Най-високата пенсия е в София - средно 930 лв., най-ниска в Кърджали

Средният размер на пенсията през януари е около 750 лева
Обновена: 15 яну 2024 14:43 | 15 яну 2024 14:43, Камелия Цветанова
16
Най-високата пенсия е в София - средно  930 лв., най-ниска в Кърджали
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Почти 750 лева е средната изплащана пенсия за януари тази година. За жените тя е 652 лева, а за мъжете - близо 894 лева.

Данните на Националния осигурителен институт показват по-високи размери на пенсиите, отпуснати за осигурителен стаж и възраст, съответно - 681 лева за жените и 908 лева за мъжете, предаде БНР.

Най-високи са пенсиите в столицата - средно 930 лева, а най-ниска е в област Кърджали - 592 лева.

Броят на пенсионерите през този месец е почти 2 041 000, като нарастването е с 1880 спрямо предходната година. Мъжете пенсионери са значително по-малко на брой - 826 хиляди, докато жените достигат 1 215 000.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: пенсия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Време е да крякате, че имате жилища и с толкова платени осигуровки такива са ви пенсиите, а едно време слушахте, да ви купим билети за Русия да са ви пенсиите по 2 лв сакате ли?
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Я стига лъжи ,има бабки и дядовци с 3400 лв пенсии и то много народ в София
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най- ниски са заплатите и пенсиите в районите на ДПС. Там бизнесът държи работещите на МРЗ, на прага на бедността. А парите се наливат в партийната каса и в джоба на местните феодали.
11
3
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 3 месеца
Явно в София най-малко са укривали доходи и съответно средната пенсия е най-висока. Като цяло пенсиите са мизерни, вкл. и в София като за това голям принос имат укриващите доходи, заради които се губят няколко милиарда лева всяка година и то само за пенсии. По-голямата част от тези милиарди не ги плащат дебеловратите работодатели демократи.
10
2
 
7
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
Който е плащал осигуровки и не е укривал доходи, поне 15-20 години взима по-висока пенсия. Който е укривал доходи или се е пенсионирал отдавна, сега получава минималната пенсия.
9
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Над 80% от сегашните пенсионери след преврата преди 34 години, подрипваха и ревяха като мага рета по площадите за банани и тоалетна хартия. Сега подрипват и реват, че пенсиите им били мизерни. Тогава те бяха на 30-55 години, сега са на 64-89 години.
8
5
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 3 месеца
Русофилите са предимно в бедния прованс и соц бабичките в София доносници от БКП. Всеки осналал интелектуалец знае за какво иде реч- поробителската червена армия ни живя на наша издържка в домовете години (не и в домовете на партийците, разбира се). Всеки видял от 1во лице знае какво говоря.
7
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
започнах работа на 30 г понеже учих 6 г висше а и ходих в казарма -та на 65 няма да имам трудов стаж за пенсия и не искам да плащам осигуровки на партиици пенсионери но държавата не ме пита а удържа -защо да жертвам моя живот за алчни чукои били и пили цял живот по партиини банкети...
6
23
 
6
 
! Отговори
Осъзнавате ли преди 3 месеца
Половината, че и повече пенсионери са дърти русофили на наша издръжка. Ние работим, плащаме данъци и осигуровки за да имат пенсии, а те ни обиждат и искат да ни изкарат от ЕС и да ни вкарат обратно при Русия. На Кокорчо не мога да му простя, че вдигна пенсиите!
5
2
 
18
 
! