Силвия за К2: Този връх се опитва да те убие непрекъснато

Смразяващият разказ на българката, покорила върха
10 ное 2023 12:02, Анисия Иванова
50

Рубриката "Златните" се завръща с нов сезон. Време е за много вълнуващи срещи с най-добрите ни спортисти. Днес ви срещаме със Силвия Аздреева - българката, която успя да покори един от най-смъртоносните върхове в света - К2.

"Логично за мен беше да се отправя към нещо още по-предизвикателно. А какво по-предизвикателно от най-опасния осемхилядник и най-труден за изкачване - К2. Човек изгражда себе си като характер, когато се предизвиква. Със сигурност трудностите го правят много по-силен. Това чувствам и аз за себе си, планините са много голяма школа и човек учи много от тях. Казвах за К2, че никога няма да посмея да отида там, но започна да ме тегли като предизвикателство", сподели тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ успява да контролира негативните мисли и да наблегне на позитивното мислене, въпреки че при изкачването на върхове няма гаранция за нищо.

"Страхувала съм се, но съм решила да поема по този път, предизвикателство е за мен. На К2 изпитах огромни затруднения и изпаднах в много рискови за живота ми ситуации. На 2-3 пъти наистина се спасих на косъм от смъртта. Този връх се опитва да те убие през цялото време. На изкачване върху мен, моя водач и още двама души от екипа ни падна лавина. Това се случи в зоната на смъртта - над 8000 метра. Случи се за секунди, няма време за мислене, животът ти не минава на лента както сме чували. Помислих си, че загивам и това са последните секунди от живота ми", разказа Аздреева в ефира на "България сутрин".

Около 80 алпинисти са се отказали и са се върнали, щом са видели случващото се със Силвия и останалите засегнати от екипа ѝ.

Подготовката ѝ продължава с месеци и се състои в много тежки тренировки - 5-6 пъти седмично по два пъти на ден, най-вече във фитнес залата. Отделно правя планинско изкачване и планинско бягане, отбеляза Силвия. Цялата ѝ екипировка е с тегло около 18 кг.

"Температурата е смъртоносна, веднага би те убила. Температурите по време на изкачванията бяха минус 20 и минус 35 градуса. Постоянно трябва да бъдеш в движение, за да не замръзнеш. По време на атаката на върха има денонощия, в които не спиш. Липсата на кислород много ми пречи, имах денонощия, в които не бях мигвала за минута. Задушавах се, не можех да спя", сподели още Силвия пред Мария Константинова.

При изкачването на К2 е почувствала гордост от себе си, че е успяла за пореден път да се справи с предизвикателствата по пътя на върха. "Неописуемо е чувството, че развях българския флаг, че съм българска жена - това е много голяма гордост", подчерта Силвия. Но допълни, че чувството на страх от предстоящото слизане помрачава щастието много бързо.

"Успяхме да останем около час на върха. На Лхотце и Еверест нямах това щастие. За съжаление, нямахме никакви гледки. Бяхме в облаците, валеше сняг", уточни алпинистката.

Силвия Аздреева все още е в процес на възстановяване и не се чувства пълноценна от гледна точка на физическото си състояние. Не тренира, единствено е изкачила два пъти Черни връх в рамките на 3 месеца след приключване на последната ѝ експедиция.

"Семейството ми го изживя много тежко, буквално изкачиха върха (К2 - бел.ред.) заедно с мен. Мисля да не им го причинявам повече. Нито един връх, колкото и да е голям той, не си заслужава човешкия живот. Ще се отправя към други предизвикателства, които не са толкова опасни. Следващите цели пак са свързани с любимите планини и Хималаи - през 2024 г. ще заведа група от ентусиасти до базовия лагер на Еверест, за да се потопят в магията на Хималаите", разкри още Силвия.

За финал тя посочи, че човекът, който я е мотивирал в алпинизма, е покойният Боян Петров.

