Собственикът: Не е имало хакерска атака на BG-ALERT

Не всички абонати на мобилния оператор са получили съобщенията
3 ное 2023 09:53, Анисия Иванова
19
Собственикът: Не е имало хакерска атака на BG-ALERT
Снимка: БГНЕС

Не е имало хакерска атака на системата за ранно предупреждение при бедствия BG-ALERT, която разпрати хиляди съобщения за опасност на абонатите на един от мобилните оператори в сряда вечерта. Това каза в студиото на "Денят започва" Николай Симеонов - собственик на системния интегратор, отговорен за изпратените съобщения.

Всичко беше въпрос на една грешка при многократни продължителни тестове. Няма никакви атаки към нас, потвърди Симеонов и обясни:

"Системата разполага с такъв тип верификация, но в процес на тестването ѝ не цялата процедура се е изпълнила от служителя и затова се е стигнало до този случай."

"Внедрихме я и я предадохме на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" и вече започнахме да извършваме тестове многократно с всички мобилни оператори. Самите тестове тогава са започнали в 12:00 часа и са приключили вечерта", обясни Николай Симеонов.

Не всички абонати на мобилния оператор са получили въпросните съобщения, защото е имало канселиране на операцията, която е била предприета с изпращането.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Интересно как живяхме по соца без тази система и смартфони?Аааа..забравих,то нямаше бедствия щото Тошо се грижеше за всичко.Ама това е истината!
16
0
 
6
 
! Отговори
Иван преди 7 месеца
А нещо обещетение да плати?
15
0
 
6
 
! Отговори
Иван преди 7 месеца
Е щом е имало "канселиране" значи всичко е наред! Да ви имам "системата" и "професионалистите".
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 10 - Имаш две нива на тези аларми. Първото в САЩ го ползват за AMEBR alert - това е система, скояот пишат на хората, когаот някое дете изчезне, пращат снмки и дори казват, ако го е взела някаква кола, с какъв цвят и прочие е. Това МОЖЕ да се изключи. После имаш т.нар. президентски - Те са за обръщение към нацита и НЕ МОЖЕ да се изключат. Жив комунизъм, бакта. Боли ***, кво има да ми каже некъф, дето и името му не зная...
13
4
 
4
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 7 месеца
Е то си пише test test .Ясно е че някой тества нещо. И аз получих съобщението но нему обърнах внимание. Даже бях забравил за него докато не прочетох за случая
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В неделя софиянци ще бъдат събудени със съобщението - Red Alert! Red Alert! Столичани без паника знаят как се справят с тази опасност!
11
7
 
1
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 7 месеца
На саита на бегеалерт има честозадавани въпроси - прочетете ги. Никой не инсталира шпионски софуър на телефоните ви, никой не ви подготвя са следващата пЛандемия от измислен вирОс да ви чипоса, или за ядрена бомби щото рептилите са направили българия враг на русия.
10
1
 
2
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 7 месеца
За нодоразбралите: БГ-АЛЕРТ (и съoтветните в други страни) използва "cellbroadcast" което представлява СМС изпратен от оператора до регистрираните в определени клетки в момента телефони, без значение собствениците на кой оператор са клиенти и няма обратна връзка - т.е. операторът не може да знае кой точно е получил съобщението. В новите версии на андроид има програма което се грижи за тези специални СМСи (broadcastеceiver) която може да бъде дезактивирана. Тогава алерта става обикновен СМС
9
0
 
9
 
! Отговори
Дони преди 7 месеца
OcpaxTe ли се, ocpaxTe ли се??? OcpaxTe cee... Никаква отпуск за вас!!! Фирмичката дззд сискод, на адрес с още 25 други минита, някъде в Дружба/Цветан Лазаров/, дет даже нямат сайт, кой знае къф 5-редов код им е гейтуея... Че като им гледам интерфейса, то няма такава боза, просто...
8
0
 
8
 
! Отговори
Ъхъъъъ..... преди 7 месеца
Верваме, верваме........
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Разкарах се от А1 при друг оператор за по-добри условия и двойно по-ниски такси, също и банката си смених, не бъдете крепостни селяни! Сещото важи и за работата!
6
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Нане - За себе не знаеш, защото ако знаеше, щеше да сложиш край на жалктоо си същесвуване. Не, че няма хора, които с раост не биха го направили за теб, ама пуст му неолиберализъм - държим живи излищаците като теб.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До не на бг алерт - Не, няма. Можеш да спреш т.нар. "AMBER Alert", който са едно ниво по-ниско от "Presidential Alerts", но не и псоледните. Една от мното "нужни и важни" глупсоти, които задължително ги има в телефона ти и не можеш да ги махнеш. Каквто вече те предупреждава всеки път, когато усулиш вука. Или както всички BT слушалки започнаха да ти казват, да ги сваляш през 1-2 часа, без да можеш да изключиш тази "полезна функционалност".
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Нане - Логическите ти провали са превъзхождани само от житейските ти такива ...
3
1
 
9
 
! Отговори
Нане преди 7 месеца
Да се уволнят до крак, разследване да се проведе независимо... ===))) мъ тия, ако държат ядрени бомби и сгрешат, ко праим.... ===)))
2
0
 
20
 
! Отговори
мдамм преди 7 месеца
ей некадърници, пак бързате да лапнете евросредствата за тази измислена система.
1
2
 
13
 
! Отговори
не на бг алерт преди 7 месеца
в телефоните/смартфоните има опция да се изключи alert известията от мрежата направете това за да сте спокойни..