10 млн. лв. за ремонт на църкви дава правителството

Борисов го договорил с лидерите на партии
22 дек 2023 11:55, Петър Бойчев
28
10 млн. лв. за ремонт на църкви дава правителството
Снимка БГНЕС

Винаги съм казвал, че без Господа нищо не може да се направи. Ето защо след като разговарях с лидерите на партиите, подкрепящи правителството, се обединихме, че грижата за духовността винаги трябва да бъде приоритетна задача пред държавниците. Затова поставихме темата пред правителството и Министерският съвет отпуска 10 545 000 лева за 19 духовни обекта. Това написа във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

За доизграждането на храм „Св. цар Борис Покръстител" в гр. Пловдив се отпускат 2 000 000 лв. Със 100 000 лв. ще бъде финансирано доизграждането на храм „Св. Иван Рилски Чудотворец" в с. Изгрев (Благоевград), а с още 300 000 лв. това на храм „Св. Троица" в с. Драгор (Пазарджик).

За дострояването на храм „Св. Иван Рилски" за българската общност в Лондон пък са отпуснати 1 500 000 лв. 615 000 лв. са предназначени и за ремонтни дейности в Шипченския манастир „Рождество Христово". Държавата ще подкрепи финансово и духовни образователни институции. За православното училище „Св. Св. Кирил и Методий" в гр. Ловеч са отпуснати 500 000 лв., а за Духовната семинария в гр. Пловдив - 240 000 лв.

С 3 500 000 лв. се финансира ремонтът на сградата на Висшия ислямски институт в гр. София. Финансиране получават също:

    храм „Св. Пимен Зографски" – гр. София – 190 000 лв.;
    храм „Въведение Богородично" – гр. Благоевград – 300 000 лв.; храм „Св. Георги" – гр. Хасково – 200 000 лв.;
    храм „Св. Георги" – с. Левуново, общ. Сандански – 50 000 лв.;
    храм „Св. Троица" – с. Лисец, общ. Ловеч – 150 000 лв.;
    храм „Покров Богородичен" – гр. София – 250 000 лв.;
    храм „Рождество Христово" – гр. София, кв. „Младост" – 150 000 лв.;
    манастир „Св. пророк Илия" – гр. София – 200 000 лв.;
    Врачешки манастир „Св. Четиридесет мъченици" – 200 000 лв.

Финансово ще бъдат подпомогнати още Фондацията на българските православни църкви в гр. Истанбул с 80 000 лв. и Фондацията на българската православна църква „Св. Георги" в гр. Одрин с 20 000 лв. Благодаря на колегите в парламента, на финансовия министър и на правителството, че подкрепиха това богоугодно дело, заявява още Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нас Боко на храни.
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
църквата е отделена от държавата в Конституцията,защо тогава папат държавни пари и заплати,а значи са държавна църква.Защо не се издържат от паството си като в САЩ,ами щот са на държавна хранилка и не им пука за паството.
23
0
 
2
 
! Отговори
bunak преди 4 месеца
не ви ли прави впечатление,че всички пари се дават на църкви от южна българия
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ама вярно, по жалко същество, от българина, няма. Жалко.
21
4
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 4 месеца
Политическа власт и Религия - двете страни на една монета. Богатеят на гърба на народа и само лъжат хората, че вършат нещо свято и справедливо за тях...
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какво да стане с Неофит, във фризера е явно докато се разберат кой да е патриарха.
19
3
 
1
 
! Отговори
Какво преди 4 месеца
стана с патриарх Неофит, никаква информация няма.
18
7
 
0
 
! Отговори
Сенеката преди 4 месеца
Византийската зараза докарана от предателя Борис продължава да разяжда душите на българският народ с лъжите и лицемерието си...проклета юдейска секта!
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Странна работа с тия 10 милиона. Че тя наща църква върти стотици милиони те са перфектната мафия няма данаци няма проверки държава в държавата. Най-много да си купят по някой мерцедес, *** сигурно щото иде коледа и са пили с някой поп в Банкя та са го решили твърдо на нещо течно
16
3
 
1
 
! Отговори
Левче кефче преди 4 месеца
Тия от БПЦ-то си барат макарите само.Когато и да им дадеш,никога не питат защо им се дава,и от къде им се дава.За БПЦ-то легенди се носят.И най-мразят да ги питаш за Иисус,нашият Учител...Направо те анатемосват.Като погледнеш назад във последните 20-30 години,то педофилия ли не бе,то Майбаси,Ролекси,далавери с руски олигарси,продажба на български светини...абе мани-мани!И детето ми искат да кръщават тия миндерунгели!
15
4
 
2
 
! Отговори
естествено преди 4 месеца
народа трябва да се моли,да пали свещи и да не мсили много,че почне ли да мисли ще види цялата гнусота,дето го заобикаля,църкавата трябва да манипулира,да промива мозъци и останалото е лесно за такива като Бойко
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В друг сайт писаха, че разширяват гробищата в София, явно е че духовността взима преднина.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бойко само Патриарх не е бил Но не е късно.
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Дава правителството"??? Журналистите, не лайскайте нелегитимното правителство, а пишете следното. 10 милиона лева се отпускат от държавният бюджет събран от данъкоплатците. Да благодарим на хората които с труда си правят така че държавата да има с какво да се разплаща. Не благодарим на хората които с "труда" си, ограбват парите събрани от данъкоплатците.
11
1
 
4
 
! Отговори
да даваме , преди 4 месеца
божия храм да е като на Ришельо . аудита, бмв черни , часовници от злато и огромни кръстове, вярата да пазят . помаците смениха на народа вярата и ромейте .
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Само земеделците са ударени.Първо ги омаскариха като зърнари, а после им казаха терористи.
9
4
 
2
 
! Отговори
Сър Пичук преди 4 месеца
Нашите *** ислямисти пак недоволстват
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На все повече места по свети места в Манастири се появяват табели с работно време Като че ли това не е храм Божи , а музей.Това е комунистическото възпитание на голяма част от божиите служители.За какво да даваме и защо Бойко ще решава дали да дадем.За затворени дувари ли...
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Излиза че , даваме пари да бъдат затворени църквите.Къде в по малките градове има отворени храмове.За селата да не говорим.Проблемиъе да вътре в самата църква.С пари не става.Другото което се набива от пръв поглед на очи е че..На църквата се дават пари. ,но липсва отчетност.Левски , Майър да е излязъл от църквата , е бил с друго възпитание Отчетност до стотинка.Сегашните са чеда на комунистическите разбойници.Скрито покрито.Вервай ми ...
6
0
 
5
 
! Отговори
Показност МС и НСО преди 4 месеца
‭‭Матей‬ ‭6:2‭-‬3‬ [2] И тъй, когато вършиш добро дело, не тръби за себе си, както правят лицемерите по синагогите и по улиците, за да ги хвалят хората. Истината ви казвам: те вече получават своята награда. [3] А ти, когато правиш добро дело, нека лявата ти ръка не знае какво прави дясната.