Руската църква в София отново отваря врати

Храмът "Св. Николай Мирликийски" беше затворен през септември
Обновена: 10 ное 2023 08:46 | 10 ное 2023 08:38, Елка Василева
62
Руската църква в София отново отваря врати
Снимка: архив, БГНЕС

Руската църква се очаква да отвори врати днес. В събота ще се проведе и първата служба. Тя ще бъде водена от протойерей Владимир Тишчук, който беше назначен за нов представител на руския патриарх Кирил предаде Нова тв.

Още по темата
Храмът "Св. Николай Мирликийски" беше затворен на 21 септември, след като предстоятелят му архимандрит Васиан Змеев и още двама служители на храма бяха експулсирани от България по подозрения в шпионаж. В отговор посланикът на Москва у нас Елеонора Митрофанова заключи вратите на църквата. Имаше серия от протести, за да бъдат отворени отново вратите на църквата и на криптата с мощите на Свети Серафим Софийски.

Покрай шпионския скандал се породи и спор чия е собствеността на имота. На 26 септември нотариусът Иван Дахтеров и Агенцията по вписванията заявиха, че руското посолство има нотариален акт за църквата. Ден по-късно от Държавния архив откриха документа за дарението на земята на църквата и крепостния акт. Прокуратурата започна проверка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
7
 
! Отговори
Чук и Гек преди 6 месеца
Изобщо, образува се анклав около Ал Невски, тази черква и Монумента, който модерно десните искат да събарят! Този периметър си е изконно руска територия, плюс Орлов мост, Военна академия, Военноисторическия музей, НДК, Пирогов и Александровска!
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сащ нямат пари за Украйна ли искате да кажете?
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тишчук??? От где го изкопаха тоя хохъл бре?!
11
6
 
9
 
! Отговори
ефроатлантик преди 6 месеца
Абе сигурно ли е, че църквата е руска, а не окраинска? Я пак да проверят в архивите, от къде на къде руска?!?! 100% е окраинска! 100% славният бандера лично я е градил тухла по тухла, а жужето еленски е забил кръста отгоре! Няма как да не е така! Ама дори и да не така, трябва да сме политкоректни и силно вярващи в правата вяра европейци, така че ако трябва ще изфабрикуваме историята.. колко му е?
10
8
 
2
 
! Отговори
doctor.no преди 6 месеца
До АнонименРуската пропаганда не прави хората ***, тя ги намира
9
7
 
4
 
! Отговори
doctor.no преди 6 месеца
До Чук и ГекАндреевка е село до Бахмут. Май Авдеевка ти е в главата. Градче с размерите на Банкя и неофициално предградие на Донецк, което го превземате от 2014 г. Епичната битка за туй място напомнят други от началото на СВО - Мариопул - 3 месеца мъка и ангажиране на 30 000 войска - прецака се блицкрига и се изнесохте от северна Украйна, спряха ви преди Николаев и т.н., Севернодонецк-Лисичанск - над 40 000 и месомелачка, 2 месеца по-късно - с бегом от Изюм, Купянск и Херсон
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Православието не идва от тех, ама много зомбирани има в територията :)))
7
5
 
9
 
! Отговори
миии преди 6 месеца
Един руски агент замина,друг пристигна.
6
4
 
6
 
! Отговори
Хмм преди 6 месеца
Не е зле, полицията да се навърта, когато отварят тези врати и да гледат в правилната посока. Защото, акт на тероризъм от украинска страна е толкова вероятен, колкото да падне слана през Ноември.
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И какъв чин има.Другото го разбрахме.
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До doctor.no "Хайде сега под строй копейките на черква" --------- Защо, там ли раздават 4000те лева хонорар?
3
3
 
8
 
! Отговори
Чук и Гек преди 6 месеца
Всичко зависи от това, какво става на фронта! Нашия елит с едната ръка стиска евродиректива, другата е готова да измъкне от пазвата и размаха партийния билет, скътан там докато руските войски не превземат Андреевка! Така преди 80 години тогавашния елит приемал антиеврейски закон и след Сталинград тръгнал да спасява евреите! Много са витиевати !
2
8
 
9
 
! Отговори
doctor.no преди 6 месеца
Хайде сега под строй копейките на черква
1
3
 
6
 
! Отговори
амин преди 6 месеца
Слава богу.