От крушки до тигани... Как да пестим енергия през зимата?

Вижте полезни съвети
29
От крушки до тигани... Как да пестим енергия през зимата?
Снимка: БГНЕС

В навечерието на отоплителния сезон Асоциация Активни потребители припомня някои прости мерки, с които можем да намалим енергийните си разходи през зимата.

Първият съвет към всички потребители е да използват ефективни LED светлини вместо лампи с нажежаема жичка, защото това може да спести до 80% от разходите за осветление на година. Подмяната не изисква допълнителни вложения, тъй като цените на LED лампите вече са приблизително същите като на неефективните халогени или модели с нажежаема жичка.

Вторият метод, който можем да приложим е да перем дрехите си на по-ниска температура. До 90% от енергията при прането на дрехи отива за нагряване на вода. В повечето случаи перем на по-висока от необходимата температура, но реално само много силно замърсени дрехи имат нужда от висока температура. Важно е да запълваме пералнята или съдомиялната докрай - не само частично.

Третият полезен съвет към потребителите е да намалят термостата на бойлера от 90 на 55 градуса, защото това ще намали потреблението му на енергия с до 15%. Практиката показва, че много рядко използваме цялото количество затоплена вода, а остатъкът просто изстива. Затова е по-разумно да не загряваме излишно водата. Вземането на по-кратки душове или поставянето на водоефективна или регулируема глава на душа също води до значими спестявания.

Важно е да проветряваме редовно, но за кратко при широко отваряне на прозорците за минута-две. Не трябва да оставяме прозорците постоянно отворени в наклонена позиция, защото така се губи много повече топлина, а проветряването не е толкова ефективно.

Потребителите могат да заменят електрическата отоплителна печка с климатик, защото той изразходва до 4 пъти по-малко енергия за еднакво количество произведена топлина.

Друг полезен съвет е да не покриваме радиаторите с декоративни елементи, дълги завеси или мебели, защото това пречи за отделяне на топлината, което може да доведе до прекомерно високи разходи за отопление. Освен това не трябва да оставяме радиаторните вентили напълно изключени за времето, когато сме на работа или отсъстваме за кратко време в зимните месеци. По-добре е да ги оставим на по-ниска степен, за да не изстиват напълно помещенията. В противен случай радиаторите ще изразходват допълнителна енергия и време за затопляне на вече напълно охладеното помещение.

Уверете се, че размерът на тенджерата или тиганът съответстват на размера на котлона. Ако не го правите, енергийната консумация може да е три пъти по-висока от необходимата./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: токенергия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Itso преди 5 месеца
При пътуване с кола също - не по вече от 60км/ч защото над тая скорост голяма енергия отива за преодоляване на въздушното съпротивление. Аз така си карам - всички натискат бибитките и псуват, но на мен не ми пука, важното е портфейла да е пълен.
21
0
 
1
 
! Отговори
НЯМАлошиПОЛИТИЦИ преди 5 месеца
ИМА НАИВНИ ГРАЖДАНИ ! ОСЪЗНАЙТЕ СИ СИЛАТА И РАБОТЕТЕ КАКТО СЪРЦЕТО ВИ ПОДСКАЗВА ЗА НАСТОЯЩЕТО И БЪДЕЩЕТО !
20
0
 
2
 
! Отговори
пестенетоЩЕгоИЗМИСЛЯ преди 5 месеца
ПРОИЗВОДСТВОТО КАК ДА НАРАСТНЕ Е ПО ВАЖНО ДА ГО ПОСТИГНЕМ !
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
едно време в Студентския град в София едни образи се отопляваха с котлон и поялник...
18
1
 
7
 
! Отговори
До Урсула преди 5 месеца
А, зимата у студа къпането може и през месец. И ще си викаме "честита баня!".
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не забравяйте, че от 2020г., покрай Ковид-а и войната, практикувате едно-единствено упражнение - как може да се ограничите във всичко. И да стоите на тъмно, и само хляб и сол да ядете, пак ще получите една и съща сметка за ток. Въпрос на време е. Киловатите ще са по-малко, но цената по-висока. Иначе казано, ДДС-то ще е една и съща сума /ха-ха/.
16
6
 
