Лекарствата за диабет ще са на електронни рецепта

За антибиотиците ще има гратисен период до края на март
17 ное 2023 20:05, Анисия Иванова
10
Лекарствата за диабет ще са на електронни рецепта
Снимка: БГНЕС

Лекарствата за диабет ще продължат да се изписват само с електронни рецепти, а за антибиотиците ще има гратисен период до края на март, в който ще се изписват и на хартия. Това съобщи премиерът Николай Денков след среща с представители на здравното министерство, Министерството на електронното управление, Изпълнителната агенция по лекарствата и "Информационно обслужване".

Гратисният период ще бъде използван, за да се доусъвършенства софтуерът за предписване на лекарства по електронен път. В ограничен брой лекарски практики ще бъде въведено пилотно изписване на е-рецепти за всички лекарства. Идеята е лекарите, които използват софтуера, да дават обратна връзка за евентуални проблеми и затруднения, обясни премиерът Денков, цитиран от БНТ.

"Вероятно ще се договорим за една много малка част от лекарите, които работят извън амбулатория и собствена практика, да имат възможност да изписват лекарства както досега (на хартия). Пилотното проучване ще даде възможност в един момент да пристъпим към пълно дигитализиране на изписването на лекарства - не само за антибиотиците, а и за всички останали лекарства, които в момента са на двоен режим - хартиена и електронна рецепта", поясни здравният министър проф. Христо Хинков.

От Българския лекарски съюз са поели ангажимент, че по време на преговорите с НЗОК в следващите месеци ще се опитат да стимулират лекарите да изписват електронни рецепти, за да отчетат резултатите и проблемите в системата.

Ще има малка група от лекари по дентална медицина, които ще могат да изписват лекарства с хартиена рецепта и след изтичането на гратисния период. Стана ясно и че аптеките няма да дигитализират хартиените рецепти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонименрецептата по закон трябва да важи 6 месеца, само че .... веднъж отворена и изпълнена, не може да се повтори, защото имали бъг в системата. Току що ми се наложи да повторя изпълнението на отпуснатите лекарства и се оказа, че не може - трябва нова рецепта.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 8. Глупости на търкалета пишеш. Рецептата важи три месеца, след като личният ти лекар впише лекарствата, а за продължаване на рецептата може и по телефона да звъннеш на личния си лекар. Казвам го от опит, защото и моите лекарства за диабет са с електронна рецепта. Не мога да разбера защо пишете такива глупости.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз пък трябва заради тези рецепти всеки месец да си пускам по един ден отпуска за да ми ги изпишат. Хартиената важеше 5 месеца, електронната един. Пък тея само заради едни избори почиваха 40 дена.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Болните хора не бива да се лишават от лечение и да чакат или да обикалят, за да се снабдят с лекарства, те са болни хора. Лекарите, аптекарите и пациентите, всички са уморени и изнервени от нещо, което не работи. Времето има значение за лекуването на хората, ако трябва да се обикаля за лекарство, по добре да се отиде до чужбина, и тук се плаща и там се плаща.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Лотария с лекарствата тука има тука нема. Гавра с народа .
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какви са тия електронни рецепти за антибиотик .Два дена висиш в болница рецепта за лекарства изписана за да те натирят .А когато им поискаш болничен вдигат рамени и се кокорят.А в рецептата лекарствата са с милион странични действия ,но се изписват не електронно.Може и работата си да изгубиш докато висиш из болниците .
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Както писах и преди, е-рецептите въобще не ти улесняват живота. Никой не се сети за старците в разни за...ни села, на които най-близката аптека им е на десетки километри и обикновено кметовете им купуват лекарствата, когато ходят до града. Сега как тези хора ще си взимат хапчетата, да не говорим, че и лекари на километри няма, но иначе се дигитализираме.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като липсва нещо на пазара, правят се доставки, разширяват се продажбите, а не да се пречи на купувачите да го купуват! Тези са се научили само да пречат, да затрудняват, да блокират, да таксуват и да глобяват и затова каквото пипнат, проваля се.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вместо да пречат на нелегалния износ на лекарствата за диабет, тези тъъпунгери пречат на болните да се лекуват, като им затрудняват достъпа до лекарствата? Много умно, няма що, цъфна и върза България с това управление. Обаче защо след въвеждането на тая досада с електронните рецепти за лекарства за диабет, инсулина пак го няма???
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Осигурете лекарства за сърдечно болни! Не липсват само за диабет! Знае се колко лекарства се предписват в месеца. Всеки месец са почти същите. Допустима е липса до зареждане в рамките на месец, не повече!