Експерти: Да не се продава държавна земя

Стойността на сделката е занижена
28 ное 2023 14:20, Стела Стоянова
56

Да бъде продадена една пета от държавните ниви, за да бъдат осигурени пари в хазната. Това предложение прави министърът на земеделието Кирил Вътев. Финансовият министър Асен Василев също предлага продажбата на близо 700 хил. дка обработваема земеделска земя.

"Държавата трябва да се грижи за своята земя, тя е много ценен ресурс. Държавата може да се разпорежда с тези имоти като всеки собственик, но преди всичко този актив трябва да се ползва за обезщетяване на гражданите, които все още не са получили своите земи. Обикновено тази земя се отдава краткотрайно или дълготрайно, и се печелят около 90 млн. на година", коментира изпълнителният директор на Българската аграрна камара Светлана Боянова в "България сутрин".

Според нея продажбата на тази земя не е целесъобразна. Още повече, че когато се прави продажба с поименни компенсационни бонове, те са само 60% от стойността на сделката.

"Тези 340 млн. ще представляват само 40% от една занижена стойност на сделката, която е заложена тук. Идеята не е да се продава еднократно и да се лишим. Много е субективно как се определят земите от Държавния поземлен фонд, които да бъдат пуснати за продажба", каза още Боянова.

От думите ѝ стана ясно, че от 13 млн. на 353 млн. лв. скачат заложените приходи през 2025 г., касаещи сектор "Земеделие". "Очевидно има намерения. За нас такива намерения са недопустими и неприемливи", настоя Боянова.

Живко Живков - новият изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители в България, заяви пред Bulgaria ON AIR, че "с поименни компенсационни бонове много големи субекти участваха в приватизацията, невинаги в чисти и светли сделки".

"Президентът Румен Радев нарече земята стратегически ресурс, някои хора наричат земята капитал, а други - актив. Земята е безценно богатство, което би трябвало да служи на народа, а не да влиза в сделки и вземане на бързи и недотам логични решения за запълване на бюджета. Асоциацията на земеделските производители е твърдо против", подчерта той.

Живко Живков посочи, че се е стигнало до момент Държавният поземлен фонд да е едва 10% от общата земеделска земя на Република България.

"Това е лимитиран продукт, с който не се бива да се влиза в каквито и да е разпоредителни сделки и действия", заяви директорът на Асоциацията на земеделските производители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 5 месеца
Опа,вчера в специално изявление по телевизията Асен Василев каза,че новината за продажбата на държавна земя е фалшива.Какво пише в статията?" Финансовият министър Асен Василев също предлага продажбата на близо 700 хил.дка. обработваема земеделска земя.Кой е Шарлатанин? Президентът или финансовият министър?
30
3
 
16
 
! Отговори
Гошето преди 5 месеца
Що бе, да продават, тъкмо ще настигнем Украйна по ръст на производството в селското стопанство. Е, после, хамериканците може и една война да ни спретнат. Да бъдат проклети всички, които даже си и мислят за това.
29
3
 
24
 
! Отговори
боб преди 5 месеца
Тоя който само си помисли да продава земята на българия в затвора по бързата процедура до кото му се изпари идеята.
28
3
 
22
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 5 месеца
Крайно време е просто Киро и кокорестия педерпунцел да бъдат вкарани в дранголника !!!
27
3
 
17
 
! Отговори
Хах преди 5 месеца
Кокорът рече, че нямало такова нещо.
26
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Добре не се продава , но стой необработваема . В това ли се вижда ползата
25
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За 30 години всичко ограбиха. Остана само земята и имотите на хората. Сега ще се погрижат и за това.
24
3
 
26
 
! Отговори
да преди 5 месеца
днес искат земята да продават, утре ще продадат народа - три синджира роби - на янките!
23
4
 
22
 
! Отговори
Майора преди 5 месеца
Нещата са пределно ясни че не трябва да се продава национално богатство , но явно кабинета на провалите не го интересува! Те гледат да я продадат на свои хора чрез бонове и вместо цялата сума , в бюджета ще влязат 40% от стойността! А като прибавим и тегленето на големи заеми , виждаме как страната отива към поредния фалит! Жалко и от Харвардите освен подмяна нищо другоне се очаква!
22
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма по лошо робство от американския колониализъм ! Те сега вече ше видите кон боб яде ли !
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да попитам само, а заменки може ли?Например чукари в Кърджали,Видин за същите декари в Пловдив, или на брега на морето? Защото доколкото си спомням такива заменки бяха правени масово по времето на Станишев и мадритския тарикат , а и от един куп комунисти и царедворци, за които България е осъдена да плаща милиарди, защото не са позволени от ЕС . И днес ми омръзна да слушам комунистите и царе дворците да ми говорят за морал и какво не трябвало да се прави. А Кокорчо им каза че нищо не се продава.
20
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сори мутри, грижливо приготвените тълпи простаци за сваляне на правителството са блокирани в преспите. Вас Господ ви мрази.
19
22
 
0
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 5 месеца
НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ПОСЛЕДНО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
СПРЕТЕ СУБСИДИИТЕ НА ТИЯ ВЪШКАРИ ДА НЕ ЛЪЖАТ
17
0
 
17
 
! Отговори
Холмс до д-р Уотсън преди 5 месеца
Незабавно провери кой гърбоноско стои зад евентуалните кандидат-купувачи за земята българска? Жокер: Преди години, идвайки от Америка за да стане вицепремиер, Дянков бе запитан откъде ще вземе пари за начинание, което обещава. Той отговори, "Ще продадем имотите на БАН за 200 милиона".Но следващата година имаше международен одит на органиции като БАН. И тогава се установи, че имотите на БАН струват 5 МИЛИАРДА! Разбра се и коя е ционистката групировка, наточила зъби да купи тези имоти 25 по-евтино
16
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До АлексНА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ РЕЖА ЧЕРВЕНИ ПАРЦАЛИ И ГИ ГОРЯ
15
2
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 5 месеца
До Анонимен4 Какво правиш на тази територия? Свят широк.Ще се оправим и без теб.
14
4
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 месеца
Няма да се продава държавна земя, просто частната земя на земеделските олигарси ще бъде одържавена.
13
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ МУТРИ ЩЕ БЪДАТ ОБВИНЕНИ ОТ ПРОКУРАТУРАТА ЗА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ С ЦЕЛ ДЕСТАБИЛИЗИРАНЕ НА ДЪРЖАВАТА.
12
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ПРАВИТЕЛСТВОТО ВЕЧЕ ОПРОВЕРГА ТАЗИ ЛЪЖА