Нов милионер всеки ден: За година депозитите над 1 млн. лв. са нараснали с 268 броя

Най-бързо нарастват влоговете със суми между 500 хил. и 1 млн. лв.
9 ное 2023 07:00, Анисия Иванова
181
Нов милионер всеки ден: За година депозитите над 1 млн. лв. са нараснали с 268 броя
Снимка: БГНЕС

Депозитите на граждани със суми над 1 млн. лв. в тях в края на септември са 1410 броя, показват данни на БНБ. Това е абсолютен рекорд за периода, откакто БНБ води статистика за броя на депозитите на милионери.

Само за последните три месеца броят на хората, които могат да се похвалят, че имат банков влог с над 1 млн. лв. в него, е нараснал с 86, или с 6,5%. Това означава, че почти всеки ден се появява по още един човек с над милион в банка. В рамките на година милионерските депозити са нараснали с 268 броя, или с 23,5%. А общата сума в тези влогове е нараснала с 551 млн. лв. и вече надхвърля 3,7 млрд. лв., показват данните на БНБ.

По-бързо от милионерските депозити нарастват само влоговете със суми между 500 хил. лв. и 1 млн. лв. в тях. За година броят на тези влогове се е увеличил с 25,5%, или с 596 броя и в края на септември са 2933 броя. Оказва се, че икономическата ситуация в страната е много добра за хората със значителни финансови възможности.

При по-малките депозити на граждани също има ръст, но увеличението е по-малко. Колкото по-малък е размерът на влоговете, толкова по-малко е увеличението на броя им и на общата сума в тях. А при най-малките депозити дори има спад.

Влоговете на граждани със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. за година са нараснали със 17,8%, а общата сума в тях се е увеличила с 18,4% до над 5,6 млрд. лв. При по-малките влогове, например със суми между 40 хил. и 50 хил. лв., увеличението и на броя им и на общата сума в тях е с около 11%. А при влоговете на граждани със суми между 10 хил. и 20 хил. лв. ръстът за година е само с 6%, пише "Труд".

Броят на депозитите със суми между 1000 лв. и 2500 лв. остава почти без промяна, а при тези със суми под 1000 лв. има спад. За година те намаляват със 150 хил. броя и достигат 4,78 млн. броя. Това показва, че докато хората с големи финансови възможности трупат пари по сметките си, хората с най-малко спестявания са принудени да ги теглят, за да покрият неотложните си разходи. В резултат общата сума на влоговете на граждани за година нараства с 10,5%, или с 7,2 млрд. лв. и вече надминава 76,4 млрд. лв.

Подобна е ситуацията и при фирмите. За година общата сума във влоговете на нефинансови предприятия е нараснала с 8,8% до 42,3 млрд. лв. А най-много нарастват фирмените депозити със суми над 1 млн. лв. в тях. За година броят им се увеличава с над 25 на сто и към края на септември са 5828 броя. Общата сума в тези депозити е над 24,7 млрд. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
0
 
! Отговори
До 80 преди 5 месеца
И колко е лихвата,защото аз над 3.2% годишна лихва (за тригодишен депозит) в банка оперираща в България не знам?Говорим за банка с банков лиценз и депозит защитен от фонда за гарантирането им,не говорим за революти и прочие финтек рискови аппове 3.2% при много по-висока инфлация. Инфлация, която осезаемо яде спестяванията (и дълговете за момента) на хората в последните 2 години.За 100бона депозит си изгубил покупателна способност за поне 25 хиляди за тези 2 години и си взел жълти стотинки лихва
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен (84)Най-накрая някой с мисъл. Браво 84 !!
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Депозитите растат а лихви не им плащат. Колко трябва да си глупав да си държиш парите в булгарише банки. Ами МНОоооооГО!!Когато в Западна Европа ми плащат 4% по обикновен депозит да си закарам кинтите в Бг не е ли слабоумно?!И след 300 години ще сте най-глупавия народ на Земята.
55
0
 