10
 
! Отговори
15 лв месечноЗаПарно преди 5 месеца
До Анонимен 15 Байно, забравяш основното - щедрите заеми от СССР, които после ни ги опрощаваха. И благодарение на това нямаше безработица, а цените бяха достъпни с оглед на мижавите ни заплати. От такова подпомагане на губещи производства с движеща сила мързелив и крадлив псевдопролетариат, СССР фалира, а след него се сгромоляса и нашето изкуствено поддържано социалистическо благополучие.
15
3
 
6
 
! Отговори
Да пестим? Ноухау: преди 5 месеца
Като минем на твърдо гориво и газена лампа. Ако газта ви се вижда скъпа, минете на борина или на лоени свещи, които може да си направите сами, стига да решите да живеете на село и да имате помощно стопанство - пpace, теле, кокошки, зарзават и овошки на двора. Ориентирате ли се към някое пернишко село, и твърдото гориво ще ви е без пари, ако не ви мързи. Нощем масово копаят незаконни въглищни мини в гористите местности северно от града. И минавайки през гората, ще си набавите и дърва за огрев.
14
1
 
10
 
! Отговори
от Плевен преди 5 месеца
През зимата аз изцяло се пренасям в банята, а тя е голяма. Препиквам редовно, няма да ставам ида ходя някъде си, имам кабелна телевизия, интернет, сложил съм си кафе машина. Леглото е добро, сгъваемо, купих го от битака. Сега плащам само за тръби и нищо повече, т.е. по 60-70 лв на месец. В къщи, в апартамента съм сам, нямам семейство, а пенсията ми е 974 лв. Живея скромно, цял живот съм бил на държавна работа като чиновник.
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ще пестите, природата и планетата са по важни от някакви човеци. Дано ви редуцират
12
6
 
20
 
! Отговори
простата истина преди 5 месеца
Дотам ни водят тъпите *** лидери.Защо трябва да се караме с Русия?Сега пак купуваме руски енергоносители ама 2 пъти по скъпо.Защо трябваше да затваряме реактори както ни заповяда Брюксел?Сега тока щеше да е по евтин.Що ги затворихме?А?Не било демократично.А какво е демократично? Гей паради и драг кралици.Хубу де-кат станат всички драг кралици кой ще ражда?Трябва да излизаме от ЕС - тия ще ни затрият буквално
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ypcyлaтa тъй peчe, napнoтo go 19! Oтpяgи и oт нagъxaни copocoиgи шe naтpyлиpaт no naнeлkитe и koroтo renaт, caнkции и вkлючвaнe в cnиcъka "Marнитckи"...
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Според мен най-много се пести, ако въобще не се къпем и перем, не се отопляваме и не готвим и ядем - много сме се разглезили.
9
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Миналата година се къпехме по рядко да пестим вода за украйна )))))))) ся за кой ше пестим ?
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Студът е здраве, мазнините са вредни, сухо ядене, хляб и нещо си, нема нужда от ток и държи сито. Адаптация требе.
7
1
 
2
 
! Отговори
ибре курорте преди 5 месеца
Цени народни в Бг! 2 за лев и едно бакшиш ти дават. КеФ!!!
6
1
 
6
 
! Отговори
тук да пестят а преди 5 месеца
Вдигат минималната пенсия в най-бедната балканска страна! Вижте размера! Плановете на правителството в Черна гора предвиждат възрастните хора да получават минимум 450 евро на месец.Новината обяви депутатът на управляващата партия Европа сега Василие Чарапич в предаване на черногорската национална телевизия РТЦГ. Това повишение ще обхване само тези, които досега са взимали по-малко от посочената сума, допълни той.На въпрос дали това ще доведе до дискриминация и до това някой с 40 години стаж, който е внасял повече осигуровки, да получи същата пенсия като някой с 15 години стаж, Чарап
5
3
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 месеца
За тези, които не вярват, че нищо не се е променило от едно време. Девизът беше:"Икономията майка на мизерията, дело на всеки!".
4
0
 
22
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 5 месеца
Е как?!Развърташ крушките и облизваш тиганЯ......
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Със припалването на гуми за отопление през зимата,ще спестим най много!!!!

Спонсорирани публикации