"Огромен човек, великан! Той показа на всички нас колко непоклатим е човешкият дух, когато си устремен към нещо толкова голямо и опасно. Че няма граници за човешките възможности. Той го показа по велик начин", подчерта Силвия.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
7
 
8
 
! Отговори
1111 преди 6 месеца
Не разбирам и не приемам хейта , който така лековато изливате , принизявайки едно постижение ( от световна величина ) до нивото на кръчмарска беседа....В основата на всяко едно подобно постижение , изискващо свръхчовешки усилие стои ЧОВЕКЪТ и неговите КАЧЕСТВА ( и количеството им ) , пари , спонсори , екип и т.н. са само инструменти , важни но , инструменти ! Момичето е наше , а К2 е под краката и ! Респект , подкрепа , поздрави и благопожелания от сърце !Хубав пример за национална гордост днес!
21
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какво ми я давате тая бе? Хвърлила 200 бона за да си начеша мераците, това ли са ви днешните герои? Вместо да се помогне на някоя болница или дом за деца, да се купи кувиоз и други такива смислени неща, вие ни тикате в лицето как някаква богаташка харчи съмнителни пари без да има и един ден трудов стаж!
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това е голям бизнес (точно както и другите пристрастяващи занимания).Вероятно само със снимчицата с палатката,с екипировката,със сателитния телефон си е избила разходите.Разбира се, едно е да позира някой кoч с тях,друго е някоя лачена руса кака.Та,парите в случая не са проблем,проблемът е пристрастяването.Тя го е лепнала от Боян,а знаем къде е той в момента (поне в широки граници),той пък го е лепнал от някой друг покойник и така.Дано се вразуми,може да бъде в полза на обществото.
19
1
 
2
 
! Отговори
Да не умаловажавам преди 6 месеца
постижението на Силвия, но в България усещането е същото...
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тъмната страна на шерпите е, че не пускат бизнеса на всяка цена - нещо като мафия / картел.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какъв спорт или туризъм е това - само замърсяват природата и рано или късно трябва да ги прибираме с хеликоптери и самолети в ковчези. Планините трябва да станат резервати. Ама е мръсен бизнес - машина за пари от баир будалите. Вече и космоса им е тесен на алчните капиталисти и его центриците.
16
0
 
4
 
! Отговори
Тошо преди 6 месеца
Какво правиш там щом искат да те убиват. Явно става въпрос за пари - имаш доста за усвояване, т.е. пране
15
0
 
7
 
! Отговори
Иван преди 6 месеца
Всъщност истинските герои са шерпите, които им носят багажа за да не им тежи.
14
0
 
8
 
! Отговори
Късмет до следващия! преди 6 месеца
Колкото повече катериш и оставаш без кислород, толкова повече оглупяваш, полудяваш и ставаш зависим към адреналина и опиянението. Да не говорим колко *** остават в планините. Кой ги спонсорира тези тиквеници?!? Това трябва да се забрани със закон...
13
0
 
2
 
! Отговори
селянин преди 6 месеца
ами що тражиш там я на село баиро докат качим зор видим
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нормалните хора блъскат по цял ден на бачкане, тия дето висят по фитнеси, ливади и камъняци си е техна работа и няма нужда да ги промотирате.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Щом иска да се предизвиква, да прави паркур на някой висок блок. По евтино е, и ако умре, няма да има драми с търсене и спасяване на тялото. Иначе на К2 няма нищо повече, от доста по-ниските върхове. Пълно и излишно безумие е това занимание.
10
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Малеее, колко сте зле, никога няма да се оправите. Ще изчезнете, като мъгла с такова мислене
9
0
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 6 месеца
Алпинистка манекенка :) Явно има мнооого богат спонсор. Най-вероятно гаджето й. Чухте ли подготовката каква й била? Месеци наред блъскане в залата комбинирано с планинско бягане. Това предполага, че само това правиш и не работиш нищо. Отделно екипировката + билетите до там + разрешителните за изкачване + шерпи и водач отиват в най-добрия случай 500 000 лева, а може и повече да платиш в зависимост от допълнителните екстри. Ясно е, че спонсора/гаджето е бая богат
8
2
 
5
 
! Отговори
Itso преди 6 месеца
Шерпите сигурно са я носили на гръб и са я разтривали да не замръзне, друго обяснение няма.
7
2
 
5
 
! Отговори
Мдааа преди 6 месеца
Тези жени лъжат,тази не първата лига която лъже! К2 не е за жени, най много да е стигнала до 7500!
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това е болест, зависимост - като към алкохола, цигарите, дрoгата, sex-а. Дано момичето успее да я преодолее.
5
0
 
8
 
! Отговори
SS преди 6 месеца
Комплексарска работа,това не е алпинизъм,всеки с пари ходи по баирите ,над 100 000 долара на вятъра...
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А защо се оплаква ? Да не би някой насила да я е карал да се катери ?
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Браво! Другия път да го изкачи зимата!