Почина Сливенският митрополит Йоаникий

Той е утвърден за сливенски митрополит през 1980 г.
Обновена: 9 яну 2024 11:34 | 9 яну 2024 11:33, Елка Василева
40
Почина Сливенският митрополит Йоаникий
Снимка: БПЦ

Почина Сливенският митрополит Йоаникий, съобщиха от Българската православна църква - Българска патриаршия.

Светското име на митрополит Йоаникий е Иван Георгиев Неделчев. Роден е на 2 март 1939 г. в село Пет могили, Сливенско.

След завършване на основното си образование, през есента на 1953 г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария, курсът на която завършва през 1958 г. От септември 1960 г. е студент в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, която завършва през 1964 г. По време на своето следване там, на 1 април 1961 г., в мъглижкия манастир "Св. Николай" е постриган в монашество с името Йоаникий от Старозагорския митрополит Климент под духовното старчество на архимандрит Герасим (по-късно Браницки епископ). На 28 август същата година в храма "Успение Богородично" в Пазарджик е ръкоположен в йеродяконски чин от Главиницкия епископ Стефан викарий на Пловдивския митрополит (по-късно Великотърновски митрополит).

На 17 март 1963 г. в параклиса на Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София е ръкоположен за йеромонах от тогавашния ректор Макариополски епископ Николай. От 14 октомври 1964 г. до 1966 г. йеромонах Йоаникий е на богословска специализация в Московската духовна академия. След завръщането си в България, от 1 август 1966 г. е назначен за протосингел на Сливенската митрополия. По време на това негово служение на 24 ноември 1968 г., по решение на Светия синод в сливенския катедрален храм "Св. Димитър" е въведен в архимандритско достойнство от Сливенския митрополит Никодим. От края на 1968 г. архимандрит Йоаникий е протосингел на Старозагорската митрополия.

От 14 октомври 1970 г. до 10 декември 1971 г. той е на научна специализация в Старокатолическия богословски факултет в град Берн, Швейцария. От края на декември 1971 г. повторно е протосингел на Сливенската митрополия, която длъжност заема до април 1975 г. Като такъв, на 20 април 1975 г. в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата "Велички" и е назначен за викарий на Сливенския митрополит Никодим, който пост заема до края на януари 1980 г. На 23 март 1980 г. е избран, а на 13 април същата година е и канонически утвърден за Сливенски митрополит.

Митрополит Йоаникий е издъхнал след продължително боледуване.

Вечна му памет!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
0
 
! Отговори
Този преди 3 месеца
"Митрополит" е станал такъв при войнстващо безбожната диктатура на Компартията, бил е доносник на ДС, икуменист е, не се е разкаял за сътрудничеството си с комунистите, нито пък - от противоканонично получения си с помощта на светски противохристови власти сан, ставайки обикновен мирянин, не е зовял и други да го правят, не е реагирал и на ц...г...низацията и сектантизацията (О, Извинете - Протестантизацията) на Епархията му! Явно затова в Сливен е обявен 3 дни траур и го оплаква Радев! Анатема
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Светла му памет !
34
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Слуга на безбожниците, които избиваха свещеници и рушаха храмове. Бог ще го съди сурово.
33
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да почива в мир . От интервюта коитодъм глесал с него съм останал с впечатлението че беше много ерудиран и готин като човек
32
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ченге доносник.
31
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този е служил на ДС/КГБ и атеистите-комунисти, които рушаха храмове. Не е божи човек, а агент на анихристите.
30
6
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 3 месеца
Още един предател се яви пред Божия съд , но за неговия пост има поне 10 подготвени диградати . БПЦ е ръководена от ДС чекисти , послушни на Москва , престъпни князе / митрополити/ползващи и ограбващи материалните блага и имоти на църквата , масони , икуменистти служещи по разколния , папско-хибриден календар и на неразбираем старобългарски език , още обладани от бесове , психари , мъжеложци , развратни и извратени гадове . Всички описани по горе служители на сатаната . За всички вас Анатема !
29
6
 
9
 
! Отговори
3737 преди 3 месеца
Бог да го прости! Чета коментари-агент бил и т.н. Беше Божи човек! Апропо да запитам-защо реабилитирахте ДС чрез техните деца и внуци. Справка: Кирчо, софийския кмет и още има? Спрете с това оплюване.
28
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Беше от милицията.
27
6
 
2
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 3 месеца
До Анонимен25 тоя не е никв папаз, к ъс ръкав. тоя си е чисто заптие
26
4
 
5
 
! Отговори
ГЕРЕН преди 3 месеца
ТОЗИ СВЯТ ЧОВЕК НИКОГА НЕ Е БИЛ СЪС ЛЪЖИТЕ И КРАДЦИТЕ. НЕ КЪТ ДРУГИТЕ ОТЦИ"" ". ПРИМЕР ПЛОВДИВСКИЯТ МИТРОПОЛ... ВЕЧНА МУ ПАМЕТ.
25
3
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
До Гиб Мелсъну швейцария е бай иван, и требва да спазва законите, тука е другаря майор митрополит, и той казва, раздава и наказва. сешли се що не са пратили друг
24
2
 
7
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 3 месеца
Една година е бил в Швейцария по време на комунизма и не е останал да живее там?! Това от един милион българи най-много един да го направи.
23
4
 
6
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
един по един радетелите за българосъветска дружба, политикономия и научен комунизъм преминават оттам. на дневен ред са унуците им, научени че тоблероните, тринитроните и джони уокър ги дава домакина на столовата и че човек се ражда началник, по волята на бога(за справка - последната проповед на гундяев)
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Църквата е в загуба отдавна.Щото не това и е загубата.Липсва пастир.Който да води хората по правия път .И брани от лукавия.Защото ако не светлината , какво.Светлибата озарява и показва правия път А България и българина затъва в дебрите на тъмнината от година на година все повече.Алчносттс стана повсеместна.Алчността разделя, отчайва, насажда омраза един към друг.Въздига чедата на дявола.Прави ги първенци в обществото.Награждава ги, и ги слави ...Това се случва.И не е тайна.
21
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По мое скромно мнение , владиката написа много книги за вярата.И малко за любовта .Превърна вярата в казарма.Където раздели хората на грешници и праведници.И пак по закона на вярата.Малко се мислеше за любовта.Заприлича на малка ислямска организация.На послушни и не послушни.Вярата се преобърна на вяра във владиката.Папски принцип, осъден от самите тях.
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Фактите са красноречиви!Сливенския митрополит Йоаникий е бил агент на Държавна сигурност с псевдоним Кирилиевич. Владиката е вербуван през февруари 1977 година" - Но е останал верен на църквата!!!! Ако не беле, сега нямале да я има!!!
19
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Още един доносник на зловещата Държавна сигурност (агент Кирилиевич) ще се яви пред страшния съд и ще отговаря за тежки грехове в служба на сатанистите-комунисти.
18
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бог да го прости, готин беше. Ще липсва на църквата и на много хора
17
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Църквата остана последната не разформирован анклавт на КГБ.Не случайно при началото на войната , всички се вдигнаха в защита на Русия.Това място , църквата , беше постоянно под наблюдение и стриктно следена от руските служби Понеже в Москва едно знаят от опит Отнемеш ли вярата на един народ , лесно го погубваш .Нашите нерешителни и властолюбиви владици обикнаха най-много себе си И тогава Родина и народ.Под прикритието на защита на вярата.Без на размислят , че любовта стои по високо от вярата.

Спонсорирани публикации