Фермери пак плашат с протести заради орязана помощ

Те искат среща с Николай денков и Асен Василев
20 дек 2023 11:21, Стела Стоянова
8
Фермери пак плашат с протести заради орязана помощ
Снимка БГНЕС, архив

Животновъди и земеделци искат спешна среща с премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев, за да молят за нова украинска помощ часове преди държавният бюджет за 2024 г. да бъде гласуван в парламента.

В края на ноември Европейската комисия взе решение за удължаване до 30 юни 2024 г. на временната държавна помощ за подпомагане на земеделските стопани в  Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България заради последниците от войната в Украйна. В бюджета за 2024 г. обаче липсват такива средства, посочи пред БНР Димитър Зоров, който освен голям млекопреработвател е и председател на Съюза на говедовъдите.

От Българската аграрна камара също настояват за среща с премиера, след като в бюджетната парламентарна комисия категорично е било отхвърлено искането за нова украинска помощ през 2024 г. Става дума за нови 426 млн. лв., които според недоволните земеделци не са помощи, а компенсации заради загубите, които търпят от войната в Украйна.

Още по темата

"Възмутени сме от дълбоката несправедливост спрямо българските земеделски производители, която се случва в парламента", коментира Костадин Костадинов, председател на камарата. Той заяви пред БНР, че ако украинската помощ не бъде гласувана, "впоследствие ще влезем в един голям цирк на протести, на искания, което не е добре за никой".

От земеделското министерство са категорични, че са заявили към Министерството на финансите необходимостта от осигуряване на 426 млн. лв., но това искане не е удовлетворено. Председателят на земеделската комисия в парламента Десислава Танева също обяснила, че нищо не може да направи, затова земеделците трябвало да се обърнат към финансовия министър, разказа Димитър Зоров.

Тези дни недоволните земеделци са разпратили протестни писма до министрите и до премиера с обвиненията, че българското животновъдство и земеделие се водят към пълна разруха и ликвидиране.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: фермерипротестипомощи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не гледайте единиците едри фермери. Погледнете малките - всяка година голям процент фалира. После ревете че тук няма малки фермери и се радвате на сръбска продукция. Тук няма как да има малки производители без субсидии, защото в цяла европа са субсидирани, а нашата продукция от малки ферми без субсидии става скъпа!
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До МомоИменно затова сиренето е по-евтино във Франция, защото имат държавни помощи. Сравнете данните за размера на държавната субсидия в другите държави и в България и ще разберете защо тук е по-скъпо. Миналата година от Полша ни продаваха ябълки на цени близо до 0. Само транспорта формираше цената на продукта. Тук субсидия за обощарите нямаше и те нямаше как да са конкуренто способни. Именно затова тук стоките са по-скъпи. На пазара всеки купува най-евтиното и българската стока гние.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Маджаров и Зоров и те реват на протеста, кашкавала им по-скъп от синьото сирене и уж млякото сами си го правят!?!
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"ще влезем в един голям цирк на протести, на искания" - добре са си описали действията. При положение, че продуктите, които произвеждат, са по-скъпи от тези в Западна Европа, това вече си е наглост.
3
3
 
1
 
! Отговори
ъ преди 4 месеца
Времето за срещи приключи. Основните задачи на Сглобката вече са изпълнени. Стадото може да си блее колкото си иска под прозорците на Молеца или на Асан. На кого му дреме за даскали, фермери, лекари и всякакви други? Островите чакат. Айде, със здраве, дребни български тарикати, дето все се "спасявате поединично"! Сега ще видите какво значи такова "спасение".
2
1
 
7
 
! Отговори
Момо преди 4 месеца
Килограм овче сирене във Франция е 23лв. В България е доста по-скъпо. Не разбирам какво пак искат.
1
5
 
5
 
! Отговори
българина преди 4 месеца
важното е, че са наредили оръжейни поръчки за 10 млрд, които всички ние и вие ще ги плащате