Тошко Йорданов: При машини на втория тур може да се иска касиране на изборите

Под документа за верификация трябва да стои подписът на министъра
31 окт 2023 19:52, Стела Стоянова
28
Тошко Йорданов: При машини на втория тур може да се иска касиране на изборите
Снимка БГНЕС

Ако се пуснат машини на втори тур, би могло да се иска касиране на изборите, защото има установено нарушение. Това заяви пред БНТ председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов .

Той обясни, че под документа за верификацията на машините трябва да стои подписът на министъра на електронното управление, а не на заместника му. Според Йорданов именно това е и основното нарушение, а другото - че Михаил Стойнов снимал хеш кода на машината с телефона си.

"Зам.-министър в нарушение на закона, без да има това право, повтаря целия процес и си разрешава сам на себе си. Влиза където не трябва, повтаря процес, който не бива да повтаря, снима с телефона си и изнася информация на флашка с репликата "Аз ще си поиграя". За това освен, че е имало свидетели, има записи и от охранителни камери".

Йорданов не вярва, че до балотажа ще има време за нова процедура по верифкация и инсталиране на машините. "Това са 12 000 машини. Кой ще ми даде гаранция, че за оставащото време това ще се случи?"

На извънредния председателски съвет на 27 октомври (когато се разрази скандалът с машините - б.р.) са били извикани представители на ДАНС, ЦИК, външният министър Мария Габриел и министърът на електронното управление Александър Йоловски. По думите на Йорданов министърът сам казал, че е делегирал правата си на заместника си Стойнов, но той не е трябвало да повтаря процедурата.

Още по темата

"Викаме министъра, Мария Габриел и ЦИК на заседанието в парламента и министърът на електронното управление потвърждава, че неговият заместник е нарушил правилата, не е имал работа там и не е трябвало да прави всичко това. След това разговорът става още по-общ, защото той (министърът) казва: Аз съм работил в "Информационно обслужване" и да няма съмнения, че след това там се правят шмекерии, аз се отказвам да наблюдавам целия процес и делегирам правата си на зам.-министъра".

Йорданов попита как министър, който според него е нарушил закона, сега ще верифицира процеса наново. По думите му ПП-ДБ са унищжили доверието в сегашните машини и се обяви за въвеждането на нови или за цялостна промяна на избирателната система.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Майммунните сигурно са полудели.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Може да има класиране на изборите, щом някакви *** от ВАС оспорват компетентността на ЦИК и ДАНС, които бяха установили съмнения в годността на машините и манипулиране на машинния вот. Значи ЦИК не е професионално годна да проведе избори. Затова те трябва да бъдат касирани. Апропо, германски съд излезе с решение, че машинния вот се манипулира и го отмени, само нашите пишман магистрати смятат, че не е така и го върнаха. България е бананови република, не и демокрация. Тези се изплюха върху нея
26
4
 
0
 
! Отговори
Ранбо преди 5 месеца
Българския народ винаги избира партиите на ДПС и винаги бие здрав депесарски шут на всякакви сороски ***. За това ИТН ще бъдат дълги години на върха на политиката тука! Просто нормалните хора ги харесват!
25
2
 
4
 
! Отговори
Явор преди 5 месеца
Махнаха машините заради *** кампания на ЦИК, ДАНС, ГЕРБ, БСП, Възраждане, ДПС и ИТН. Сервилните, страхливи и мисирски медии участваха активно в мероприятието. Медиите, когато са с ПП-ДБ, са с тях, когато са с всички други партии, с всички други партии са, никаква почтеност, смелост и достойнство. Копейкин, Бойко, Пеевски, Слави и Корнелия явно се уплашиха, че няма да купят изборите. Нищо няма в машините и са удобни за гласуване. ЦИК винаги са изпълнявали поръчки.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кудошко е активизиран.
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А при фалшивите бюлитини, които.ги дупчите с химикалите цели.нощи, изборите нетрябва да се касират!! Майко мила, само олигуфрените, които денонощно бълват хаос ли са влезли в този парламент??
22
1
 
