Само 20-30 минути на летището, след като влезем в Шенген

За държавите от трети страни процедурата остава без промяна, заяви директорът на Летище София Хесус Кабайеро Пинто
11 яну 2024 08:13, Елка Василева
128

България става част от Шенген по въздух от 31 март тази година. Влизането в Шенгенското пространство ще донесе много ползи за страната и води със себе си множество промени по летищата в държавата.

Още по темата
"Летище София е напълно подготвено за приемането от 31 март. Всъщност, ние сме готови от няколко години, защото няколко инспекции на европейските институции го потвърдиха. Вие може сами да видите. Намираме се на Терминал 2 – това е новата зона за страни извън Шенген, която ще започне да функционира от 31 март. Ние разделихме коридора, както е според правилата – пътниците, които идват от Шенгенското пространство, и тези извън него трябва да бъдат разделени. Затова вече сме отделили тези зони", заяви изпълнителният директор на Летище София Хесус Кабайеро Пинто в ефира на "България сутрин".

По думите му около 70% от пътниците на Летище София са част от Шенгенското пространство и е важно да се отбележи, че граничният контрол ще бъде премахнат, което ще спести времето на пътуващите.

"Ще бъдат необходими 20-30 минути на пътника да се придвижи през летището. Ако пътувате от шенгенска държава като Италия, Испания или Франция например, ще бъде много лесно, бързо и безпроблемно, защото няма да има граничен контрол. С бордната си карта директно ще се насочвате към самолета. А до края на март ще направим и автоматична проверка на бордните карти. И така качването на самолетите ще става още по-бързо", разясни Кабайеро в ефира на Bulgaria ON AIR.

За държавите извън Шенген или трети страни процедурата остава без промяна – трябва да се преминава и през граничен контрол.  

"Ако пътувате към Великобритания или други държави извън Шенген, правите същото, но граничният контрол си остава. Така че, за да преминете към самолета, ще трябва да преминете през тази проверка", допълни изпълнителният директор на Летище София.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Летище София с една тоалетна и без място за пушене е супер подготвено ,мани-мани
87
0
 
1
 
! Отговори
Да не би да преди 3 месеца
премахват чекирането на багажа?
86
0
 
3
 
! Отговори
До 113 преди 3 месеца
Минималната месечна заплата в Люксембург е 3050 евро
85
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И какъв беше проблема, на летище да минеш за 15 мин с лична карта или за 5 мин с червения паспорт? Лично аз, никога не съм чакал повече от 10 мин. Но на сухопътна граница, съм чакал с часове! Та никакъв повод за радост не е въздушният Шенген.
84
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Паспортният контрол отнемаше секунди досега. Само ни замазват очите.
83
0
 
8
 
! Отговори
Ozzy преди 3 месеца
Основната причина за чакане на софийското летище са проверките за сигурност. Би трябвало основно да се работи в тази насока, както и да се поставят по-бързи скенери, по подобие на тези на големите европейски летища. Особено сериозен е проблема на Терминал 1, където сутрин, между 6 и 7 има 5 - 6 полета и реално погледнато няма как близо 1000 души да минат през толкова малко гишета за проверка на сигурността. Що се отнася до паспоетния контрол - да, чудесно е, че ще отпадне.
82
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво ми обеснява тоз млекар колко време ще сме чакали ... Защо не каже колко е средната заплата в европейските столици и да сравни колко е разликата
81
2
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 3 месеца
Стига глупости, как от бордната карта ще разберете че съм Гошо, Пешо или ***? Все някъде трябва да покажете личната си карта.
80
3
 
6
 
! Отговори
Тодор Живков преди 3 месеца
Сега ще можете още по лесно и по бързо да бягате на запад да ядете банани....
79
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако нямаше проверки на багаж, щеше да е друго, ама това беше до 2015/16-а. Беше ми най-редовен номер, след лекции в петък, да хванем самолета и от Амстердам и да отидем на гости на познат в Копенхаген и да се върнем в неделя сутринта. Беше като дълго тирпче с градския. Ама после баба Меркел отприщи портите и ... проверки по 1 час, стиктен конторл на гейтовете (да, буквлано ги затварят) и мега скупчване на хора са си вече нормата.
78
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
ТОЯ НИ ЛЪЖЕ
77
1
 
24
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Най-краткото чакане на летището е паспортният контрол.
76
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
20-30 минти? Тоя в коя фантазия живее.
75
3
 
20
 
! Отговори
Чико преди 3 месеца
Най-вероятно за този измислен шенген всички ни се смеят. Това "Шенген по въз. и вода" е като царевичните пръчици ядеш нещо но гълташ нищо. Не съм против развиването на държавата или усилията на политиците но ми писна да ни лъжат по най-наглия начин.
74
0
 
21
 
! Отговори
Чо Банов преди 3 месеца
Всъщност, най-много на летището се чака заради проссттотиите на авиокомпаниите, един самолет прави по десетина курса на ден, ти го чакаш да летиш от София, пък той още е в Амстердам, защото закъснял от Единбург, на наша почва тези практики са присъщи най-вече на националния превозвач, но няма да му казвам името, че е близък до сърцата на списващите сайта.
73
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво значение има колко бързо ще минете на проверка .Като самолета закъснява с 1-3 часа ... Ще седите като мръсни пешкири ... Аз съм се изсссрал на това летище преди 20 години ...КОРУМППИРАНО ЛЕТИЩЕ
72
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да разбирам ли,че за мигрантите ще бъде още по-лесно да отидат там,за където са тръгнали?
71
5
 
24
 
! Отговори
Зевс преди 3 месеца
Проверката на багажа е еднаква за всички, разликата е в паспортната проверка, от която евентуално могат да се спестят 5 минути. Ако пътувате с международен паспорт и минете на автоматична проверка става най-бързо, тоест по-бързо от въздухарския Шенген.
70
1
 
28
 
! Отговори
Бай Гоце преди 3 месеца
Пропаганда! Дори с паспортните проверки понякога минавам по-бързо (разбира се когато съм само с ръчен багаж). Шенген не е колко висим по летищата!
69
1
 
9
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 3 месеца
Верно бре ко става в шенгенската Германия?