"Системата ни убива": Не може да има инвалидна пенсия, по-ниска от линията на бедност

Това е политика на геноцид, смята Вера Иванова
1 дек 2023 20:35, Стела Стоянова
28
"Системата ни убива": Не може да има инвалидна пенсия, по-ниска от линията на бедност
Снимка БГНЕС, архив

Не може да съществува социална пенсия за инвалидност със 100-200 лева под линията на бедност.

Това каза пред БНР Вера Иванова от "Системата ни убива". Тя определи фиксираната линия на бедност като много занижена и нереална.

"По този начин обричат хората с увреждания да изнемогват и да не могат да съществуват. Става дума за деца, придобили тежки увреждания по време на раждането им, които са оцелели и са навършили 18 години, но състоянието им не се е подобрило - не стават от инвалидните колички, не проговарят, не започват сами да се хранят и не тръгват на работа. Този малък процент на оцелели деца остават до края на живота си деца, дори се влошава състоянието им. Към тях се проявява политика на геноцид, тъй като всичко за тях приключва с навършването на една цифра - 18".  

Организацията изпрати сигнал до институциите, с който алармират за пропуски в Проектобюджета за 2024 г., който според тях "изключва най-уязвимите и най-неспособните да се справят с предизвикателствата на живия живот".

Вера Иванова изтъкна, че в бюджета за следващата година е предвидено разделение във финансовата подкрепа за децата с увреждания до 18 г. и за навършилите тази възраст:

"До 18 г. се увеличава финансовата подкрепа със 150-250 лева, а над 18 - с 1 лев до 11 лева".

Тя обясни, че децата с тежки увреждания, които са навършили 18 г., получават пенсия, която е приравнена със социалната:

"Така са приравнени към хората, които ги е мързяло да ходят на работа. Тази пенсия варира от 300 до 390 лева. Финансовата подкрепа за тези оцелели деца варира между 35 и 200 лева. Това е всичко, което получават. По закона за личната помощ могат да получат асистент, но при хората над 18 г. вече родителите са възрастни, някои са вече останали и без родители и трябва да разчитат на външен асистент, който е с работно време от понеделник до петък. Уврежданията обаче нямат почивен ден и по празниците не се изпаряват".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Весела преди 5 месеца
Смятам,че за всички хора с увреждания и болести трябва да има здравен бюджет,т.е. необходимото за състоянието им.Това са рехабилитация,безпл.лекарства,санаториуми,здр.грижи.Телк е люпилня за корумпиране на лекари,които се занимават с мед.алхимия.Работата им е да обръщат болестите в проценти,които стават парични подаяния,беспл. винетки и особено ценно за здравето-пътуване с бдж и раздрънкани градски рейсове...
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Никой не плаща пълна вноска за бъдещата си пенсия. Тарикатът точно като ромите ще източва пенсионната система и ще получава половината си пенсия даром от държавата, за да не бъде клошар.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да ходят да благодарят на брат'чедите, които млади и здрави са с ТЕЛК и мятат салфетки в чалготеките.Докато не спрат парите на всички фалшиви инвалиди, пари за истинските няма да има.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Коко /22/ В много случаи те получават по-високи пенсии от онези, които имат пълен трудов стаж. В коментарите 4, 8, 16 и "От Карлово"/20/ се отбелязва тежък проблем, в някои държави има социологически изследвания на това явление, наричат го "социално изнудвачество" - знае, че има здравословен проблем, който се предава по наследство, но въпреки това създава колкото е възможно повече деца, за да се издържа домакинството с колкото е възможно повече пари под формата на пенсии и помощи.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До РЕШЕНИЕТО 19 Ти и по-рано написа същото и аз отбелязах, че даваш най-разумното предложение.
13
2
 
4
 
! Отговори
не че нещо ама преди 5 месеца
тия пак пари искат . а някой да ги е видял на някакъв протест освен на техен когато искат пари ????
12
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пенсията за индалиди трябва да е поне 2000
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До телк234 - Не си ли спомняш, че В.Симеонов се закани да бъдат преразгледани всички ТЕЛК-решения и знаеш какво му се случи после.
10
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Айде стига с тия мрънкала, дето спестили от един прена тест и народили уpoди! Не ме интересуват. На моя издръжка са, ясно е, ама айде по-кротко!
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До РЕШЕНИЕТО 10 - Ти даде най-разумното предложение.
8
1
 
19
 
! Отговори
До Не че нещо /11/ преди 5 месеца
Защото и здравен фонд, и този за социалните, се изчерпва, след като бъдат дадени задължителните според нашите закони пенсии и помощи на етноса от защитен вид. Не забравяй, че вследствие на кръвосмесителните им традиции, всеки трети човек от този етнос е с физически или психични малформации. Те обаче най-много се грижат за "развитието на нацията" като създават като на конвейр многочислено потомство от себеподобни, а ние едвам можем да си позволим по едно, защото сме изнудени да храним тях.
7
1
 
14
 
! Отговори
Евала преди 5 месеца
Пак изпълзя тая. Маямата и тя се активира напоследък. Май им мирише на избори. Жените в турските села в Делиормана и по други места са все с ТЕЛК. Да не говорим за кафевите. Това са стотици хиляди инвалиди, 2,5милиона са другите пенсионери, откъде да им вземем лукс пенсии. А колко получаваме ние?
6
0
 
11
 
! Отговори
Въпросът е преди 5 месеца
Какво следва да бъде съотношението между линията на бедност и пенсията на трудов пенсионер с пълен трудов стаж и осигуровки, продиктувани от държавата, а не от неговия личен избор? После може да поразсъждаваме какво трябва да е съотношението между неговата пенсия и тази на инвалида, който също е човек, но не може да пренебрегнем и това кой какъв принос има за хазната и за развитието на нацията.
5
0
 
18
 
! Отговори
не че нещо преди 5 месеца
Но защо за социални пенсии се взема от сребърния фонд, а не от здравния? Иначе е вярно, че не може да се дават по-малко пари от линията на бедност, но пък цялата система е грешна.
4
4
 
12
 
! Отговори
питанката преди 5 месеца
Стига превилегии и наливане на пари за тези подобия на хора - зеленчуци, които не знаят на кой свят се намират. Храна и подслон, това им е достатъчно. За нормалните деца никой не говори, те може да и мизерстват достатъчно
3
2
 
31
 
! Отговори
Руси преди 5 месеца
Нямам против хората да взимат добри пенсии особенно инвалидите,но знам доста хора от ромски произход ,които нямат един работен ден ,а имат ТЕЛК решения и са на пенсия от 30 годишна възраст. Това е източване меко казано и не мисля ,че е редно да храним гетата.
2
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Така са приравнени към хората, които ги е мързяло да ходят на работа. Тази пенсия варира от 300 до 390 лева", някой да каже на отпадъчния продукт с нисък коефициент на интелигентност, че социална пенсия не означава , че те е мързяло. Майка ми е със социална пенсия при 25 години трудов стаж и после заболяване
1
1
 
7
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 5 месеца
Жалки егоисти и измамници . Измамихте всички инвалиди , които ви подкрепяха заради подмазването към управляващите ни . Всичко се помни . Вие сте безочливи и плачещи затова , че сте живи . Никой не ви е длъжен .