Алибегов vs Василев: Банковото лоби натиска, познанията в МФ са нулеви

ПОС терминали имаме от години, не са въведени за НАП, а за клиентите, подчерта той
8 ное 2023 13:10, Анисия Иванова
29

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че 9% ДДС за ресторантьорите ще остане, само ако се изсветли браншът. Финансовото ведомство предлага да се въведат ПОС терминали задължително във всички заведения с две, три, четири и пет звезди.

"Предложението на министъра на финансите показва крайно непознаване на бранша хотелиерство и ресторантьорство. ПОС терминали имаме от години, в последните 5 г. може би само в малките населени места под 5000 души няма ПОС терминали. В хотели не знам да няма, за къщи за гости се плаща и онлайн. Не сме го въвели за НАП, а за туристите и да им е по-лесно плащането на клиентите", коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че през 2019 г. 45% от плащанията са били с карти на база оборот на месеца. Сега това са 25%, не защото браншът не иска, а защото клиентите плащат кеш.

"Много оферти от МФ, познания нулеви. Относно идеята да се вдигне минималния осигурителен праг - ние 2020 г., когато ни свалиха ДДС ставката, го направихме. Тогава беше 620 лв., ние го направихме 800 лв., 3 г. ние плащаме този висок осигурителен праг. Никой финансов министър не каза "тези хора изсветлиха бизнеса, като вдигнаха прага". Сега се предлага същото и се нарича оскъпяване", каза Алибетов.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че откакто Асен Василев има общо с Министерството на финансите не е имало среща на бранша с него. Покана за такава е имало 3-4 дни преди вота, като в отговор хотелиери и ресторантьори са поискали тя да бъде изместена след балотажа, за да не се политизира темата.

"Не разбират от спецификата в нашия бранш, всичко щеше да отпадне, защото щеше да се разбере, че няма смисъл от него. Сигурно има 5 ресторанта 3-4-5 звезди. Една част от големите заведения от години плащат по банков път. 75% от оборота е кеш, сега трябва да го взема и да отида в банката. Пак са броене, вноски, приходи, има 3 такси, за да стигнат парите до вашата сметка. Разбирам банковото лоби, че натискат още повече да се увеличат техните печалби за сметка на бизнеса, но няма да се съгласим", категоричен беше Алибегов.

Той не вижда причина да не бъде запазена 9% ДДС ставката за бранша. Изпратени са анализи до партиите, които не подкрепят увеличението на 20% - ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и "Възраждане". В тях пише, че в годините с ниска ставка са внесени повече данъци от годините с 20% ДДС.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много е важно да запазим ДДС 9% за богатите, дето имат пари за ресторанти.
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Я НАП да проверят Алибеговите ресторанти и тем подобни! Да го видим колко е открит
19
5
 
4
 
! Отговори
Асан Василев преди 5 месеца
Какво ни интересува това нас, нормалните харвардски гейове?!
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Асенчо веднага им върни ддс 20 про, да и данък върхубакшиша ако го има в чека, да и по пос терминал да се плаща задължително в ресторанти и кръчи. да хванат прерачите дето не излизат то там а нямат доход уж.
17
2
 
11
 
! Отговори
123 преди 5 месеца
Докато медиите дават трибуна на кръчмари, които се правят на финансисти нема да се оправи тая държава
16
2
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 5 месеца
Да става ДДС-то на заведенията 40% за следващите 2 години като компенсация за данъчната отстъпка която ползваха и да им вкарват 10% данък върху оборота! Щом чистачката може с нейната мижава заплата да плаща 20% ДДС, значи и тоя може!
15
1
 
10
 
! Отговори
алибегов е нагъл преди 5 месеца
тия фалирали ресторантьори всичките с с-класи. Крият обороти , продават алкохол без акциз, не плащат осигуровки и т.н. Ама все реват за помощ от държавата.
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Цените в ресторантите нагоре, а данъците им надолу!Виновен е Боко, защото го намали, за да печели избори.А,българина най-мрази да му вдигат данъци и никой не смее да върне данъка на 20%.
13
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Подържам го не защото е прав, а защото смятам, че василев тея пари ще ги свие... вдигат се налози, теглят се заеми, влизат пари в бюджета и вместо да се завъртят за благото на данъкоплатците отиват за помощи към други държави и частни интереси. А банките като са със свръхпечалба защо вместо да им се наложи такса и да се прибере /както при други фирми/ им се позволява дори да вдигнат отново таксите за клиенти след 1.1.2024г.?
12
1
 
13
 
! Отговори
Румъния преди 5 месеца
В Румъния, бакшиша се плаща с карта - ти избираш 10, 12, 15 %. Начисляват ти както ДДС, така и туристически данък 9% на вскяка сметка. А цените като в България и по-ниски!
11
2
 
17
 
! Отговори
Кире преди 5 месеца
Това не е истина. В най-голяматото ти заведение на Витошка ми казаха, че нямат термнал. Дори да имат отказват на клиентите, с цел укриване на доходи. А укриването е необходимо, за да се плаща с тях по веригата на доставчици и зплати без ддс и осигуровки съответно. И други също сме имали заведения, айде без да ни гъбаркаш:)
10
3
 
13
 
! Отговори
Сту преди 5 месеца
20 % за тези измамници. Така или иначе са в сивия сектор. Ричката си взе най-новото бмв 7ма серия М пакет. Явно ДДС-то му се е отразило добре!
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
След като им намалиха ДДС цените не паднаха, а напротив увеличиха се. В букинга ми се пазят резервациите, през 2019 за двама човека 754 лева за 6 нощувки, през 2023 - 1243 лева за 5 нощувки, при намалено ддс. Значи за клиентите няма полза. Такива като тоя от милионери, станаха милиардери и все пискат, айде стига вече!!!
8
1
 
1
 
! Отговори
ъ преди 5 месеца
The predator vs the alien.
7
4
 
29
 
! Отговори
Хейт преди 5 месеца
Всички може да плащаме 20% само тоя не може. Заради него сега ще ни вдигат останалите данъци, щото тоя за 2 години не се налапа.
6
6
 
1
 
! Отговори
най-скрити доходи преди 5 месеца
получават чужденците . една рускиня, украинка, туркиня си печели . У нас има хора дето цяла вечер на сок и лев бакшиш . Има и гасарбайтер с дебела пачка и дава много бакшиш . Имаше една на 23 прегазена от Варна - на лекции , а лятото на механата сервитьорче . Така искарва за семестъра и за дрехи . Добре са бакшишите . Като няма клиенти не може .
5
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Я му върнете 20% ДДС,та да се успокои.Вечно недоволен!
4
1
 
21
 
! Отговори
QRS преди 5 месеца
То ПОС терминал има в заведенията, ама като извадиш картата и сервитьорката започва "терминалът не работи", "ама аз вече пуснах бележката за кеш плащане", "ама защо не казахте по-рано че искате да платите с карта", "само шефът прави сторно"
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Али,бегай бе!Кого заблуждаваш,че някой ти работи за "високия" праг от 800 лв.?Поне двойни са им заплатите,иначе никой няма да остане.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ричи Мазното