Местният данък „сгради“ скача, оценката – на всеки две години

Без налог за жилищата с клас на енергопотребление „A“
Обновена: 24 ное 2023 16:25 | 24 ное 2023 16:05, Камелия Цветанова
274
Местният данък „сгради“ скача, оценката – на всеки две години
Снимка: БГНЕС

Данъчната оценка на имотите да се актуализира на всеки две години, реши парламентът като прие на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси.

Това означава и промяна на данък сгради, тъй като той се определя именно на база данъчна оценка на имота.

Актуализиране на базисната данъчна стойност за определяне на данъчната оценка на сгради на две години, както и ежегодно актуализиране на базисната данъчна стойност за определяне на данъчната оценка на земеделски земи, са сред одобрените изменения и допълнения.

Предвижда се още размерът на данъка върху недвижимите имоти да се диференцира по населени места, по зони в тях или по вид на имотите, в границите, определените в закона.

Поправките в закона предвиждат още сградите, въведени в експлоатация преди 1 януари 2005 г. и получили сертификати, издадени по реда на Закона за енергийната ефективност с клас на енергопотребление "A", ще се освобождават от данък за срок 6 години, считано от годината, следваща годината на издаване на сертификата. Това решиха депутатите като приеха на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси
За сгради, сертифицирани като такива с близко до нулево потребление на енергия, срокът е 10 години.
Сградите, получили сертификати с клас на енергопотребление "В", "C" и "D" по реда на Закона за енергийната ефективност, за които не е упражнено правото на освобождаване от данък върху недвижимите имоти.

Освен това заведенията с оборот до 100 000 лева на година ще плащат патентен данък, който остават в общините.

Данъкът, с който депутатите обложиха с поправки в Закона за данъка върху доходите на физическите лица, гъбарите и събирачите да диви плодове, също ще остава в общините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
0
 
4
 
! Отговори
Купувач на апартамен преди 6 месеца
т Съпътстващите разходи в момента при "ниските данъчни оценки" са около 10 процента - такси за общината, нотариални такси и евентуално комисионната на брокера. Пита се в задачата колко процента отгоре ще се оскъпи разхода, след повишената данъчна оценка? При цена от 150 000 евро и над 30 % допълнително такси, кой ще купува? - само депутатите вероятно. Закривай строителството, на управляващите не им трябва този бранш. То и хората не им трябват, освен в ролята на касичка.
236
0
 
3
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 6 месеца
До #227. Мислиш ли, че и тези дупки Кокорчо няма да ги обложи с данък?
235
3
 
4
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 6 месеца
Кокорчо,това ли ви е "промяната"? Да увеличите данъците на сградите. В тъй нареченото от вас "тоталитарно управление" на Живков,при изчисляване на данъка на сградите се прилагаше един коефициент на овехтяване на сградите,който се приспадаше от оценката на сградите,а при вас колкото е по-стара сградата толкова по-голямо увеличение на сграда ще има на всеки две години. Мръсни не наядени некадърници. Колкото по-рано си отидете толкова по-добре за народа. А уж увеличавате пенсии и заплати...
234
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какво да се прави, Пеевски така е наредил и Кокорчо изпълнява.
233
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Трябваше да наложат данък на свръхпечалбите и данък лукс, а не да свалят по 3 ризи от гърба на бедния народ. На бизнеса му плащат разходите за ел.енергия, а на народа повишават данъците. Даже Коледни добавки няма да дадат на най- бедните пенсионери.
232
2
 
8
 
! Отговори
Аз казах ли ви? преди 6 месеца
Давайте пари че трябва да храним Окранците, да купуваме оръжие от САЩ..и пак да го даряваме - бачкайте бели роби това е Демокрация...ако не плащате сте путинисти и в затвора за н еплатени данъци а като не слушате банките ще ви вземат имотите!!! Всеки българин трябва да издържа ислямист, осссраинец и едно ЛГБТ НПО хахаха. Това е Демокрация за робите! Ние ви взимаме къшите имотите държавата и ви даваме ЛГБТ цености!
231
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тия с по три апартамента, два от които празни горят. Тия със наследствени къщи съборетини също горят. Това е само началото на промяната. Следваме немеция модел, чакайте.
230
2
 