9
 
! Отговори
Спестовникът от Оз преди 5 месеца
И в моето електронно банкиране пише 500 000 лева, с малката подробност че е в секцията ипотечен кредит.
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 85, нищо не разбираш от икономика :) Още по-малко знаеш какво е валутен борд, а още по-малко осъзнаваш какво е ЕС, еврозона ..... Необразованите в страната станаха доста над 80%
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 84, в този ред на мисли си спомних за истории от Сирия. Когато започна войната са се появили хора, които са искали да купят имотите на хората. Но масово са мислили, че всичко ще свърши за няколко дни и са отказали. Същите купувачи са се върнали след една година и са купили имотите на 20% от първоначалната цена. За да има смисъл имотът трябва да е актив :) и да носи приход. Малко хора осъзнават какво значи инвестиция :) Запечатването на имот не е инвестиция.
52
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Скоро всички ще станем милионери като дойдат многото нули натам отиваме
51
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Докато се заробвате да трупате бетон и тухли , други трупат пари . С пари мога да се живее нвсякъде по света и то добре .Бетона и тухлите -тук ! Не ви увряха главите , имтите били скъпи -смях ! Имота струва толкова колкото някой плати за него , а не голкото пише в обявата .
50
0
 
5
 
! Отговори
чети внимателно защо преди 5 месеца
"Българите, твоите сега възлюблени поданици, не познават що е добродетел. Те крадат от памтивека и го смятат това дори за почтен занаят. Понеже не е срамно да крадеш, прието е това да се върши на открито. Главното правило е, че не може да се краде освен много. Законите не улавят големите кражби..."
49
0
 
8
 
! Отговори
чети внимателно преди 5 месеца
Един в Бг за да е добре, много трябва да са зле.
48
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
аз пък спестявам яко, всичко в банката, 100 хил само от заплатка тая година, който не спестява ще плаче после. Лихвата не е толко зле ако търсиш.
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мнооо ясно, нали последните години направихме ПРОМЯНАТА от СИЛИТЕ НА ДОБРОТО. Тия повечето са свързани с партии и то с кои ...пеперасти. Неофициално всеки депутат на тия е вече с няколко милиона напред, ми фирмичките.. На боко схемите и чекмеджето са нищо пред размаха и гардеробите на дс внуците :))). *** вас си ви е кефф да си плащате нови дългове и по-високи данъци. Имайте малко търпение, има и още изненади :)))
46
0
 
4
 
! Отговори
парите са в крадците преди 5 месеца
Ще продължават да бъдят в крадците! Вие чЕкайте бъдещето светло.
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тарикати хора , продали апартаменти за по 2-3 к евро на квадрат сега при бума .Да му мислят тези които купиха с 20 годишни ипотеки .
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като гледам статистиката на едпозити от 200к до 1 мил , излиза , че около 10 000 човека в България разполагат със сума с която да си купят имот кеш . Най вероятно вече си имат .Разбрахте ли вече накъде върви пазара на имоти ?
43
1
 
3
 
! Отговори
Иван Анисий : преди 5 месеца
Нормално,Интимната коалиция на Посолството ни управлява! Краде като за последно и унищожава народа. Така е демократично! И евроатлантическо!
42
0
 
13
 
! Отговори
Аха, но за всеки преди 5 месеца
милионер има по 1000 мизерстващи. Математиката не излиза.
41
1
 
5
 
! Отговори
Фин преди 5 месеца
Всички унгарци са милионери, а и аз имам над един милион форинта.
40
1
 
7
 
! Отговори
Qwerty преди 5 месеца
Ами питайте ги тия с депозити над 1 млн. лв., защо са срещу вдигането на МРЗ. Защото явно това са хора със собствен бизнес, за когото работят други хора, които зависят от заплата.
39
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И сега ми остана надеждата че като се разпадне ЕС- поне Раша ще ми остане- Сиктивкар, Усогорск, Воркута- това са моите наблюдавани градове- разкошен панелен разпад, дървени копторки от 19 век, комуналки с цялото съцветие и аромат на човешкият отход, няма асфалт, но има натрошен ***- абе разкош ви казвам.