Доклад ни сочи с пръст: От нас тръгва жестока търговия с кучета

Обезпокоителни резултати от проучване на "Четири лапи"
23
Доклад ни сочи с пръст: От нас тръгва жестока търговия с кучета
Снимка: Четири лапи

Международната организация за защита на животните "Четири лапи" публикува нов доклад, озаглавен "Измами с кученца в Европа: Кой и как печели от незаконната търговия с кучета?". В него организацията разкрива как незаконните развъдчици мамят нищо неподозиращите купувачи с лошо отгледани и потенциално болни кученца. Разследванията, проведени от организацията в Обединеното кралство, Нидерландия, Румъния и България от 2021 и 2022 г., разкриват съмнителната легитимност на кученцата, обявени в класифицираните сайтове за обяви. Резултатите във всички държави показват колко лесно се осъществява продажбата на твърде малки кученца онлайн от трансграничните търговци. Докладът хвърля светлина върху липсата на механизъм за проверка на регистрацията на кученцето и продавача в базите данни за регистрация на домашните любимци.
 
Този доклад поставя акцент върху Обединеното кралство и Нидерландия като примери за целеви държави на незаконните търговци, а върху Румъния и България - като представители за държавите на произход, където много от кученцата са първоначално развъдени и отгледани. В рамките на разследването проучващите се срещнаха със собственици на незаконни развъдници на кученца и търговци, които предлагат за продажба твърде рано отделени от майките си кученца, много от които с фалшиви документи.
 
Във всички страни, в които се проведе проучването, законите и изискванията за хуманно отношение към животните биват съзнателно пренебрегвани, а безскрупулните търговци прибягват до различни методи на измама, за да подмамят купувачите да закупят незаконно внесени кученца. Те използват множество онлайн акаунти, различни самоличности, многобройни телефонни номера и фалшиви местоположения, за да продават твърде млади кученца, със съмнителни документи и произход, без да понасят отговорност.  

Ранното отделяне от майката може да доведе до различни проблеми със здравето и развитието на кученцата в по-късен етап от живота им. Освен това, липсата на ветеринарни грижи и ваксинация, може да улесни предаването на зоонозни заболявания като бяс, пръстеновидни червеи или паразити на новите собственици и други домашни любимци.
 
"Проучванията показват, че тази жестока търговия процъфтява, пресича държавните граници и нарушава законите. Търговията не само злоупотребява с животните, използвайки жестоки развъдни практики и създавайки предпоставки за компрометиране здравето на кученцата, но и превръща хората в жертви. Макар че този доклад обхваща само четири държави, ние вярваме, че той е представителен за ситуацията в цяла Европа и ЕС. Спешно призоваваме законодателите на ниво Европейски съюз и на отделните държави да създадат по-строги закони, за да спрат тази търговия.", споделя Ник Уестън, ръководител на международния отдел за животни компаньони в "Четири лапи".
 
Страната, идентифицирана в проучването като основен вносител на български кученца без необходимите документи и в разрез с изискванията минимална възраст, е Нидерландия. Резултатите от проучването там са шокиращи и показват, че незаконната търговия тръгва от България, но излиза далеч отвъд рамките на страната.
 
“За съжаление, България отново попада на челно място в една особено отрицателна класация – на държавите, които развъждат, отглеждат и изнасят незаконно кучета. Нашият случай е любопитен, защото за разлика от някои от другите европейски държави, ние имаме достатъчно добре разписано законодателство, което регулира тази дейност и множество изисквания, като например тези за задължителна идентификация и регистрация на кучетата, с които развъдниците и търговците следва да се съобразяват. Това законодателство обаче често не е приложено, а ефективен контрол относно неговото спазване – липсва“, добавя Ивелина Иванова, координатор в отдел „Програми“ към "Четири лапи България".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е тук е Бг и хората си гледат животинки, стига с тия НПО. Много българи са вън от Бг и искат кученца, котенца да си гледат, я стига, всеки решава какво да гледа.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гледайте влечуги,тихи са и не пречат,а не оставят и въглероден отпечатък.Е какво искат,човек да не може да гледа и кученце или котенце,явно и те оставят въглероден отпечатък.Ами тогава да си гледат хората прасенца, пиленца, преживни, ама и това йок, само влечуги може.Да живеят животномразците.А тия от НПО четири лапи защо не се погрижат хората да могат да си гледат пиленцата,пре-живните и всички чифтокопитни,да насърчават да не се затварят фермите. Да кипи живот,а не убийствена тишина.
15
3
 
