Данъчните промени на МС ще ударят хората с повече от един имот

Цените в София за последното тримесечие нарастват с 6% на годишна база
9 ное 2023 20:16, Анисия Иванова
66
Данъчните промени на МС ще ударят хората с повече от един имот
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Купувачите на имотния пазар се интересуват предимно от ново строителство, а търсенето на къщи се повиши. Основният двигател на пазара за тази година е ръстът на доходите и ниските равнища на ипотечните лихвени проценти. Много добре се справихме с достъпността, тъй като през тази година, доходите нарастват, цените малко забавиха своето темпо на растеж. Данъчните промени от страна на Министерски съвет, свързани с желанието за повишаване на данъчните оценки, на които се определя годишният данък на имота, може да се отразят на хората, които имат повече от един имот. Това коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, в предаването "В Развитие" с водеща Веселина Спасова.

Не се наблюдава съществена промяна на имотния пазар, новото строителство продължава да се развива, дори и с понякога забавения темп, а купувачите се интересуват предимно от ново строителство, каза Стойкова. След пандемията търсенето на къщи се повиши, като се развиват затворени комплекси от къщи или самостоятелно построени, за което има повишено търсене на парцели около София и в близките селата. Гостът обясни, че всеки, които може да си позволи имот с такава цена, се ориентира към къща.

Още по темата

Последните данни сочат, че цените в София за последното тримесечие нарастват с 6% на годишна база, което е забавен темп, но това се дължи на пика на цените, достигнат в края на 2022 г., обясни гостът. Основният двигател на пазара за тази година е ръстът на доходите и ниските равнища на ипотечните лихвени проценти. Ако се приравнят с инфлация, реалният ръст на цените е около нула. В момента в София цената на квадратния метър при сключените сделки е на около 1550 евро, което е същото както в края на миналата година. Пловдив, от своя страна, настига Варна и Бургас и в трите града цените са около 1150-1200 евро за квадрат, обясни Стойкова.

В София към средата на годината един квадратен метър се купува за около 1,1 заплата, което е една от най-високите достъпности, която е имало в столицата. За разлика от това в Пловдив, Варна и Бургас има леко влошаване, там са нужни около 1,3 заплати за 1 квадратен метър, каза гостът. Връзката между лихвените проценти, паричната политика и пазара е директна, тъй като наличието на банково финансиране поддържа стабилността на пазара през тази година. Наблюдават се много купувачи, които търсят дом, а не само инвестират в имот заради инфлацията.

„Много добре се справихме и по този показател (достъпността), тъй като през тази година, доходите нарастват, цените малко забавиха своето темпо на растеж.“

Данъчните промени от страна на МС, свързани с желанието за повишаване на данъчните оценки, може да се отразят на хората, които имат повече от един имот, но гостът не смята, че това би отдръпнало купувачите.

Най-привлекателните квартали в столицата са винаги южните, обясни гостът. Стойкова допълни, че водещо е къде има възможност за покупка на имот, а това са кварталите с ново строителство като: Банишора, Малинова Долина, Зона Б-18 и Зона Б-5, тъй като новото строителство е с по-добро качество и предлага повече удобства, съвместими с модерния начин на живот. В кварталите, които няма толкова ново строителство, се наблюдава липса на предлагане на вторичния пазар, тази тенденция ограничава предлагането, което вдига цените.

Данните от Агенцията по вписванията показват спад на обема на сключените сделки с 5% за София, а в други части на страната с от 10% до 20%, но това е нормално, смята Стойкова, тъй като сравнението е с миналата година, която бе върхова за пазара. Очаква се тази година да е една по-слаба като обем, но съпоставима с миналата.

Гостът очаква по-скоро позитивна 2024 г., но трябва да се следят лихвените проценти от близо за прогнозиране на пазара, както и може да се наблюдава по-голямо предлагане на вторичния пазар, тъй като много хора са купували с инвестиционна цел и е възможно данъците да ги накарат да излязат на пазара.

