Бъдещето на България е уникалният, бутиков, планински туризъм

Книжката на 100-те национални обекта вече е дигитализирана
21 ное 2023 19:30, Анисия Иванова
69
Бъдещето на България е уникалният, бутиков, планински туризъм
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България е една малка територия с изключително голямо разнообразие и това е нашето богатство. Точно там трябва да акцентираме своето внимание, а не към ол-инклузив, където имаме съвсем малка принадена стойност и тя в повечето случаи отива в чужбина. Трябва да се акцентира върху уникалния, бутиков, планински туризъм в България. Това каза Венцислав Венев, председател на Българския туристически съюз, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Тази година се навършват 57 години от създаването на Националното движение "Опознай България - 100-те национални туристически обекта", което е емблематично за Българския туристически съюз и уникално, не само за Европа, но и в световен мащаб. Регистрираните участници със златни значки от септември 2022 година до 31 август 2023 година тази година са 332 души.

Една от важните инициативи, по които в момента се работи, е дигитализирането на структурата на БТС, за да има ясна статистика колко са почитателите и истинските членове на Българския туристически съюз. Туристическите дружества, членуващи в БТС в цялата страна към настоящия момент, са 136, сподели Венцислав Венев.

На въпроса какви са предизвикателствата пред дигитализацията събеседникът каза, че "една дигитализация изисква доста сериозен творчески ресурс, а и финансов". "В момента търсим партньори, с които да разработим тази идея, но все още сме на ниво идейна фаза, като се надяваме съвсем скоро да има конкретни стъпки за дигитализиране на много от маршрутите, за да могат туристите съвсем достъпно и лесно да разбират какви инициативи се провеждат в различни части на нашата страна, какви маршрути са достъпни и с каква трудност са те".

 "От три месеца вече БТС е със статут на национално представените организация по смисъла на Закона за физическото възпитание и спорта. Този статут означава, че нашите членове - туристическите дружества - имат възможност да кандидатстват и да участват в програмите на регионалните и националните институции. Разбира се, ние все още нямаме опита за участие в тези програми, който имат другите организации (основно спортни). Ние тепърва прохождам в това отношение".

Към "Националното движение 100-те национални обекта" има изключително голям интерес от страна на българските туристи, каза още Венев. Около 25-30 000 туристи обикалят туристическите обекти, като всяка година новите туристи са между 15 и 17 000. За сега тази цифра варира в тези граници, но тази година, благодарение на инициатива за дигитализация, която БТС реализира със свои партньори, този брой вероятно ще бъде значително увеличен.

"Ние дигитализираме така известната книжка на 100-те национални обекта и вече имаме дигитален паспорт, в който туристите могат да поставят дигитален печат, като той се приравнява на хартиения, като все пак се запазва и традиционната книжка и марките".

Увеличаването на инвестициите в обектите на БТС е трудно да се предвиди, защото до момента изцяло се работи със собствени средства, като донорите и спомоществувателите на съюза са малко на брой, а сумите, които се даряват са малки. Всичко останало се прави с приходи, които се реализират от дейността на БТС, каза гостът.

"Без държавна подкрепа не може да се прави високопланински туризъм. Това трябва да е ясно на всеки държавен служител. Ние сме направили всичко за нашите курорти - летни и зимни - създаваме условия, обръщаме внимание, но бъдещето на България, туризмът на България не е в ол-инклузив, а в уникалния туризъм, който може да бъде предложен от нашите планини, не само във високата планина, а и в планините, горите и всички забележителности в България".

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
gg преди 6 месеца
Таш....аци на рояци. Българската природа е хубава, но с нищо не е уникална. Дори една мижава Гърция има къде повече планини, с нищо не отстъпващи на нашите. Пък да не говорим за близките Словения, Австрия и т.н.
57
0
 
6
 
! Отговори
Банкеръ преди 6 месеца
Бутиков туристически обект е катедралата Св.Стефан във Виена примерно или Акропола в Атина.Всички туристически обекти в България са бутафорни,западнали,неподдържани.Капак на всичко е външната тоалетна с две тухли и дупка,даже има места,където направо липсва.Екскурзовода обаче гордо иска пари да разгледаш камъни зидани с цимент миналата година.
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
......и уникалният бутиЛков летен туризъм на Слънчака!
55
0
 
