Регистрираш се в система, получаваш съобщение за глоба на пътя

Представиха как действа новата платформа
37

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От самото начало на редовното правителство един от основните приоритети е противодействие на пътния травматизъм, заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Той представи новата система за връчване на актове по електронен път при извършено нарушение на Закона за движение по пътищата.

Стоянов напомни, че в началото на месец август са се инициирали и приели няколко законодателни промени, една от които да се конфискуват автомобили на шофьори, употребили алкохол и наркотици.

"Мярката по отнемане на автомобили в ползата на държавата работи", смята той. Вътрешният министър уточни, че има конфискуваните автомобили са 98.

Към момента новата система за връчване на актове по електронен път функционира от 16 октомври, като до 2 ноември изпратените документи от тяхната автоматизирана информационна система към системата за сигурно електронно връчване са 12 490 наказателни постановления, и малко над 100 000 електронни фиша.

"До момента връчените документи от системата за сигурно електронно връчване са над 5000, голямата част от тях са изплатени. За месец октомври 2023 г. броят на платените документи е над 11 млн. лв., което е с над 2 млн. лв. спрямо същия период миналата година", каза Стоянов.

Заместник-министърът на електронното управление Валентин Мундров поясни, че новата система за връчване на актове по електронен път е услуга, която има висока добавена стойност.

"Гражданите се уведомяват с текстово съобщения или на имейл. Работим това съобщение да се изпраща с минимално закъснение след извършване на нарушението", обясни той и уточни, че услугата не задължава гражданите да си направят регистрация, но ако искат, могат да се регистрират в системата.

Главен инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция" към Главната дирекция "Национална полиция" обясни, че уведомлението за нарушение може да бъде получено чрез смс, по вайбър или по имейл адрес. Тя отбеляза, че системите им са интегрирани така, че да се изпълни волята на законодателя.

"Съобщенията, които гражданите получават, не са на 100% задължителни за изпълнение на нещо, което те считат че не е правилно или има грешка", посочи тя и поясни, че към момента гражданите по-скоро са удовлетворени, че са уведомени.

"В момента поставихме основата. Това е голяма крачка напред в борбата с пътно транспортните произшествия", каза той и препоръча: "Да спазваме правилата, за дв не виждаме как работи системата", допълни Стоянов. Вътрешният министър напомни, че средствата, които се събират от актовете и фишовете, се вливат във Фонда за безопасност на движението.

По отношение на това колко досъдебни производства са образувани на тези местни избори, Стоянов коментира, че общият им брой е 216, като те са 40% повече спрямо тези на предишните местни избори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
7
 
! Отговори
До до 4 преди 6 месеца
Всеки, който има достатъчно мозъчни клетки за да се храни, би трябвало да се оправи. Друг е въпроса дали имат желание да го направят.Искат държавата да има пари и справедливост, ама ако може тях да не ги закачат. Правилата са за балъците явно.
10
6
 
9
 
! Отговори
до 14 преди 6 месеца
Да се разбира, че си беден неграмотен русофил. Ясно. За русофилите всеки успял е третополов. Ясен си :) Симпатяга.
9
3
 
14
 
! Отговори
до 4 преди 6 месеца
Какво се хабиш да се заяждаш?! Няма смисъл. При 7% интелигенция и тази стряскаща функционална неграмотност не можеш да очакваш повече от 5% от населението да може да използва система за сигурно електронно връчване. Те Лидл Плюс не могат да си инсталират, какво остава до нещо с електронен подпис или верификация с ПИК на НАП. Камо ли някой по-сложен сертификат...
8
12
 
8
 
! Отговори
До От само начало ка преди 6 месеца
Моля, не се моли. Правителството си е редовно колкото и да те боли.Така ще бъде.Преглъщай бавно, че е кисело.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Фондът къде насочва средствата!
6
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кой луд се регистрира, за да плаща
5
7
 
16
 
! Отговори
От само начало кай преди 6 месеца
на "редовното правителство"... моля, моля! :D Спрете се с вицовете, това правителство е незаконно, а не редовно.
4
4
 
6
 
! Отговори
Kiro преди 6 месеца
Нека за минаването на ГТП да се иска регистрация на собственика в системата. Отделно и при издаване на СУМПС да се иска регистрация също. Браво.
3
11
 
13
 
! Отговори
до 1 преди 6 месеца
Не е за тебе това. Щом задаваш този въпрос в някакъв новинарски сайт, вместо с 2 клика да се регистрираш, просто не е за теб. Нямаш капацитета. Сигурно си от тия, дето се редят като невменяеми да плащат сметки в Изипей, вместо да платят с 1 клик онлайн и от тия, дето нямат идея, че дори шофьорска книжка можеш да подновиш онлайн и да извадиш всеки държавен документ с 2 клика в системата за сигурно електронно връчване. На лош м'атриал- толкоз...
2
4
 
14
 
! Отговори
нарушителя преди 6 месеца
Значи няма да се регистрирам.....
1
4
 
9
 
! Отговори
радомир преди 6 месеца
И как човек може да се регистрира в тази връчвателна система? Дайте малко повече информация, че всеки да може да се саморегистрира и да съдействаме.