През тази година наблюдаваме задържане на цените на ваканционните имоти, също така спад в интереса към летните курорти, за сметка на зимните, обясни гостът. Вижда се интерес от Полша, Чехия и Словакия, а цените в курортите достигнаха средните цени в областните градове от 800 до 1000 евро за квадрат и се появи ново строителство в курортите.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
Аз Кочо преди 5 месеца
Данъчните промени на МС ще ударят хората с повече от един имотСъс сигурност, това е целта. И се надявам доста колекционери на имоти да ги заболи.
57
0
 
7
 
! Отговори
След избори преди 5 месеца
ВИНАГИ ЦЕНИТЕ НА ДАНЪЦИ И ХРАНИ РАСТЯТ!!! ПРОКЛЕТИ У.РЕКИ СТЕ И ТОВА Е! ВСИЧКИ ПО МАГИСТРАЛИТЕ И ПРЕВРАТ В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ТЕЗИ НЕГОДНИЦИ И ЕС СЪС САЩ ЩЕ НИ ИЗБИЯТ БЪДЕТЕ СИГУРНИ В ТОВА!!!РАЗДАВАТ МИЛИОНИ НА УКРИТЕ , А ОТ НАС ГИ ВЗИМАТ БЕЗ СЪГЛАСИЕТО НИ ТОВА НЕ Е НОРМАЛНО УПРАВЛЯВАЩО ПРАВИТЕЛСТВО,А *** НА АМЕРИКА!!!
56
0
 
1
 
! Отговори
Joko преди 5 месеца
До Анонимен 51Селски , коньот отдавна е ушелу рЕката.
55
0
 
0
 
! Отговори
Сс преди 5 месеца
Какви са тези цени 1200 на кв. Във Варна масово са на 1400-2000 евро на кв обявите.
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А лихвените повишения, ще ударят Полинчето, както и всички текущи брокерчета-бъдещи и минали барманчета и сервитьори, алчни кредитни консултанти (Тошето си знае), строителчета-мутрички,живеещи още в 90-те с анцузите и ланците, лачените банкерки със силиконовите балони и баш инвеститорите в тугли и бетон със завършен осми клас.
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Я са ми вдигнали наема, я съм се изнесъл. Ако не намеря нещо по-евтино в София, ще си бягам в бащинията в провинцията, гладен и жаден нема да остана, а на баш инвеститорите в бетон и тугли - честито, купихте си фабрика на 9ти септември.
52
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
да бехте мислили на изборите... честита ви сграбка. Все повече ви сграбчват.
51
1
 
5
 
! Отговори
двоен мутростандарт преди 5 месеца
и после бѝджета пак ще е працен защото парите ще ги дадеме на американците за чертежи...
50
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ударът ще бъде така разчетен че богатите пак да са перфектно а бедните да го отнесат примерно щото имал и дял от къща на село. пак гласувайте за ппдбдпсгерб.
49
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А данъците на тези, които имат по няколко коли и са задръстили улиците около блоковете какви ще бъдат?? Пешеходците няма къде да минем от задръстване с по няколко коли на човек??
48
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За да излязат празните копторчета на пазара, трябва да се промени закона за наследството! Този, който има най- голям дял, той да се разпорежда с имота, а не всички да се разпореждат наравно!!
47
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами къщите от нашите родители, които са с няколко наследника искаме или не искаме и не могат да се разберат, втори имот ли ще се броят??Едно е да се задавя някой с пари и да купува имоти.Съвсем друго е където е останало от родителите. Докога ще плащам данъците на родителите си?
46
0
 
2
 
! Отговори
Кпсс преди 5 месеца
Ахахахахахааааа,хахахахаааааа
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аха, понеже ще вдигат данъците с 3-400 лв на годишна база вие, чакайте да паднат цените с 2-300 евро на квадрат, дообре. А относно наемите, то и повишението на данъците ще бъде калкулирано в тях.
44
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Банишора и Б-18 имало голямо търсене?!?! ХА-ХА, това са толкова гнусни места че куче няма да живее там. Слава Богу че надойдоха провициалисти дето си нямат идея какви кокошарници са тия квартали. Същото се отнася и за Малинова долина, Манастирски ливади и т.н.
43
12
 
16
 
! Отговори
Любо преди 5 месеца
Идеално, така е редно - хората с повече имоти да плащат повече данъци.
42
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нали се сещате,че ако има недоволни от новите данъци не може протест?Новият кмет ще забрани всички протести,които са против решения на неговите хора.Да бяхте мислили преди изборите...
41
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Данъчните промени ще ударят наемателите/тоест най бедните/, защото по високите данъци ще повишат и наемите.
40
0
 
2
 
! Отговори
Да преди 5 месеца
До Анонимен Тя и Драговищица е на запад ама....!
39
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тези са по-зле и от соца.