1
 
! Отговори
бутиковиЛъжи преди 6 месеца
хахаха бутиков направо ще падна. Аз тази година съм като турист и 1 лв не съм изхарчил за твойте бутикови места в българия . Тази година бях 2 пъти в Барселона и по веднъж в Париж и Мадрид.
54
0
 
3
 
! Отговори
Балкантурист преди 6 месеца
Това, което говори тоя пич е много интересно да се види и наистина има невероятни места в България, но от икономическа гледна точка е пълен апсурд. През последното десетилетие две целенасочено се унижожава туризмът в България, почне ли някой да ми говори за българският турист толкова му е представата от туризъм. Нямам нищо против българският турист, но икономика се развива когато има парични потоци от вън, а не да се въртят вътре някакви.
53
0
 
2
 
! Отговори
Вичката преди 6 месеца
А какво стана със ,,Бъдещето на България е в морският туризъм",Все пак там отидоха всичките откраднати милиарди от Приватизацията? Някой правил ли е сметка,колко пари от Приватизацията влязоха в държавната каса,и колко струват построените хотели,молове,бизнес центрове и прочие, със крадени пари от Приватизацията.Ще онемеете другари.Цифрата е 12-15 към 80-90 в полза за ,,частния бизнес" в проценти.
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
БЪЛГАРИЯ ОТ КРАЙ ДО КРАЙ РАЗСИПАНА И СЪСИПАНА Е САМО ЗА ЕКСТРЕМЕН ТУРИЗЪМ, КОЙТО ДОЙДЕ ГЛЕДА ПО-БЪРЗО ДА ИЗБЯГА... Е ТОВА АКО НЕ Е БУТИКОВО,ХА-ХА...
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз пък търся туризъм, който да не е уникален. Ако някой ми намери място във вселената, което не е уникално съм готов да му дам 1 000 000.
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не стигат въжетата вече да се избесят всички национални предатели.
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какво, сега и планините ли ше изядат мутромилионерите. Едно време когато бяха народни, всеки се разхождаше свободно и безплатно. Сега ако въобще не е заградено, ше ме пъдят от разходката ми, да не развалям бутиковата гледка на трътлестите западняци.
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
С "бутиков туризъм" направо станААме икононимически тигър.
47
3
 
3
 
! Отговори
ДжамбаДжумба преди 6 месеца
50 Руско ли е не ви го фали.
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Две нови риски атомни централи, евтин уран от Русия, увеличаване на територията на изток с унгарците на територията на бившата УССР, обща граница с Русия и директен достъп до руските енергии и ресурси, Унгария ще стане държава като градина. А българите 30 години теглиха, а следващите 30 години ще бъдет още по ужасни.
45
1
 
5
 
! Отговори
Краля на Монако преди 6 месеца
В тоя съве Ц ки Ке н еф БеГето няма какво да видиш освен овци м.у.р.в.и. Кал камяняци презастрояване лоши пътища с дупки заложни къщи казина бардаци чалгаклубове мутри корумпирани чИнгета Комунисти и прости ГанYOвци.Миндянци изсичащи горите!ДС бок луци продаващи дървесината!Nothing Special bro!
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В Унгария разказаха за преимуществата на АЕЦ "Пакш-2". Преимуществото тук е точно едно: в условията на тотален недостиг на енергия, който ще настъпи в Европа в близко бъдеще, именно Унгария ще бъде един от оазисите, който лесно ще се извиси над околните папyаcи.
43
1
 
5
 
! Отговори
Коз Як преди 6 месеца
Само нарко туризъм и секс туризъм трябва да се легализират и ше пооправихме икономиката на БеГето
42
5
 
3
 
! Отговори
ЦарБорис преди 6 месеца
43 Имало е преди 44та после всичко съ си хаха червените Хю м нета и унтер менши.
41
5
 
4
 
! Отговори
СфИнИсМаЛкИоЧиЧкИ преди 6 месеца
Нема Бъдеще България заради Комунистите!
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
България въобще не е малка територия. И внимавайте с туристите в планината, пазете я чиста
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А това ще помогне ли на контранастъплението на Зелята ?