Расте незаконната търговия с кучета

Проблемът не е само дали е породисто или не
16 окт 2023 08:42, Александър Попов
48

Законните развъдници на кучета у нас са само 40, но на пазара има далеч повече обяви за продажби, каза програмният координатор към Фондация "Четири лапи" Ивелина Иванова пред Bulgaria ON AIR.

"Честа практика на незаконните развъдници е да предлагат едно куче като породисто, а то да не е. Проблем не са само произходът и породата. Проблем е и компрометираното здраве. Често тези кучета се развъждат в неподходящи условия и след това се отглеждат в неподходящи условия. Бързо биват отделяни от своята майка, което не им позволява да изградят имунитет, не им се слагат ваксини", коментира Иванова.

Породистото куче може да се установи чрез сертификат за родословие, подчерта Иванова. Тя препоръча на всеки, който иска да си вземе куче, да си направи предварително проучване.

"Ние винаги сме настоявали за по-засилен контрол над незаконното развъждане и търговия, по-високи санкции за незаконните развъдници и собствениците, които отказват да извадят документи на животното. Ние сме в постоянен диалог с институциите", подчерта Иванова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Ирина преди 6 месеца
Пример: най-големият развъдник за мопс е регистриран в БАБХ по Търговския закон. Собственикът на този "развъдник" обаче не е член на клуб "Мопс", няма запазено име в МФК" (регистърът е публичен и всеки може да направи справка, че име "Mops.bg" не съществува), кучила се бълват масово повече от 10 години, но без селекционния контрол на експерт от клуба, защото не участват е изложби, под въпрос е дали изобщо се правят генетични изследвания на родителите и кучилата, а кученцата нямат родословия.
39
0
 
1
 
! Отговори
Ирина преди 6 месеца
Домашното размножаване, което не е проследено от клуба по порода, също е нерегламентирано. За да не станете обект на измама, първо потърсете информация в породния клуб или местното киноложки дружество (ако има такова).Изпращат хората да си търсят чистопородно куче в развъдниците, регистрирани в БАБХ. По-голямата част от тях нямат регистрация в никаква киноложка структура, вкл. и в FCI.
38
0
 
1
 
! Отговори
Ирина преди 6 месеца
От фондация "4 лапи" нямат съвсем ясна представа за нещата. Според тях "законен" е този развъдник, който е регистриран в БАБХ. Това обаче не означава, че кучетата, които се раждат там са качествени. Голяма част от регистрираните в БАБХ са кучеферми - т.е. законни само пред Държавата, но кучетата в тях не са под селекционен контрол на клубовете по породи и от там се получава разминаване в качеството. Тези кучета нямат и родословия, което е другият сигурен знак за измама.
37
0
 
1
 
! Отговори
Шанел преди 6 месеца
Интересно ,а къде са организациите за защита на животните ,къде е полицията,значи всички знаят че се върти в България незаконна търговия с животни но никой нищо не прави, *** и мижавата държава - хиляди хора и организации лапат тлъсти заплати но никой не прави нищо по въпроса, само плямпат да си проветряват устите и се правят че не виждат и не чуват ,а може би лапат и те парче от баницата ,Но какво ли друго да очакваш в ***...
36
9
 
6
 
! Отговори
От страх преди 6 месеца
До Отвратен - Животно в апартамент не бива да се отглежда. Харесвам и кучетата, и котките, но отчитам, че за хората не е хигиенично да се затворят в няколко стаи с животно, а за самото зверче това е мъчение. За домашен любимец трябва двор. Повечето от наистина интелигентните хора, с които дискутирам тази тема казват, че са си взели куче, защото ги е страх. Още през 90-те години, когато бронираните врати са били рядкост, постоянно е имало случаи на влизане докато собствениците на жилището спят.
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
То цялата ЯЕЦ " Белене " тръгна извън закона и се направи оборот за 1милиярд без документи . В Енергетиката КЕВР търпи топлофикация от прогнозни сметки пари да се прибират. Та се опре за разлика на кучетата.
34
2
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 6 месеца
Истината е че има хора които направиха състояние от развъждане и търговия с кучета - това е част от сивия сектор в държавата , няма декариране на доход , няма облагане сданъци, друг е въпроса за качеството на животните. Като стана въпрос за данъци - не ми е известно - плаща ли се данък върху притежаваното куче , защото като бях ученик / седемдесетте/ идваха в къщи и трябваше да се попълва декларация за всичко притежавано за облагане с данък вкл. и върху кучето , което имахме
33
2
 
7
 
! Отговори
ISMET преди 6 месеца
какьв ти даньк за КУЧЕТА автосервизите ,колко дерат на ден ,авточасти магазините никаде не издават касов бон ,а оборота е много голям
32
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Предпочитам кучета, пред българи. *** също, може и българки
31
10
 
11
 
! Отговори
българка преди 6 месеца
Всеки луд с номера си - тази с цяла програма ! А бе вие, мисирките, наред ли сте ? Държавата потъва, хората умират от недоимък, на две крачки от нас има две войни, да не продължавам с другите належащи проблеми - те седнали с кучетата да ни занимават ! Защо не направи едно разследване за ТРАФИКА НА ХОРА - деца, жени, мъже, за СЪВРЕМЕННОТО РОБСТВО ?!? Ами защот иска работа, а не дърдорене за кучетата.....
30
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мастийчарите да ги облагат с данък.
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Правят се луди пари от развъждането на тия малки за нищо не ставащи кученца, дето всяка кифла го държи. Даже им е важно да им е скъпо, че статут се търси. Знае се, че в БГ всеки е ВИП.
28
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Оправихме държавата и опряхме до кучетата.Който иска да си развъжда,продава и купува,това нас не ни засяга.Има много по-важни неща за решаване.
27
11
 
14
 
! Отговори
Хахаха преди 6 месеца
Те сега вместо деца и внучета гледат кучета, че като го набият кучето не може да говори и да се оплаче като детето, не им противоречи, не плаче...
26
6
 
22
 
! Отговори
Г557дт преди 6 месеца
В парка вместо да се разхождаш и да релаксираш се чудиш от кучета ли да се пазиш или от фучащи велосипедисти, тротинеткаджии и какво ли още не. Стрес.
25
16
 
17
 
! Отговори
Отвратен преди 6 месеца
И в София е същото. Гледаш уж културнен човек, а върви и дърпа куче ... Какви ли хигиенни навици трябва да имат, за да живеят с лигите, изпражненията и космите на куметата?!
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Техните на хартия породисти са от три до пет пъти по-скъпи, освен това родословие, шампиони и подобни измислици премислици.
23
8
 
10
 
! Отговори
Мнение преди 6 месеца
Бургас е станал ку.чи-град, всеки е с куче, че и по 2-3 разхожда в парка, ос.ра.ли града. Хубявото е, че поне няма бездомни кучета. Ама на глава от населениет в града се пада със сигурност по едно. Просто ужас!
22
5
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 6 месеца
Бургас е станал ***-град, всеки е с куче, че и по 2-3 разхожда в парка, *** града. Хубявото е, че поне няма бездомни кучета. Ама на глава от населениет в града се пада със сигурност по едно. Просто ужас!
21
5
 
12
 
! Отговори
Царска Бъргария преди 6 месеца
Невинния народ страда заради двукраките червени па ра зи ти от ДС и комунистите