Отиде си вдовицата на Петър Увалиев

Соня Рув-Увалиева популяризираше българската култура на Запад
Обновена: 20 дек 2023 09:44 | 20 дек 2023 09:44, Петър Бойчев
12
Отиде си вдовицата на Петър Увалиев
Снимка БГНЕС

Почина Соня Рув-Увалиева, съобщи българският посланик в Лондон Марин Райков. Вдовицата на българския дипломат и интелектуалец Петър Увалиев (1915-1998) е била намерена мъртва в дома си в неделя.

Соня Рув-Увалиева е родена в Лондон в типично английско буржоазно семейство. Баща ѝ бил адмирал от флота, а майка ѝ - домакиня. Моминското ѝ име е Соня Джойс. С Петър Увалиев, един от най-влиятелните български интелектуалци емигранти през втората половина на 20 век, ги запознават общи приятели в Лондон. Двамата се женят на 29 декември 1962 г.  Дълги години е преподавател по английски език и литература в Кралския колеж на Лондонския университет.

Соня Увалиева има изключителни заслуги за развитието на българо-британските отношения и за популяризирането на българската култура във Великобритания. След смъртта на Петър Увалиев, заедно с дъщеря им Мила през септември 1999 г. тя основава Фондация "Увалиеви", чиято цел е насърчаване на културния обмен между двете държави. Фондацията подпомага издаването на книги за българския език и култура, финансира научни посещения на български студенти и интелектуалци в Лондон.

През 2013 година фондацията е инициатор, заедно с Classical Concerts Productions, с Българския културен институт в Лондон и с българското посолство във Великобритания, на фестивал, който представя българската култура в Лондон.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Ааа? преди 4 месеца
Туй Роску от къде изплува?
7
0
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 4 месеца
До Анонимен,не се притеснявай,те журналистиката са я завършили на колене пред шефа,иначе името не могат да си напишат
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Правилно са го превели от английски! Проблемът е на незнаещите, а не.на журналистите!
5
1
 
4
 
! Отговори
Баба казваше преди 4 месеца
Свършат ли ти дните Бог го е измислил как и къде да си идеш.
4
10
 
1
 
! Отговори
Въобще преди 4 месеца
Не ми пука!
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Петър Бойчев - кореспондент, където има смърт и трупове.
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не е нормално да се пише толкова неграмотно. Ако Увалиев нарочно я е направил вдовица, тогава може да се напише такова заглавие. Това Вдовица не е титла дето се дава на жената от страна на мъжа. Срам и некъдърност.
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какво е това захлажие бе ***. Куде учихте журналистика. Срам сте за всяко учебно заведение което преподава журналистика.