80% от бизнеса среща трудност да повишат присъствието в офисите

Хрибридният модел е да има между 1 и 3 дни в седмицата в офиса
19 дек 2023 19:30, Анисия Иванова
61
80% от бизнеса среща трудност да повишат присъствието в офисите
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Масовата практика за хрибриден модел на компаниите е да има между 1 и 3 дни в седмицата присъственост в офиса. Става все по-трудно на работодателите да избегнат регламентирането на тези дни, защото трябва да могат да управляват присъствеността. Ако през 2022 г. 66% от работодателите са изпитвали трудности да върнат хората така, както те биха искали да присъстват в офиса, тази година близо 80% срещат трудности да повишат физическото присъствие. Това говори за сериозна резистентност, която трябва да се преодолее по добър начин и за двете страни. Това коментира Верка Петкова, директор „Бизнес развитие“ към Colliers в предаването „В развитие“ с водеща Веселина Спасова.

Компанията Colliers провежда редица проучвания, като едно от последните е в рамките на Полша, където структурата на офисните наематели е доста сходна с българската. Проучването покрива 249 компании от 16 сектора, като около 87% от тези компании са средни или големи. Хибридният модел за по-голямата част от тях е норма.

Настъпването на Covid и масовото изнасяне от офисите накара инвеститорите в офисни пространства по-консервативно да обмислят нови проекти. В България още в резултат на кризата през 2010 г. доста внимателно се преценява къде, дали и колко се строи. Посрещнахме Covid в благоприятна позиция като пазар. Това, което притеснява консултантите, е консерватизмът от страна на инвеститорите и неопределеността от страна на наемателите за какво ще се използва офисът, защото това води до забавяне на ново строителство на офиси, заяви Петкова.

„Качествените проекти са доста пълни и България все още е привлекателна за бизнеси свързани с outsourcing, дигитализация и IT услуги. Бизнесът расте със здравословни темпове, но качествените площи, които отговарят на изискванията, най-вероятно ще са под търсенето в следващите 2-3 години.“

Резултатите, които очакваме за сегмента на офисни площи, са изключително позитивни. Също така има много нови компании на пазара, което е добър знак. Добро развитие и заетост има на Flex офис форматите – т.е. голяма част от новите компании влизат, за да установят точно какъв размер ще им трябва за конвенционален офис, отбеляза Петкова.

Hot desk тенденцията остана в миналото, а това, което се наблюдава е dedicated desk – бюра, които са предназначени за определен екип, но не са персонализирани, тъй като няма необходимост поради хибридния модел. Една от трудностите е свързана с това хората да могат да обменят информация като колеги между екипите. Ако този процес не се случва естествено, те неминуемо ще имат по-ниска продуктивност и това ще се отрази върху бизнеса, смята Петкова.

Към момента се отличават два модела на хибридност с паритет на нашия пазар. Единият е свободното желание на служителите и вътрешното разбиране между техния екип. Другият подход е, когато има предефиниран модел на работа, като може да бъде както за цялата компания, така и спрямо конкретните функции на екипа в компанията, каза Петкова.

"За да е успешен един хибрид, е необходимо компанията да се самоанализира, като се следи продуктивността и комуникацията. Големите трудности идват оттам, че при COVID повечето екипи влязоха като добре установени такива, докато сега вече има превъртане и разместване на кадри, което много по-трудно и активно трябва да се менажира онлайн.“

Според Петкова компаниите трябва все повече да провеждат организирано събиране на служителите и да не бъде оставено на саморазвитие.Най-голямото предимство на хибридния модел, заради който той ще оцелее, е желанието както от служители, така и от работодатели. Този модел разширява обхвата на работодателите и дава достъп до таланти извън града, в който кооперират, подчерта Петкова.

Какви са тенденциите в България за въвеждането на хибридния модел на работа?

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 50: верно ли бе? Тези същите мързеливи мрънльовци в чужбина(НА ЗАПАД НЕ В блатная) им дават 10 пъти по големи заплати, имат уважението че прави шефа им по богат и той е приятел или поне не злобее като някакъв васал. Аре к в и ч и си наволя. Хвани някой обонго да го плюят и да му хвърлят трохи.
53
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
По форумите всички сте много важни и големи, в живота си седите на четирибуквието и целувате това на шефа.
52
1
 
3
 
! Отговори
Няма да стане!!! преди 5 месеца
В офисите обикновено ежедневието е враждебно, викове и крясъци от началници, невъзпитани и злобни колеги и много клюкарене! Хората предпочитаме да ни е спокойно за да си свършим работата възможно най-качествено! Всичко друго е упражняване на психически тормоз от работодатели! Ако искате да Ви работя в офис, ми осигурявате собствена стая, техниката за предпочитане е моя и аз си избирам софтуера. Хак да Вие!!!!
51
1
 
1
 
! Отговори
до девъра преди 5 месеца
Ако си 4 пъти по-продуктивен няма логика да сваляш от цената, това е *** от ско. Едва ли всички биха искали да се връщат хората по офисите ако наистина бяха по-продуктивни от вкъщи. Истината е че само така си мислите, но статистиката говори друго
50
1
 