18
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
кучетата вече са повече от децата няма къде да стъпиш вече ще нагазиш нещо........има ли рекламент по колко кучета може да се отглеждат в един панелен апартаментпример 5 сетера в един дом
14
2
 
13
 
! Отговори
Хаоус оф пеин преди 4 месеца
До ДедоЗатова си взех куче тъщата, да идва по- редко- миришело и косми имало -кеф.
13
9
 
10
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 4 месеца
До МарияВИНАГИ СЪМ СЕ ЧУДИЛ ЗА ХОРАТА ,КОИТО ИМАТ 3КОТКИ В КЪЩИ ЗАЩО НЕ ГУШНЕШ ВНУЦИТЕ СИ ,НЕ ГИ ИЗВЕЖДАШ НА РАЗХОДКА , НЕ ИМ ПРИГОТВЯШ ВКУСНИ ГОЗБИ И МНОГО ДРУГИ ДЕЙНОСТИ ДА ЧЕТЕТЕ КНИЖКИ НАПРИМЕР, А ПО ЦЯЛ ДЕН ДА СЕ РАДВАШ НА 3-ТЕ СИ КОТКИ ТОВА Е ПЪЛНА ЛУДОСТ!!!!!!!!!!!!
12
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Недоразумението НРБ създаде извергите незачитащи нищо свято. НРБ затри българската духовност и направи хората животни.
11
6
 
3
 
! Отговори
до анонимен 12 преди 4 месеца
демек какво се оказа? че предният строй държал животните за каквото трябва, и НРБ някакси се оказва по-цивилизована от наследилото я недоразумение? много съм изненадан (not really).
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тия дето ги развждат правят луди пари бе зда плащат данъци. Крайно време е за строги закони относно това, както и регистрацията на всяко куче, ако се хване и няма да се регистрира (чипира). Също така законите за нападения отживотни никакви ги няма, както и глоби за замърсяване след учетата. Въобще в тази насока в БГ нищо не се прави.
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Повечето българи са по животни и от животните. Като отвориха Перла(резиденцията на Тошката до Приморско), горите до съседните села се напълниха със сърни и елени. Местните първобитни (в Странджа живее най гнусното от българите) ги избиха до крак за 2,3 години. Над 200 животни само около Писменово. А даже и не ги ядяха, ей така, за кеф. Те после и много бой ядоха, но след дъжд качулка
8
9
 
18
 
! Отговори
Алън Грант преди 4 месеца
До ДедоТипично консервативно мислене. Кучетата и котките заслужават безрезервна любов, защото те ти я дават. Но как може някой с такова изостанало мислене да го осъзнае. И кучето и котката могат да бъдат дресирани, кухарите,не
7
6
 
5
 
! Отговори
Хахаха преди 4 месеца
Те нашите органи МВР то пак последни разбрали бусовете българските не спират!! А най трагичното е как по фейсбуг събират пари за операций на животни и после им ги карат за осиновяване!!! ШЕНГЕН ЛИ?? У АНАДОЛА НИ Е МЯСТОТО ПО КЪМ СИРИЙСКАТА ГРАНИЦА
6
16
 
9
 
! Отговори
Дедо преди 4 месеца
Кучето, котката са си животни, стока. Мястото им е на двора - да пази, да лови мишки и т.н. Ако са в апартамент мирише различно, ако ще по 3 пъти на ден да ги къпят. Още от вратата се усеща, кой каквото ще да ти говори. Е, сега има разни модерни предназначения, особено на мъжките кучета, ама нейсе.
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И защо трябва да ни интересува мнението на някакви ментално болни инфантили?
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Българската държава трябва също да помисли и стане лидер в някаква НПО област като финансира своя организация, която да връща топката на разни суперсили в областта. Примерно ние можем да направим НПО за защита на пчелите и да врещим и вдигаме шум как в Англия и Нидерландия /лидери при кучетата/ природата се отравя яко и се ползват пестициди и отрови! Отделно ще постигнем протекционизъм, че кой ще яде гумените холандски домати! Това е политика и бизнес! Кикитата нали това разбират милите! Айде
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Точно котката е жив дявол, не си взимайте куче вече е късно чадо.
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хората масово ги мързи да работят и искат да се възползват от каквото могат да направят пари, независимо какво причинява това на живоните.Разбира се има единици, които си ги обичат и не гледат на тях като печалба
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Колко са твърде малки? Аз мойто си го купих когато беше на 40 дни.Живя 15 години и беше здрави красиво и щастливо куче.