Мъжете взимат по-големи заплати и пенсии от жените, но "ножицата" намалява

12.2% от жените са преживели сексуален тормоз на работното място
19 окт 2023 15:52, Александър Попов
51
Мъжете взимат по-големи заплати и пенсии от жените, но "ножицата" намалява
Снимка: БГНЕС

Правителството одобри Доклад за равнопоставеността на жените и мъжете за 2022 г. Документът отразява резултатите от изпълнението на политиките в пет приоритетни области: равнопоставеност на жените и мъжете на пазара на труда и равна степен на икономическа независимост, намаляване на разликите по пол в заплащането и доходите, насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете в процесите на вземане на решения, борба с насилието и защита и подкрепа на жертвите, преодоляване на стереотипите по пол в различни сфери на обществения живот и на сексизма.

Какво показват данните?

Според данните в доклада през четвъртото тримесечие на 2022 г. броят на заетите в България на възраст 15 и повече навършени години достига 3,197 млн. души, от които 1,702 млн. са мъже и 1.495 млн. - жени. Коефициентът на заетост за жените (15 - 64 г.) е 67,9%, а за мъжете от същата възрастова група - 74,9%.

През 2021 г., последната, за която има данни, отчетената разлика в заплащането е 11,8% в полза на мъжете, което е известно намаление спрямо предходните години. Най-голяма разлика в заплащането се забелязва в областта на финансовите и застрахователни дейности, а най-малка - в сферата на административните и спомагателните дейности.

Статистиката показва, че през 2022 г. средният месечен размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст е 709,51 лв. За мъжете той е 797,19 лв., а за жените 658,69 лв. Средната продължителност на получаване на лична пенсия за осигурителен стаж и възраст за трета категория труд през 2022 г. е 27,5 години за жените и 21,4 години за мъжете. През изминалата година средният осигурителен доход е бил 1298,45 лв. Мъжете са се осигурявали средно върху 1340,64 лв., а жените - върху 1254,20 лв.

Физическо или сексуално насилие от лица, различни от партньора, са преживели през целия си живот 5.9% от жените на възраст 18 - 74 г. От сексуален тормоз на работното място през живота си са пострадали 12.2% от жените на възраст 18-74 години.

Акцент в доклада е поставен върху изпълнението на Закона за равнопоставеност между мъжете и жените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако това беше истина всеки щеше да назначава само жени.
18
0
 
8
 
! Отговори
42 преди 7 месеца
нормално е при положение, че повече мъже са с професии с труд висока категория. коя държава е с полово равенство при миньори, водолази, инженери в атомни централи и работа с флуиди под налягане, пожарникари, полицаи, военни и т.н.? за каква "ножица" говорите дори самите вие не разбирате. разликите в заплащането ще скочат драматично падне ли "тавана" на пенсиите, защото ще има десетки хиляди хора, които ще вземат над средната ЗАПЛАТА за страната.
17
1
 
16
 
! Отговори
Има ли жена-миньор?? преди 7 месеца
Някой да е видял жена на строеж или да опъва кабели за високо напрежение през зимата на -20 градуса??? Жените масово са продавачки, сервитьорки, готвачки, библиотекарки и естествено вземат по-ниски заплати от един строител, електротехник, автомонтьор, шофьор или миньор. Разбира се има и мъже бармани, готвачи и сервитьори и жени-шофьори, кранистки и мотокаристки, но в масовия случай жените гледат да се уредят на някоя лека работа в офис или в помещение, където и заплатата е по-ниска.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не е вярно. Болгаристан - курвалан винаги е с много по-голяма заплата от кадърен мъж във всяка фирма, защото блъска челото в таблата на леглото със шефа. Сега реват, за да то официализират, щото иначе се обиждали на к-ви.
15
1
 
10
 
! Отговори
Свидетел преди 7 месеца
Жените, особено по-красивите, вдигнат краката у шефа и заплата от минимум 50 иляди.
14
2
 
11
 
! Отговори
ФАКТ преди 7 месеца
Не е вярно - колежките вземат по-висока заплата. Причината - орални услуги на определящите заплатата! И да си завираме главите в пясъка този факт не може да се отрече, може да бъде завоалиран в много думи и "основателни" аргументи, но всички знаем истината!!!
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Жените не стават за черна и тешка работа в армия, мвр, мини и т.н. Много ясно че мъжете зимат много по-високи заплати.
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Моят баща е на 87 г. 25 години беше минен инженер и 4 години партиен секретар. Взима 2880 лв. пенсия след последното увлечение. Плаща всички сметки вкъщи- интернет, вода, телевизия, ток, ТЕЦ и храна купува. Да ни е жив и здрав още дълги години. Отърва ни от разходи. Нашите заплати вървят само за развлечения.
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Взимат тези които ги заслужават.Разделение между половете има независимо ,че има изключения. Жените нямат приложение в много области и съответно не могат да взимат пари за това.А и не им трябва и без това ще мрънкат, че мъжете не са достойни по финансово мерило защото това е аргумента който използват в безизходица.Да ама ти не взимаш колкото би ми се искало да взимаш за да ти ги взимам :).
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ми да ама живеят по-кратко!
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А за хората от 10-ия пол, които са точно нула на брой, защо няма статистика?
8
13
 
5
 
! Отговори
До 8 преди 7 месеца
Един програмист взима 7 пъти повече от миньорче, но защо ли много мъже не стават програмисти? И сега има 50 хиляди незаети работни места за програмисти.
7
1
 
15
 
! Отговори
Mdamm преди 7 месеца
То като не ти става оная работа, все тая колко пенсия дават
6
3
 
2
 
! Отговори
Факт преди 7 месеца
Глупости
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най-лесно щеше да бъда, ако хората бяхме хемафродити.
4
5
 
27
 
! Отговори
Чобан Ходжа PhD преди 7 месеца
Мъжете взимат но жените им ги взимат. Справка виж снимката
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
да де, но защо сравявате една продавачка на закуски с един пожарникар, военен или миньор. Аз лека миньор не съм чул, така че всеки взема колкото е работил и каквото е работил.
2
2
 
14
 
! Отговори
Полово равенство преди 7 месеца
Все повече жени се държат като мъже и все повече мъже се държат като жени.
1
7
 
16
 
! Отговори
ИзВод преди 7 месеца
12.2% от жените са хубави