Екатерина Михайлова: Защо се бърза с промените в Конституцията?

Най-същественият въпрос е свързан със съдебната власт
4 дек 2023 19:50, Стела Стоянова
14
Екатерина Михайлова: Защо се бърза с промените в Конституцията?
Снимка БГНЕС

Нямам обяснение за бързането с гласуването на промените в Конституцията.

Това каза пред БНР проф. Екатерина Михайлова, преподавател по конституционно право в НБУ, бивш депутат и бивш заместник-председател на Народното събрание.

"Чух и министърът на правосъдието да отправя апел към депутатите да не пришпорват процеса, а по-скоро да се търси качество и сигурност в предлагането на окончателните текстове".

Тя обясни, че един от най-съществените въпроси в промяната на Конституцията е свързан със съдебната власт. Предложеното има две измерения - кадровият орган, който да решава въпросите за съдиите, да бъде съставен по начин, по който да има мнозинство на съдии в него, това е международен и европейски стандарт, а втората страна е по-голямата отчетност на прокуратурата и отнемане на част от изключително големите правомощия, които имаше досега главният прокурор.

Според нея е притеснително ниско нивото на обществено доверие в настоящия парламент и уточни, че това поставя въпроса "доколко са облечени в доверие тези, които вземат решенията":

"От друга страна обаче ние не можем да оставим законодателният орган да не работи и да чакаме по някакъв магически начин да стане по-одобрявано. Но трябва да се търсят решения и от страна на политиците, и на гражданите, за да имаме по-легитимен орган за вземане на законодателни решения".

По думите на проф. Михайлова идеята за възможност депутатите да имат двойно гражданство "не е отпаднала, но е заглъхнала".

"Част от идеите за намаляване на правомощията на президента, свързани с назначаването с негов указ на председателите на ВКС и ВАС и на главния прокурор, като че ли не срещнаха подкрепа в дискусиите", подчерта тя и коментира, че относно правомощията на президента за назначаване на служебно правителство ще има промени:

"Но те няма да бъдат така, както са в първоначалния проект, защото самите вносители разбират, че това, което са предложили, няма как да се получи. Като че ли ще има съгласувателни процедури, както и при редовния кабинет, президентът да провежда консултации с парламентарно представените фигури и да се търсят авторитетни лица, които да влязат в служебния кабинет, които име управленски добър рейтинг. Има идея, която не е оттеглена, да може да се осъществява парламентарен контрол и над служебния кабинет, с изключение на вот на доверие и на недоверие".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За да не ни наеме к0муниста кРадев отново... !
9
1
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 5 месеца
Не се сещам кой е началникът.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не пипайте Конституцията сега! Нека се успокоят политическите страсти.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Защо депутатите бързат да променят, за да не кажа - да сменят Конституцията? Защото ПП-ДБ осъзнават, че след 4 тю-тююю си отиват. Може и по-рано. Пеевски ако я кара така ДПС ще го изгони, а ББ истеряса: заяви на младежкия ГЕРБ, че само ТОЙ може да им се кара, а на него НИКОЙ не може да се кара! Премиер Денков пък заяви, че БТР-ите пречат на правителството и държавата! В тая държава кой от управляващите е с всичкия си?
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Защо ли? Единия иска да не влезе, другия иска да излезе от Магнитски. Ония умните начело с Ристьо (без ни един работен ден), малкото генералче и двамата харвардския ментарджии, ми те горките въобще не знаят къде се намира. А раята пие ракия.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Защо се бърза с конституцията ли, ами ЗАЩОТО ПОСОЛСТВОТО ИМ Е ДАЛО СРОК за да пробутат вредните за България промени.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Aм' nитaй Бoйkиkeв, oт вaш'тo koтилo e...
3
5
 
2
 
! Отговори
Alex преди 5 месеца
Ужас от детството ми.
2
5
 
10
 
! Отговори
Емо преди 5 месеца
Ами права е, и аз така викам. Дай първо да пием по една ракийка, да помислим... Има време. Тя работата да не е заек да избяга!
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Защо ли? Изпълнява се заповед на Началника.