Данъчните промени на МС ще ударят хората с повече от един имот

Цените в София за последното тримесечие нарастват с 6% на годишна база
9 ное 2023 20:16, Анисия Иванова
66
Данъчните промени на МС ще ударят хората с повече от един имот
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Купувачите на имотния пазар се интересуват предимно от ново строителство, а търсенето на къщи се повиши. Основният двигател на пазара за тази година е ръстът на доходите и ниските равнища на ипотечните лихвени проценти. Много добре се справихме с достъпността, тъй като през тази година, доходите нарастват, цените малко забавиха своето темпо на растеж. Данъчните промени от страна на Министерски съвет, свързани с желанието за повишаване на данъчните оценки, на които се определя годишният данък на имота, може да се отразят на хората, които имат повече от един имот. Това коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, в предаването "В Развитие" с водеща Веселина Спасова.

Не се наблюдава съществена промяна на имотния пазар, новото строителство продължава да се развива, дори и с понякога забавения темп, а купувачите се интересуват предимно от ново строителство, каза Стойкова. След пандемията търсенето на къщи се повиши, като се развиват затворени комплекси от къщи или самостоятелно построени, за което има повишено търсене на парцели около София и в близките селата. Гостът обясни, че всеки, които може да си позволи имот с такава цена, се ориентира към къща.

Още по темата

Последните данни сочат, че цените в София за последното тримесечие нарастват с 6% на годишна база, което е забавен темп, но това се дължи на пика на цените, достигнат в края на 2022 г., обясни гостът. Основният двигател на пазара за тази година е ръстът на доходите и ниските равнища на ипотечните лихвени проценти. Ако се приравнят с инфлация, реалният ръст на цените е около нула. В момента в София цената на квадратния метър при сключените сделки е на около 1550 евро, което е същото както в края на миналата година. Пловдив, от своя страна, настига Варна и Бургас и в трите града цените са около 1150-1200 евро за квадрат, обясни Стойкова.

В София към средата на годината един квадратен метър се купува за около 1,1 заплата, което е една от най-високите достъпности, която е имало в столицата. За разлика от това в Пловдив, Варна и Бургас има леко влошаване, там са нужни около 1,3 заплати за 1 квадратен метър, каза гостът. Връзката между лихвените проценти, паричната политика и пазара е директна, тъй като наличието на банково финансиране поддържа стабилността на пазара през тази година. Наблюдават се много купувачи, които търсят дом, а не само инвестират в имот заради инфлацията.

„Много добре се справихме и по този показател (достъпността), тъй като през тази година, доходите нарастват, цените малко забавиха своето темпо на растеж.“

Данъчните промени от страна на МС, свързани с желанието за повишаване на данъчните оценки, може да се отразят на хората, които имат повече от един имот, но гостът не смята, че това би отдръпнало купувачите.

Най-привлекателните квартали в столицата са винаги южните, обясни гостът. Стойкова допълни, че водещо е къде има възможност за покупка на имот, а това са кварталите с ново строителство като: Банишора, Малинова Долина, Зона Б-18 и Зона Б-5, тъй като новото строителство е с по-добро качество и предлага повече удобства, съвместими с модерния начин на живот. В кварталите, които няма толкова ново строителство, се наблюдава липса на предлагане на вторичния пазар, тази тенденция ограничава предлагането, което вдига цените.

Данните от Агенцията по вписванията показват спад на обема на сключените сделки с 5% за София, а в други части на страната с от 10% до 20%, но това е нормално, смята Стойкова, тъй като сравнението е с миналата година, която бе върхова за пазара. Очаква се тази година да е една по-слаба като обем, но съпоставима с миналата.

Гостът очаква по-скоро позитивна 2024 г., но трябва да се следят лихвените проценти от близо за прогнозиране на пазара, както и може да се наблюдава по-голямо предлагане на вторичния пазар, тъй като много хора са купували с инвестиционна цел и е възможно данъците да ги накарат да излязат на пазара.

През тази година наблюдаваме задържане на цените на ваканционните имоти, също така спад в интереса към летните курорти, за сметка на зимните, обясни гостът. Вижда се интерес от Полша, Чехия и Словакия, а цените в курортите достигнаха средните цени в областните градове от 800 до 1000 евро за квадрат и се появи ново строителство в курортите.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Асене, сложи 100лв данък на кило за второ куче, котка или пор, за първо остави 50 както се разбрахме. сега за трето е редно да е 200лв данъка на кило, 400лв за четвърто и т.н.
37
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хаха, стой и гледай само като започнат да се изливат 10-15% от свободните апартаменти на пазара . тогава ще пеете друга песен.Ефекта който ще има е- намаляване на цените заради данъците, лихвите и ниското търсене- увеличение на наемите за големите градове
36
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А ако жилищата са на фирма, да има ли значение колко голям хотел или офис има фирмата..... И щели да настаняват хора, като едно време в СССР. Голям ти е хола, ще настаним едно семейство в него. Тоя филм съм го гледал вече.
35
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 39: Подкрепям напълно това предложение! Така само ромките със средно и по високо образование ще получават пари за новородено и тези пари ще ги извадят от гетата където сега живеят. Само извън гетата ромите има шанс да се интегрират в обществото. Това ще стимулира ромите да учат и да се развиват, а не да бързат да се женят и да раждат деца!
34
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Задължение е на държавата да стимулира раждаемостта и така да бори демографията! Затова данъците на второ жилище трябва да бъде 2 % от пазарната стойност на имота, трето - 3% и т.н. За всяко новородено дете от родика със средно образование да се дава 50 000 евро. За всяко новородено дете от родилка завършила степен бакалавър - 100 000 евро и за всяко новородено от родилка завършила степен магистър - 150 000 евро. Нищо да не получава родилка която няма завършено средно образование.
33
2
 
