре когато всички руски шпиони ще са по ТВ студията да защитават интересите на Русия, как ще обяснят , че е добре да не вземем 3 милиарда лева
173
7
 
5
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
До До 186 "Свързва ме това че ако не беше Русия нямаше да има държава България" Мислиш така, защото не си си доучил в средното образование, и защото единствената "история", която знаеш е тази, която са ти наливали точно руснаците. Каква изненада, че са я фалшифицирали ТОЧНО с целта да си им "длъжен". Дори самия ти начин на изразяване показва, че си нямш идея, че те са ти длъжни, а не ти на тях. Грабят те цял живот, а ти си им "благодарен". За тях идеално, за теб - най-голямата мизерия.
172
6
 
4
 
! Отговори
до 191 преди 7 месеца
До До 190. Аз ли съм подметката ? Ти приписваш съществуването си на чужда държава, за теб интересите на Русия са над всичко, а аз съм американска подметка? Къде видя в моя пост да се говори да Америка или да хваля САЩ, говоря за България с уважение и респект, а ти като всеки роб се кланяш на господар и всяка втора дума ти е хвалебствие за Русия, а не за България. Помисли, ако можеш кой е подметката.
171
4
 
4
 
! Отговори
Дон Хуан преди 7 месеца
Както ние си плащане, колкото руснаците ни определят, така и те ще си плащат, колкото кажем. Като не им харесва да си търсят заобиколни пътища . Цената за Сърбия и Унгария винаги е била много по ниска от колкото за нас, така че да не се оплакват. Ако не им се дават пари, да се договорят с Газпром да е за сметка на продавача.
170
3
 
6
 
! Отговори
до 189 преди 7 месеца
Държава България е имало когато в блатата на Москва са живеели в землянки
169
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До До 181 184. Преди 1000 години не е имало Русия. Но нищо за руските роби историята е инструмент
168
7
 
4
 
! Отговори
Грозната истина преди 7 месеца
Копейките преживяха странен катарзис. Първо като едни православни патроити почнаха да викат Ахмат и да се радват , че хората на Кадиров колят цивилни в Украйна, От няколко дни вече викат Аллах Акбар и обясняват как няма по мили хора от ислямистките терористи, днес вече избиват рибата, като обясняват как България трябва да се откаже от 3 милиарда лева, за да Русия е на кеф. Твърдите, че не ви плащат в копейки, но тогава излиза че сте просто полезните и.д. и0ти за режима на Путин
167
7
 
6
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
До До 181 Каква духовна връзка имаш ти със северноазиатските варвари? Със САЩ ни свързва желанието да живеем като цивилизивана държава, какво те свързва с руските терористи?
166
4
 
4
 
! Отговори
Историк преди 7 месеца
До До 181 Има писмени доказателства за това, случаите са МНОГОБРОЙНИ.. Народния съд говори ли ти нещо? Това е само един пример.
165
3
 
6
 
! Отговори
До 181 преди 7 месеца
Кога Русия е из_бивала и колила българи и завладявала България бе?? Да посрещали сме ги с хляб и сол, дължим им благодарност! Ние сме генетично, куртурно, религиозно, езикаво и исторически свързани народи от 1000 години!За разлика от колонизатора ни САЩ който ни владее от 30 години и няма никаква духовна връзка с нас, а само връзка господар-роб!
164
5
 
4
 
! Отговори
321 преди 7 месеца
На Дано на руските роби им плащат бонуси когато в коментарите си поставят руските интереси над българските. Как па успяха да измислят аргументи, че е по добре България да не вземе едни 2-3 милиарда, само и само да не се засегнат руските интереси.
163
7
 
6
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Брутално е да се гледа как уж "родолюбците" които бяха много "загрижени" за цената на газа, изведнъж скочиха на Денков за това, че България ще може да прибира още близо 3.5 милиарда в бюджета. Оказаха се родолюбци, но на на чужда родина, а не тази, на която са граждани.
162
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз, рекох, че ако руснаците ни нападнат русофилите ще ги посрещат с хляб и сол.Оказа се, че се лъжа. Няма да ги посрещат направо ще се присъединят към тях в избиването на българи и завладяването на България.Същото ще направят и ако Сърбия ни нападне. НЯМА по продажно племе от русофилското. ФАКТ.
161
2
 
9
 
! Отговори
А защо не преди 7 месеца
Наложим такса за внос и транзит на Американски газ а?? И визи са Американци!
160
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Българин 172 Ти не си българин бе, ти си употребен американски памперс с промит мозък. Чета ти коментарите, които бълваш постоянно и се чудя защо ти е толкова повреден мозъка, да не взимаш наркотици? Или пък това шантаво поведение е от промивки на мозъка ти?