1
 
! Отговори
Asd преди 6 месеца
Ццц
229
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ужас!
228
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тъй се тупа брашнян чувал . И се дерът съдрани протрити бедняшки кожи. В землянки из баирите партизански ще трябва да живеем. Да не са ми строили те къщата .А? Че да ми вдигат данъка. Самозвани ***.
227
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ам затова вадя пушкат аинпо тамну гармя, да с аплашат хората и никиуй да ни купува и дампадамуценката....
226
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Същото, но завоалирано върви в зала Европа. Дават им пари за фотоволтаици, колкото за осветление, с риск да надупчват да им текне покрива, със сертификат за зелена енергия за по-нисък данък, а ги привързват към скъпа мрежа за ток.
225
6
 
4
 
! Отговори
ББ преди 6 месеца
ако две поколения Българи сте били роби в Кралството,и сте си постройли дом с парите от робството...г-н вАСИЛЕВ ЩЕ ВИ ОБЛОЖИ С НЕСПРАВЕДЛИВ ДАНЪК СГРАДИ,от къде на къде роби ...САЩ и Кралството...заложили сте на куци коне...обслужващи...Путин!и да аз защитаващият тезата Свободен Свят съм склонен да вярвам на...Путин...с агенти на щази като вебер...с агенти на дс като доган.борисов работещи за КГБ..."свободният..." е мъртав!!!
224
3
 
3
 
! Отговори
ББ преди 6 месеца
нищо не се е променило..как така путин убива работещи за Свободният Свят...сащ,кРАЛСТВОТО не го правят,как хтака путин взривява складове на територията на ЕС и НАТО...а ЕС и САЩ не могат да гръмнат...пеевски-бАрисов...доган...Война е...ще влязат и във вашите домове...ще насилват и вашите деца...ще ограбват и вашите нАРОДИ...ЕС ,САЩ,КРАЛСТВОТО и фалшивият ви "свободен свят" в който господари са руските мафиоти на путин като доган-пеевски-борисов!!
223
5
 
12
 
! Отговори
ББ преди 6 месеца
Ако има живи бЪЛГАРИ...ДА ИЗЛЕЗЕМ И прогоним продаващите животите на нАРОДА НИ,Пеевски е Ад за Българите,Пеевски е...основен играч водещ сВЕТА НИ КЪМ ГИБЕЛ,не мога да повярвам,че САЩ и Кралството си въобразиха,че могат да ги използват с доган-бАрисов!,повтарят грешки от ВСВ...нелепо и глупаво...смъртоносно за Света ни!!
222
5
 
10
 
! Отговори
ББ преди 6 месеца
Значи аз и семейството ми живеещи в законен дом...ще плащам на съседа си живеещ в незаконен извън регулация дори,...моля г-н Василев на гости и да го види...новите роби на пЕЕвски са ПП...няма начин да спазим несправедливите рестрикций наложени от вАсилев...и гласувах за тях признавам си го!...земеделието е батак...руски агенти като министъра им убива всичко което може с цел да остави Българите гладни...без пройзводства...Война е...Българи...време е да спасим България и утрето на децата ни!!!
221
4
 
18
 
! Отговори
Аз преди 6 месеца
И наемите ще скачат на 2 години. Кофти за хората от провинцията.
220
4
 
17
 
! Отговори
Ебеме правителство преди 6 месеца
Не съм гласувал за вас
219
3
 
22
 
! Отговори
Годината е 2050 преди 6 месеца
ЕС е построил Евроатлантическа Стена на границите на ЕС за да спре Имиграцията..от ЕС!Европейците гледат тайно филми от Беларус, Китай и Индия и Русия където как хората там взимат Топъл Душ, карат кола и ядат месо и си мечтаят ако някак получат виза и минат нелегално Стената и те да живеят така :))
218
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Скоро ще ходим до тоалетни в дупки на двора като руснаците.