Увеличават се помощите за болни и социално слаби

672 000 българи ще са доволни
Обновена: 14 яну 2024 08:27 | 14 яну 2024 08:13, Петър Бойчев
42
Увеличават се помощите за болни и социално слаби
Снимка БГНЕС

672 000 българи ще са доволни. При увеличаването на линията на бедност на 526 лв. от 1 януари се повишава и месечната финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания. Такава помощ получават около 672 хил. граждани. Това се посочва в информация на Министерството на труда и социалната политика (МТСП), публикувана във Фейсбук.

Месечната финансова подкрепа ще се вдигне с 4,4%, уточняват от министерството. За хората със степен на увреждане от 50% до 70,99% помощта е в размер на 36,82 лв. За тези със степен на увреждане от 71% до 90% - 78,90 лв. За гражданите с над 90% степен на увреждане - 131,50 лв., над 90% степен на увреждане с чужда помощ и пенсия за инвалидност - 157,80 лв.

При хора с над 90% степен на увреждане с чужда помощ и социална пенсия за инвалидност; пенсия за военна инвалидност; пенсия за гражданска инвалидност; наследствена пенсия в размер 57 на сто от линията на бедност, помощта е 299,82 лв.

През 2024 г. средствата за покупка на лично моторно превозно средство са до 2104 лв. За приспособяване и преустройство на жилище могат да бъдат отпуснати до 1052 лв. За балнеолечение и/или рехабилитационни услуги сумата е до 420,80 лв. или до 841,60 лв., ако се ползва придружител.

„Увеличението на линията на бедност ще повиши размерите на целевите помощи за хората с трайни увреждания, които са обвързани с нейната стойност“, коментират още от МТСП.

От началото на годината са повишени и размерите на помощите по Закона за социално подпомагане и Закона за закрила на детето. Ръстът на линията на бедност ще повиши социалната подкрепа за близо 800 хил. души от уязвимите групи, посочват от министерството.

От 1 юни 2023 г. размерът на социалните помощи вече се определя в зависимост от линията на бедност в страната, а не както досега - от гарантирания минимален доход.

В началото на ноември м.г. правителството реши линията на бедност за тази година да се повиши от 504 лв. на 526 лв. Също от новата година бе повишена и минималната работна заплата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всичко е голяма измама и фалш. Млада жена с лоша диагноза, която те е работила защото е отглеждала децата си, но после си тръгна на работа, не и плащат нищо защото нямала стаж към момента на освидетелстване. Това, че през следващите години си има стаж, никой не го брои. Дано всички дето мъчат хората са си получат заслуженото. В тая страна всичко е някаква измислица.
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Размера на социална в България не стига да си купиш най-евтиното погребение.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колкото повече са социалните помощи, толкова по-зле е държавата.
21
1
 
4
 
! Отговори
??? преди 3 месеца
Защо така 90% от "болните и социално слабите" живеят все в едни и същи квартали?
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Помощта за хората с до 70% увреждане се увеличава с малко над 1 лв. С това ли се хвали несоциалният министър? На 1 лв. ли да се радват хората?!
19
2
 
5
 
! Отговори
"Простотии" преди 3 месеца
Алчни , злобни , завистливи и много цинични и агресивни сте вие управляващите ни другари и вашите фалшиви болни и социално привилегировани крадци .
18
2
 
5
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 месеца
Подлиз , подмаз на крадците и измамниците от банковите служители и повече пари за " хубавците " и жените . Продължавайте с репресиите срещу най-бедните и хората , които сме с нулеви доходи . Всички плащания вече ще утежняват още повече положението ни и ще ни се отразяват все по-лошо на хората , които сме честни , справедливи , най-бедните, но не пенсионери и хората , които сме с нулеви доходи . Това сте вие другари измамници и крадци - " деца на социализма " .
17
1
 
