Асен Василев: Очакваме ръст на заплатите с 11% догодина

Публичните инвестиции ще се увеличат с 25%
21 ное 2023 16:30, Стела Стоянова
81
Асен Василев: Очакваме ръст на заплатите с 11% догодина
Снимка БГНЕС

В проекта на бюджет за догодина са заложени значителни публични инвестиции. По последната редакция те са 9,983 млрд. лева, почти 10 млрд. лева, което е 25% увеличение спрямо разчета за 2023 г. Това заяви министърът на финансите Асен Василев по време на обсъжданията на проектобюджета на държавата за догодина в рамките на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщи БТА.

Предвиденият дефицит е в размер на 3%, както е по Маастрихтските критерии, което позволява на България да се впише в критериите, необходими за влизане в еврозоната, посочи Василев.

Успоредно с нарастването на заетостта, което предвиждаме, се очаква безработицата в страната да следва тенденция към намаляване. Темповете на намаляване са относително ниски, тъй като безработицата е относително ниска. Очакваме средната безработица да е към 4%, а към края на периода да е 3,9%, допълни министърът на финансите.

Министър Василев припомни, че в основните параметри на бюджета са залегнали увеличения на минималната работна заплата и на максималния осигурителен доход. Очакваме ръст на възнагражденията в икономиката, в това число и в частния сектор, с около 11% догодина, каза още той. По думите му очаква се повишение на разходите за персонал и в публичния сектор.

Още по темата

Спрямо предварително подадения към вас бюджет, който беше дискутиран, има намаление на приходната част с 2,4 млрд. лева, както и на капиталовите разходи с 2,4 млрд. лева. Това е следствие на дискусии с партиите в парламента, които поискаха да намалим приходната част на бюджета, припомни Асен Василев.

Запазват се редица политики. Данъчната система е напълно запазена, няма промени в данъчните ставки. Единствената промяна идва по линия на европейската директива за 15% корпоративен данък за компаниите с оборот на 1,5 млрд. лева. В България това са основно чужди компании, с майки-собственици в други държави от ЕС. От гледна точка на общата корпорация данъчното бреме не се увеличава, разясни Василев.

Министър Асен Василев припомни и запазването на данъчния кредит за отглеждане на дете, който е 6000 лева на дете. Запазва се и политиката за финансиране на образованието. Учителската заплата се запазва в размер на 125% от средната работна заплата за страната, посочи още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
8
 
! Отговори
АХЕ преди 6 месеца
Само да ви кажа, че до 2025, асенка иска да увеличи дълга от 23 милиарда+4,8милиарда сега, та до почти 50 милиарда т.е. почти двойно. Финансовата ни министърка е решила след 25г да ходи по топлите острови, а ние да го влачим....Щото сме били с най нисък % на дълг в ЕС. И го пишеше в сайта на минфин....И що никой журналк и дупетат не я пита какви ги върши
20
2
 
2
 
! Отговори
гербуран преди 6 месеца
Бойко Шлангмайстор заплатите знай, може да ги замрази до безкрай.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
С теглене на кредити и аз ще увеличавам пенсии и заплати безразборно. Въпросът е кой ще ги връща милиардите кредити които кокорчо направи за 2 години?
18
2
 
4
 
! Отговори
морски преди 6 месеца
Да изпълним петилетката за 4 години, даже и 3 ако може!
17
8
 
4
 
! Отговори
Йосиф преди 6 месеца
Браво! Точно така по висока минимолна работна заплата по малко кражби на осигуровките на служителите !!! Повече приходи за хазната защото кой човек наистина получава 780.00лв на месец няма такъв !!!Пазача на паркинга ни за камиони получава за 15 работни дни 950.00лв чисто !!! За минимална заплата от 1500.00лв през 2025г.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
С ококорената Асенка наблюдаваме абсолютното дъно на финансовата политика на България от поне 1997 г. насам.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дупката в бюджета няма скоро да бъде затворена. Още в настоящата година ще има поне 1 млрд. разлика между очакваните приходи от ДДС и реалните. Догодина почти със сигурност ще е по-голяма, защото Василев залага още по-високи приходи от ДДС. Ако не ги заложи ще трябва или да приеме бюджет с дефицит над 3% от БВП или бюджет на практика без капиталови разходи. Текущите разходи посмъртно няма да ги свали, защото го е шубе от политическата реакция.Това имаме за финансов министър - човек с куража на мишка и манталитета на агент на ДС. Може би най-катастрофалната комбинация в близката ни история.
14
1
 
1
 
! Отговори
Натам вървят нещата. преди 6 месеца
До Анонимен Процесът на девалвацията е малко по- бавен, но пък е по- мащабен. ЕС вече се издържа чрез кражба на натрупаните парични фондове от старите европейци.
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Искам да спя с Кокорчо
12
8
 
4
 
! Отговори
До 12 преди 6 месеца
Умнокрасивите сме кореняци рентиери с по 30 апартамента, бедняко. Не даваме под наем панелката на неграмотната баба телезесарка от Кремиковци, бедняко.
11
2
 
3
 
! Отговори
Посолството преди 6 месеца
Тоя пък пак щял да си увеличава заплатата. Абе вие българите що не емигрирате? Така и на вас може да ги увличат.
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Значи вдигам наема на умнокрасивите с 20%.
9
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Брей, абе копейки, човека ви казва добри новини, вие пак ревете?!? Ами никой не ви е виновен, просто ст енеудачници и нищо не става от вас!
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
То и при бай Жан заплатите бяха стотици хиляди бяхме милионери всички но с една заплата можеше само да напълниш еднократно хладилника хаха
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 1.Цените скочиха 20 % още 2023. Намалете цените./Има множество институции национални и международни.Които измерват инфлацията.Докажи че цените са скочили с 20% за 2023 !Инфлацията пада и в момента е 6.5% на годишна база.
6
3
 
12
 
! Отговори
ТеОкрадохаНарода преди 6 месеца
Тате ще ми купи колело,ама друг път, та и Меката китка така
5
14
 
4
 
! Отговори
ИТтата обраха народа преди 6 месеца
Програмист взема средно 7хил лева и има над 2 апартамента. Обаче не плащат осугуровки - всички са регистрирани като ООД-та и се осигуряват на минимална заплата и останалото прибират като дивидент. И после няма пари държавата.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това ще бъде главно от вдигането на минималната, да го изсветля този.
3
0
 
6
 
! Отговори
Божееее преди 6 месеца
Майкооооуууу
2
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Напишете за стадиона на ЦСКА бе !!!!Чака го цяла България тоя стадион,години наред !!!