Тестват BG-ALERT, но този път наистина, на 22 ноември

"Виваком" се извиниха на абонатите си
2 ное 2023 07:00, Нели Христова
49
Тестват BG-ALERT, но този път наистина, на 22 ноември
Снимка: БГНЕС

Истинското тестване на системата за ранно известяване BG-ALERT ще започне на 7 ноември в Габрово и ще върви по определен график, а на 22 ноември ще се тества на национално ниво. Това заяви пред БНТ директорът на пожарната главен комисар Ангел Джартов.

Още по темата

Той обясни, че полученото по-рано тази вечер известие за опасност, което стресна много граждани, е техническа грешка на изпълнителя на поръчката.

"От известно време работим по въвеждането на BG-ALERT, така че нашите съграждани да получават информация в случай на опасност. От наша страна започваме официалните тестове съгласно утвърдения график. Преди да станат факт тези официални тестове, се извършват вътрешни. Изпълнителят на софтуера погрешка е въвел съобщението да се извърши не в тестова, а в реална среда. Това не е грешка на МВР, нито на пожарната", поясни Джартов.

Във връзка с изнесената информация, че системата ще работи само на телефони и устройства, произведени след 2020 г., Джартов поясни, че известяването ще работи и с по-стари апарати. Съобщението обаче ще се визуализира различно.

Снощи голям брой ползватели на мобилни телефони получиха тестово съобщение от разработваната система BG-ALERT. От МВР съобщиха, че това е тестово съобщение, изпратено само на абонати на "Виваком", и няма връзка с конкретно събитие. Действието не е координирано с министерството. Тестовото съобщение, което притесни абонати на "Виваком" не е публикувано от мобилния оператор, а от ангажирания с въвеждането на системата BG ALERT изпълнител, съобщиха по-късно от МВР.

В официална позиция от "Виваком" се извиниха на абонатите и уточниха, че по време на тестове за автоматично изпращане на съобщения от системата BG ALERT към Министерството на вътрешните работи, която се внедрява в момента, системен интегратор е изпратил тестово съобщение към абонатите на "Виваком", за което от оператора не са били уведомени.

Системата BG-ALERT се разработва за разпространение на съобщения за предупреждение на населението за извънредни ситуации и бедствия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За да форсират така тестването на тая система означава да очакваме в най-скоро време "бум шака лака бум бум", засягащо и нас :D
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Фактът, че никой няма да бъде наказан, означава, че българската държава няма думата. Ако ставаше въпрос за българския Пурко, досега маскираните щяха да му разбият апартамента и медиите щяха да му разкостят родословието. Но явно извършителят въобще не е българския Пурко, а някой друг.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ДЗЗД СисКод, каквото и да значи ДЗЗД, която е записана в регистъра със странната дейност "Други персонални услуги, некласифицирани другаде".Как е възможно на фирма с таква дейност да се възлагат обществени поръчки? Може би и тук ще се намери дългата ръка на ДС!
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
народа разбра ли какво държи в джоба си ? конспирация нали ?
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
който е с андроидче и е технически грамотен може да деинсталира пакета, който е с ябълка... моите съболезнования
35
0
 
6
 
! Отговори
Antvx преди 6 месеца
Това не е първия път "човешката грешка" да стъпи накриво. Същото съобщение получих на 04.09. Не бях в БГ, и се появи на гръцки, барабар със силна аларма. По-интересното е, че след това съобщението изчезна, без следа. Почвам да се изкушавам за 1 стара Нокиа...
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен=== Пушечното месо на укрите привършва. Предупреждават ни да се готвим,за да го попълним! Нали клоунът наркоман и нашия плъх-премиер се договориха заедно да пазим Черно море,където кръжат самолети,носещи ракети "Кинжал" на руснаците!!! Тия двамата нещастници са жалка картинка! А сатанинската сглобка превърна Държавата ни в лудница от скандали! Незабавна оставка на мутрите, шарлатаните и десарите,които затриват НАРОДА и РОДИНАТА ни!!!
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това прилича като случая Козлодуй на Ку-Ку. Това известяване защо не е на български език, че да се изплаша? Специално отварях речник, че да видя какво е това alert.
32
0
 
7
 
! Отговори
На 22 ноември си преди 6 месеца
изключете телефона и ако пак получите известие - правете си му сметката в какъв свят живеете :D
31
0
 
6
 
! Отговори
хмм преди 6 месеца
Какво ще тествате? Дали оператора може да праща съобщения ли?
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако стм си изключил звука на телефона, но ми го включат без мое съгласие заради това съобщение, това не е ли непозволено разпореждане с чужда собственост?!
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тази система е създадена по поръчка на правителството на САЩ. Сега вече са накарали всички държави да я въвеждат. Това е система която работи на такъв принцип на който могат да ви хакнат телефона като напълно се игнорират вътрешните му настройки. Дори да се в тих режим пак ще чуете силната аларма. Ако сте забелязали съобщението не е под формата на SMS a е през системата CMAS (Commercial Mobile Alert System).
28
5
 
2
 
! Отговори
до 31 преди 6 месеца
Защото е универсален език.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Подобни системи имат държави с ежегодни природни бедствия като урагани и тн... на нас за какво ни е по-точно или просто ни подготвят за нещо по-сериозно идващо от една зеленска държава?
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
на 22.11.2023 ще изключа телефона си, та нека си тестват дедовия :)))
25
0
 
2
 
! Отговори
Славка преди 6 месеца
Начи,вчера на денят на будителите,01.10.,са ни таковалинаужким,а на 22.10. по-истинския начин!То само в датите е разликата,май!
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз тея мизЕринсъм ги махнал от телефона си. В САЩ направо те тормозят с тях. В 2 през нощта тръгва и направо НА МАКС вие, пищи, светини на слушалките бях, едвам не ми взриви тъпънчеата. Някоййк някъдее отвлечен бил ... Боли *** ...
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 20 Е нее уеее ... Как ша *** фаргам! Сяя налинима как се барне, кка да се спре сичлуту. Ше питам един авер, тойнги чувърка и ги рабита. Сменяше им нумера мумера и даже ти каза не само че та сшушат ми и кой та слуша. Ако не беше той, щяха съм поне 2-3 чути ушзгла у затворя
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 23 Теб специално те чака яко бачкане днес.
21
1
 
6
 
! Отговори
Баба Гичка преди 6 месеца
Стационарните телефони как ще получават тоз месидж?