14
 
! Отговори
Аз Кочо преди 6 месеца
Това е целта, празните копторчета да излязат на пазара.
32
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Асене въведи прогресивен данък котки, кучета и порове, да е на бруто тегло, примерно 50лв за кг. примерно де ти ше си решиш
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Данъците трябва да са ясни не сложни и справедливи, независимо къде е имота и дали е първо или 101 жилище, да юристите да гладуват.
30
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Изключително правилно е да се вдигнат данъците за празни (необитавани) жилища! От такива жилища държавата няма полза, а разходите за подръжка на инфраструктурата са изключително високи! За да има път, ток, парно, вода (топла и студена), интернет трябват инвестиции. А понеже такива жилища нямат консумация, то те не генерират ДДС за държавата. Затова такива жилища или трябва да се облагат със зверски данъци или да се конфискуват защото няма полза както за държавата, така и за обществото!
29
5
 
11
 
! Отговори
ДС и ДДС преди 6 месеца
Пепейците и ДБ се оказаха долни популисти. Сега със данъчна сеч по марулите и тотална чистка в администрацията ще задоволят негодуването на едни объркани избиратели и същевременно ще си понаредят техни (ДС отрочета) по ключови позиции за да щавят здраво. Тия службогонци се оказаха по-леви и от партията майка, но това е логично , защото 2/3 от депутатите им са потомствени ***.
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В София към средата на годината един квадратен метър се купува за около 1,1 заплата, което е една от най-високите достъпности, която е имало в столицата. За разлика от това в Пловдив, Варна и Бургас има леко влошаване, там са нужни около 1,3 заплати за 1 квадратен метър, каза гостът. Сериозно ли? Къде са тези заплати? В София 2-2,5к бруто средна, Пловдив 1.6-1.8 к бруто.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
това е валидно, но само ако плащаш данъци :)) измислено е.
26
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е айде, ако това е вярно, онези, които не са в правителството шяха да изреват, за да събират дивиденти за повече електорат и привърженици, защото тези в сглобката ще са мразени и без електорат. Е за сега всички мълчат.
25
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Познавам в миналото успешен човек, който сега получава 30 000 лева на месец от наеми в София и спря да работи! Все още е млад, но от мързел и търтеизъм се е превърнал в развалина и *** защото алкохола, наркотиците и леките жени не прощават! Ако не беше тази лакомия с имотите, сега този човек все още щеше да е полезен за държавата и обществото защото в миналото беше с изключителен интелект който много рядко се среща!
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ваща кожа комунисти от ДС
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Комунистииииииииииииииииииииииииииииииииии
22
1
 
11
 
! Отговори
баща ви преди 6 месеца
Нищо ви нямааа , ...бълха ви ухапала , малко е това увеличение , нали вие ни ги натресохте тия ? Данъка на моя имот на село ще се се увеличи с 2 - 3 лева , как да е ще го преживея , ...ама на вас каква кол - сърма ви готвят , бедна ви е фантазията ! Ще си плащате за гяволъка след като избрахте юристи , финансисти , и турчюля да управляват !
21
1
 
9
 
! Отговори
G преди 6 месеца
До АнонименГрешка! ПП не са ДЕЦАТА на комунисти, а техните ВНУЦИ !!!
20
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Измислената данъчна оценка трябва да се премахне! За определяне на данъка трябва да се използва средната продажна пазарна цена за квартала и задължително данъка на второ неосновно жилище трябва да бъде в пъти по вече от данъка на основното жилище. Така ще се стимулира предлагането на жилища и ще се премахнат търтеите които се издържат само от предлагане на жилища под наем и не допринасят за развитието на държавата и обществото!
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Време беше, само дето с малко ги вдигат. Хората с ниска финансова култура дето единствените инвестиции които знаят са: банков депозит, злато и имот, накрая се наиграват. Дори имот в голям град в загиваща страна, не е добра инвестиция, банков депозит при мизерна лихва е отговора защо банките печелят доста, а златото в редки случай е добра инвестиция и то трябва да знаеш как и откъде да го купиш.