Лукойл анализира варианти за продажба на рафинерията в Бургас

Ще бъдат анализирани различни опции
5 дек 2023 11:34, Нели Христова
128
Лукойл анализира варианти за продажба на рафинерията в Бургас
Снимка: БГНЕС

"ЛУКОЙЛ" започна преразглеждане на стратегията си за работа в България, анализират се различни възможности, включително продажба на бизнеса. Това съобщиха от руската петролна компания.

Групата „ЛУКОЙЛ" активно инвестира в развитието на активите си в България вече повече от 20 години. В частност, инвестициите в нефтопреработвателния завод в Бургас, надхвърлящи 3,4 млрд. щатски долара, превърнаха предприятието в една от най-екологичните и високотехнологични рафинерии в Европа. Освен това е създадена модерна пласментна мрежа, включваща 220 бензиностанции и 9 нефтобази, както и предприятия за бункероване на кораби и въздухоплавателни средства. Осъществявайки дейността си в България, Групата традиционно поддържа високи световни стандарти на корпоративна и социална отговорност.

Преразглеждането на стратегията е следствие от приемането от страна на държавните органи на България на дискриминационни закони и други несправедливи, пристрастни политически решения спрямо рафинерията, които нямат нищо общо нито с цивилизованото регулиране на големия бизнес, нито с увеличаването на приходната част на бюджета на страната, става ясно от мотивите на компанията.

"Изкуствено раздухваната политическа буря около предприятието на голяма международна търговска структура, спрямо която няма наложени санкции на Европейския съюз и САЩ, и която изпълнява всички свои задължения пред държавата и работниците си, вреди на бизнеса на компания "ЛУКОЙЛ", на инвестиционния климат в България, неумолимо руши имиджа на Републиката в очите на световния бизнес, негативно влияе върху приходите в държавния бюджет", посочват от компанията.

​ЛУКОЙЛ ще информира държавните органи на страната и Синдиката на Българските Нефтохимици "ЛУКОЙЛ" за по-нататъшните действия на Компанията по отношение на активите й в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ще ви осъдят и ще гризнете дръвцето ей българчета простички
83
6
 
7
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 5 месеца
Великото руско лицемерие. Къде бяха руските протести, когато Путин отне всички права на рафинерийте на Шел?
82
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Поне можехме да протестираме срещу руската компания. Срещу американско-депесарската компания няма да можем. "Защото сме евроатлантици!"
81
5
 
6
 
! Отговори
Тото преди 5 месеца
После защо не идвали инвестиции в България , а бягат при съседите ни. Защото ни управляват близачи и ***.
80
9
 
6
 
! Отговори
преди 5 месеца
да се маха всичко руско от Родината ни
79
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пеевски, Доган и Боко купуват рафинерията. Рейдърите нападат компании и ги рекетират да се продават. Мутренският рекет вече е на най-високо държавно равнище. Ще се появи офшорка, джойнтвенчър с някоя американска частна компания и неизвестни офшорки - инвеститори. Познайте кой ще се крие зад офшорните инвеститори съдружници на американската компания. Те уреждаат сделката и получават порцията си.
78
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Държава, която разчита само на природните си ресурси е обречена.
77
0
 
5
 
! Отговори
реалист преди 5 месеца
Щом си платиха данъците, явно и купувача е ясен.
76
0
 
1
 
! Отговори
Тон преди 5 месеца
По добре е да имаш добри отношения със съседа си, отколкото с някои който е на машината си!
75
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Държавата да го купи и да плаща прословутите данъци от 3 милиарда. Ще попаднем под западно робство и ще мълчим за ограбването от Запада.
74
0
 
3
 
! Отговори
До82 преди 5 месеца
Споко бе, щом са ти малко 27 в ню йорк ша направят още хората, нема а са плашил.
73
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нефтохима е купен за 150 милиона- тоест откраднат от България. Не са плащали никакви данази до миналата година,прикривайки се зад милиарди инвестиции ,които са спорни.България да обложи с неплатените данъци Лукойл и след това да я купи.
72
3
 
14
 
! Отговори
До76 преди 5 месеца
Никоя от западните хранителни вериги, като лидл не плаща данъци в България, те да си хващат ли пътя или не.
71
4
 
0
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 5 месеца
До до хамериканския татарино, самолета лети 20 минути над ню йорк докато стигне летището. знаеш ли колко са 27 колонки на глава население в ню йорк?
70
0
 
6
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 5 месеца
един вид вместо обещаните плащания на задължения ще се продадат на офшорка и ще потопят държавата и кредиторите си.
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Еми то САЩ или ЕС. Е САЩ разбира се. Щом го има там, значи и тук може.
68
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако се намери банка да отпусне кредит на някой аджамия, може и да я продадат. Много е съмнително някой от големите в сектора да прояви интерес. Очертава се Кремиковци 2.0.
67
3
 
8
 
! Отговори
до хамериканския преди 5 месеца
Само миналата година са напривили повече от 200нови бензиностанции. Само в Ню Йорк има 27 такива.Американците са наясно, че купуват руски нефт преработен в Индия, но цената е по-ниска с около долар на барел и не им пука за санкции.Само *** е на гол тумбак чифте пищови.
66
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 70. Lukoil locations in USa, - истина е Лукойл е в САЩ, а Бг не е ли съюзник със САЩ, защо там може, тук не може. Каква е разликата, нали влиза евтин петрол.
65
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз лично съм зареждал на бензиностанция Лукойл във Филаделфия. Но съм виждал такива бензиностанции и в Оклахома и в Анахайм Калифорния. Дори съм ги снимал.