2
 
! Отговори
нан преди 5 месеца
ами да се иска тълкуване на решението на ВАС от самия ВАС
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ташако Африкански ли е по-нагъл и създаващ хос в държавата или Тиквунийй?? Кой как мисли??
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Измишльотините на Тошко, за да не го забравят медиите.
19
3
 
8
 
! Отговори
Ама преди 5 месеца
Касирай си прическата, касирай си партията, касирай и на Слави кларинета. Аман, мина политическата поръчка да се спрат машините, ама не даде желаният ефект. Сега ще ревете всички. За протокола, моят кандидати изобщо не е в челната петица, ама съм твърдо за гласуването с машини
18
3
 
8
 
! Отговори
Германец преди 5 месеца
"Кой ще ми даде гаранция" -- къфф си ти, че някой ще ти дава гаранция бе. Ае у лево.
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Главния сценарист на шоуто пак е във филм.
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много жалка роля са им дали на Славчо, Тошко и ИТН началниците. И тя е да се всява хаос, смут , разправии за да се парализират държавните институции и да не могат да работят.
15
5
 
8
 
! Отговори
ИТН ИЧ ГИ НЯМА преди 5 месеца
ИТН НИ НАБУТАХА С ТИЯ МАШИНИ И С ИЗБОРИ ДО ДУПКА. СЕГА ДА МЪЛЧАТ! ОСВЕН ДА ЛАЯТ ОТ ДРУГО НЕРАЗБИРАТ. И КС ХАРТИЯТА СТАВАТ ШАШМИ, АМА С МАШИНИТЕ СИ ВКАРВАШ КОЯТО ПАРТИЯ СИ ИСКАШ В ПАРЛАМЕНТА, ЩОТО 4= НЕ СА ПРОБЛЕМ ДА ВЗЕМЕШ ОТ ВСИЧКИ, ОСОБЕНО ОТ НЕГЛАСУВАМ ЗА НИКОЙ И ДА ДАДЕШ НА НЯКОЙ КОЙТО ТИ ПЛАТИ!
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На тоя тип това ли му е проблема. Изобщо не споменава , че стотици хора се водят на един адрес и гласуват , че се подправят бюлетини , че има безумна бройка невалидни бюлетини , че се купуват гласове. След като не говори за тези проблеми , явно не ги вижда като такива. Итн нямат грам почтеност в себе си.
13
5
 
6
 
! Отговори
Влади преди 5 месеца
Той сам призна пред П.Златарева, че на първите два избора с машини не са се броели разписките/бюлетините отпечатвани от "принтерите". Тогава е можело ( и е ставало) гласуваш за партия Х, а в електронния протокол , издаван от машината се отчита ЗА партия У. Ясно: Затова имаше странно спечелено предимство от ИТН, а после и за ПП и ДБ, накрая на изборните дни. Всичко се връща.
12
5
 
7
 
! Отговори
СТИГА АЛА БАЛА! преди 5 месеца
НЕДЕЙ ТАКА БЕ ТОШКО, РАЗЧИТАМЕ МНОГО В СОФИЯ НА МАШИНИТЕ! И МОЯ ПРИНТЕР ИМАЛ КОДОВЕ АМА ТИЯ ОТ ПП НЕ ИДВАТ ДА СИ ИГРАЯТ И ДА ГО БАРНИКАТ И ТОЙ СИ РАБОТИ БЕЗ ГРЕШКА? КАКВО ИМА ДА ПИПАШ КОДОВЕТЕ, НАЛИ СА САМО ПРИНТЕРИ? КАКВО НИ БУДАЛКАТ?
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Касиране може, да има само при фалшифициране на изборите, бе ***, не до клатен.
10
4
 
8
 
! Отговори
Кой знае? преди 5 месеца
Значи другия път предлагам да изберем Тошко за министър председател и да оправи България. Може от четвъртия път на ИТН да им се получи? Кой знае?
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Оф, няма спиране тоя ***