0
 
! Отговори
Девъра-Иноватор преди 5 месеца
Винаги си свалям с 50% цената на труда си (заплата) ако съм хоум офис. Така съм 2пъти по- евтин за работодателя си и 4 пъти по-продуктивен. Така, че от 15К съм на 8К сега и ми е добре. Мога да работя на наколко места по 6-8к, като съм хоум офис.
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всички в България сте незаменими, все сте по-умни от шефа, който нека позная, винаги е някой връзкар и тн, който не заслужава позицията си. Тука виждам само мрънкащи, недоволни мързеливци с претенции. Пълна скръб. Живеем в пазарна икономика, ако не отговаряш на изискванията си капо
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма липса на кадри, никой не е незаменим. Не знам как ще работиш в САЩ, говориш глупости. Има нещо, което се нарича закон за данък доход там, което не ти позволява да ти се плаща ако си извън държавата повече от 180 дни. Много дрънкате по форумите, ама всъщност си седите на дебелите бутчета и си траете пред шефовете
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 48 : Ами да, аз така направих. Уволни ме, после си направих фирма и завлякох най-добрите му клиенти. Сега изкарвам двойно на това, което той ми плащаше, а той е пред затваряне. А аз пак си работя от къщи.
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 47, дали? При тази липса на кадри... вероятността е бизнесите да започнат да се съобразяват със служителите си. Ако позицията не е ХО дори не си правя труда да кандидаствам. Освен това мога да работя в САЩ и да не се занимавам с местните :) После колко статии ще четем, че няма служители :)
45
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да спрат да си наемат тарикати и мързеливци тогава :) Който не иска да слуша шефа да хвърчи или да си прави сам бизнес, тогава ще лежи колкото си иска докато взема помощи
44
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Човек е социално животно, здравословно е да се общува на живо, за да не се психопатяса. Десетки такива проучвания са правени и от преди пандемията. И като цяло, който плаща, той поръчва музиката. Ако шефа каже, че ще се ходи - ходи се. Мързеливците и дебеланковците протестират, ама си дотътрят сланинките като им се каже.
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 41, изнесохме се и не е тегаво. За разлика от панелните гета в селата на градовете попадаш на хора от твоето тесто, с твоя манталитет и ниво на развитие. Определено животът е по-добър. Моето мнение е, че гладовете ще станат гета, а можещите и образованите ще се изселят. Най-много за пазаруване ще се ходи до някой град... но и това не е много сигурно при положение, че можеш всичко да си поръчаш онлайн. Ще наблюдаваме яко сегрегация следващите години.
42
0
 
6
 
! Отговори
Офисът е умрял! преди 5 месеца
Дори не си правя труда да кандидатствам, ако позицията не е отдалечена. Ясно е, че цялото мрънкане е от собственици на офиси. Не е наш проблем, че бизнесът им залязва. Да си измислят нов. Дори един ден в офиса е неприемлива политика. Ако екипа реши, да се събере. Но натискането не води до нищо добро. В компанията, в която работя сме 3 дни в офиса по наредба. В моя екип всички са пуснати 7 дни от вкъщи. Продуктивността им е топ. Друго не ме интересува! Хората ми са щастливи!
41
0
 
4
 
! Отговори
Споровете са излишни преди 5 месеца
Хоум-офисът е по-изгодна форма на работа и за служителя, и за работодателя, стига служителят да има условия за това в дома си или да може да си върши работата независимо в коя част на света се намира.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До А защо трябва /4/ Малко са реститутите и другите хора, които дават апартаменти под наем за офиси. Ако не ги дават за офиси, ще ги отдадат на наематели за живеене. Работата хоум-офис ще засегне най-силно онези, които препраха пари, изграждайки с тях огромни офис сгради. Такива вече има в София. Стотици офиси в една сграда. Интересно ми е какво ще направят, за да избегнат загубите.
39
0
 
4
 
! Отговори
До 30 преди 5 месеца
То мениджърите отдавна са го проумели, но у нас основните собственици на такива имоти са ДС наследници и перачи на пари на мутри и политици, та за това толкова натискат, да не седят сградите им празни. Нямат капацитет да измислят как да ги използват
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всеки, който може да работи дистанционно, да се изнася на село или в покрайнините. Първоначално е малко тегаво, но се свиква, особено ако са ти писнали молове и дискотеки. Това е един начин малко да се посъживи селото.
37
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз пък въобще не работя! Направил съм си апликация - програма в джава програминг и на нея влизат по интернета хиляди свинчета, овчици, козленса, кравички, биволички и ми подават всеки ден всичко! И парички! И мляко ми гоят! А бе какво да ви кажа! Чиста Кошара съм си направил по интернета!
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
закривай
35
4
 
12
 
! Отговори
AllTheWorld преди 5 месеца
По цял свят има фирми , които плащат луди пари на свои хорица да не правят нищо . Така е устроен светът , едни се гърбят, други си чешат трътките.