6
 
! Отговори
Дзивко преди 3 месеца
В тая демографска криза и с плосък данък е така, някъде четох за зависимост кога една държава губи лидесрската си позиция, в момент когато социалните плащания минат определен процент от бюджета, така стана с Великобритания, така стана и с Германия.., а при нас просто модела е сбъркан, плюс корупция и слаб контрол
16
1
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 17 преди 3 месеца
И бъди сигурен, че няма да платят данък върху тези 43 000 лв, нито ще си внесат осигуровки. Навършат ли 70 г., ще вземат социални пенсии, откъснати от залъка на нашите отрудени родители. Защото всички пари, отделяни от бюджета за социално подпомагане отиват за тях и не остава за соц.пенсии, поради което парите за социалните пенсии се взимат от онази сума, която държавата отделя за трудовите пенсионери. Не са нормален етнос, а кърлежи! Онзи, който довлече в България повечето от тях е ПРЕСТЪПНИК!
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Миналата седмица едни "социално слаби"взеха 43000 лв.на един мъж да му оправят покрива на къщата.Повечето от тях са такива.Или се занимават с ало измами,или с джебчийство и просия.Много от тях са по-богати от нас,които си плащаме данъците и ги издържаме.Докога?
14
1
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 3 месеца
Подготвят терена за масово нахлуване на ислямски зомбита. Социалните помощи трябва да бъдат САМО ЗА ПИСТИ ЕТНО-ГЕНЕТИПЕСКИ БЪЛГАРИ И ПРИ НИКАКЪВ СЛУЧАЙ ЗА НЕГРАМОТНИ РОМИ И ЧУЖДЕНЦИ ,КОИТО НЕ СА ЧЛЕНОВЕ НА ЕС. Никакви помощи и за алжирци,мароканци,иранци,турци,роми,палестинци с паспорти от която и да е било държава от ЕС. Подготвят терена за масово нахлуване на ислямски и азиатски ,латиноамерикански и църнокожи зомбита!
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да изпратим социално слабите в Германия.Хората имат нужда от работна ръка.Там поне ще ги научат да работят,след като ние не успяхме.
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Социално слаби,които не учат и не работят,а разчитат само на "социал".Но пък раждат на конвейер от 13 годишна възраст.Докога ще ги дундуркаме,като че ли са национално богатство?
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Категорично съм против парите от моите данъци и осигуровки да се дават на здрави пълнолетни лентяи под 60-годишна възраст, които са ангажирани единствено със създаването на бъдещи хрантутници и престъпници.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За болни и инвалиди-да!Но познавам социално слаби с палати и скъпи автомобили.И за тях ли помощи?
9
1
 
9
 
! Отговори
Уточнете преди 3 месеца
С колко ще се увеличи размерът на помощите по Закон за закрила на детето и за всички деца ли ще се отнася? Защото аз като данъкоплатец настоявам за много щедри помощи, предназначени само за децата на хора под 40 г., които имат средно или висше образование. Включително и да се настаняват с предимство в общински жилища на нормиран наем. Трябва да инвестираме в бъдещето на градивните, защото един ден те ще заработват нашите пенсии и ще крепят България на раменете си.
8
0
 
13
 
! Отговори
Ще питаме за Валери преди 3 месеца
Симеонов, който беше решен да осъществи ревизия на всички издадени ТЕЛК-ове и това му струва поста, защото някои се изплашиха да не разсърдят електората си. Нямам нищо против да увеличат помощите за истинските инвалиди и за онези социално слаби, които са такива поради напреднала възраст, но ИМАТ ТРУДОВ СТАЖ! Ежегодно да се изсипват милиарди левове в джобовете на фалшиви инвалиди и на здрави млади хора, избрали професията "трайно безработен"? Това е престъпление спрямо градивната част от нацията!
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всички социално слаби ликуват. Какво време да си социално слаб. Преди 4 години качиха цените със 100%, те сега увеличават социалните с 4%. Овации!
6
1
 
9
 
! Отговори
Румен преди 3 месеца
Радвам се!Увеличението ми е 1.54лв. на месец.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вместо да се сърдите на политиците... се сърдете на онези, които крият данъци! Парите в плик водят до повишение от 4.4% или 36 лв. Парите в плик са кражба, но тези крадци няма да го разберат.