Отвлеченият кораб е на магнат, осигуряващ работа на много български моряци

Проф. Чуков: Той е и спонсор на военноморското училище във Варна
Обновена: 20 ное 2023 08:20 | 20 ное 2023 08:16, Елка Василева
70
Отвлеченият кораб е на магнат, осигуряващ работа на много български моряци
кадър: Нова тв

Бунтовниците от движението "Ансар Аллах", които отвлякоха товарния кораб Galaxy Leader в Червено море, обещаха да се отнасят към членовете на екипажа му, които не са израелци, "според принципите на исляма".

Kорабът е превзет елементарно - с хеликоптер, който е бил допуснат да кацне на борда, каза пред Bulgaria ON AIR арабистът проф. Владимир Чуков.

"Хутите са шиитската йеменска общност. С течение на времето направиха силна милиция, която нарекоха "Ансар Аллах". може да направим пълен паралел с "Хизбула" в Иран. Бяха формирани, финансирани и тренирани от Иран и хвърлиха йеменската държава в гражданска война. В момента са окупирали значителна част от Йемен", обясни експертът.

По думите на проф. Чуков отвличането на кораба е станало след директива от Техеран за разширяване обхвата на войната в Ивицата Газа.

"Казват, че набезите им ще бъдат насочени към израелски кораби или такива, които са собственост на израелски граждани. Корабът с българи попада във втория казус. Собственикът му е много добре познат във Варна, допринесъл е много за българското военноморско образование. Неговите кораби са трудовият пазар на над 1000 български моряци", каза още арабистът пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Чуков е на мнение, че хутите опитват да открият и да станат част от втория фронт по отношение на конфликта Израел - "Хамас".

Ситуацията е много комплицирана, а този казус има три аспекта – чисто българския, регионалния и в международен план. България няма как да играе сама, а заедно със своите партньори трябва да се опита да влезе в контакт не толкова с похитителите, колкото с поръчителите на тази акция – Иран. Така арабистът проф. Владимир Чуков коментира казуса с отвлечения кораб с българи на борда.

„Защо точно този плавателен съд е бил отвлечен – той е собственост на британска компания, притежавана от един много добре известен в България израелски корабен магнат – Ейбрахам Унгар. Това е човекът, който дава работа на много български моряци. Спонсор е на Военноморското училище във Варна. Много от хората, които завършват това висше учебно заведение, намират своята реализация на корабите на Унгар”, уточнява арабистът.

Проф. Чуков поясни, че корабите на магната не за първи път са атакувани от самия Иран. „Доверието между Унгар и българското военноморско училище е на такава висока степен, че практически нашите моряци са тези, които ръководят неговите кораби. В случая капитанът и помощник-капитанът са българи”, коментира още той.

Още по темата
Според него корабът се атакува, за да се реализира т.нар. втори спомагателен фронт. „Нещо, което правят от около месец иракските проирански милиции, атакувайки американски обекти на територията на Сирия. Този акт има и стратегическо значение – Иран желае да се повишат цените на нефта”, е мнението му. Той допълни: „Целта е и да се засили натискът върху Израел, за да прекрати акцията си в Газа”.

„Хутите обясниха, че тези операции ще продължат, докато продължава и операцията в Газа. Вероятно корабите ще бъдат задържани до прекратяване на огъня, предполагам, че и хората. Споменаха, че акциите не са насочени към трети държави, а просто настояват третите държави да се откажат”, каза още арабистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Каквото и да се случи по света винаги има българи
23
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Каквото и да се пише, отвлечени са българи. Фул стоп. Нито воюваме с арабите, нито нещо сменим накривили шапката, ъъх..чал*мата. Тези изве*рги наистина търсят война с Европа.
22
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Магнат, осигуряващ работа на много български моряци срещу жълти центове, а те му осигуряват $милиардите.
21
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да разбираме, че Великобритания е взела на подчинение военоморските ни кадри. Че военоморското училище де факто е приватизирано. И че Бъгария няма самостоятелност, никаква, в тази област.
20
13
 
13
 
! Отговори
Българин преди 6 месеца
Поредното прокси на Иран в действие. Израел е само повода, целта е ислямизация и световен Шериат. Европа вече падна.
19
6
 
10
 
! Отговори
Танев преди 6 месеца
Не се уточнява точно в кой раъйон на Червено море. Ако е около нос Гвардафуй, там действуват и Сомалийски пирати. Що се отная за Хусите, те са част от Южен Йемен и се сражават за родината си - Южен Йемен със столица Аден. През 1967ф год. те извоювяхя свободата си и създадоха държавата Адеен, която Саудитска Арабия закри, помагайки на Северен Йемен да я присъедени към своята територия. Професорът малко да се позаинтересува , защо Хусите воюват. Те воюват за възстановяване на държавата си.
18
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какво леля си правиш на такъв кораб, като знаеш че отива в Червено море??? Ах колко трябва да си прооост!
17
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кораба е английски ,а англичаните обичат евреите ,сега да търсят помощ от еврейските терористи
16
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От двете страни на това море, са все руски приятели, пирати!
15
9
 
4
 
! Отговори
Бобов дол преди 6 месеца
Полицията бие здраво с честоти до смърт, използват много Джипси да им държат усилватели! Това е ТЕРОРИЗЪМ!
14
10
 
12
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 месеца
Близкият изток ще пламне, помнете ми думата! Това е положението. Иран обаче е сам. Путин и Си няма му помогнат. Нито дрогаря Ким.
13
8
 
20
 
! Отговори
Eдин Българин преди 6 месеца
Ах, колко много обича България този евреин. Повече от палестинците.
12
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Иран искал да се повиши цената на петрола с това отвличане" - кораба е каркериър, не е танкер. Чуков повтори тази глупост и по БНТ!
11
16
 
19
 
! Отговори
Еее преди 6 месеца
Защитавайте още арабеските.Всичките арабски държави са навързани като свински черва и целта им е заличаване на всяка друга вяра,различна от тяхната.
10
7
 
10
 
! Отговори
0880 преди 6 месеца
До Анонимен ---- Тоя Чуков много дрънка врели-некипели гаче някой с чук го е млатил по кратуната.
9
13
 
14
 
! Отговори
Дедо ви преди 6 месеца
До Елементарно Уотсън А ако евреина нямаше кораби, нашите "моряци" щяха да копаят доматите на двора или да пасат кокошките. Гиди Андрешковци завистливи...
8
14
 
32
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 6 месеца
Ако не бяха моряците сам ли щеше да си кара корабите въпросния магнат? Той трябва да благодари на моряците а не всички да му благодарим, че им давал трохи от милиардите дето печели.
7
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Магнат звучи някак си почтително, чинно-поклоннически. Не е като да си собственик на старо ръждясала корито.
6
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И тоя как разбра, че Иран са поръчителите?
5
12
 
31
 
! Отговори
Дет то Америка преди 6 месеца
Браво на еврйският капиталист . Само дето осигурява работа на всякакви евтини ресурси .....Имаше едно "лошо" комунистичско минало в което българкие моряци гордо плаваха под Български флаг . Ама в това "лошо" комунистическо минало България имаше Морски и окенаски флот. Сега има банани.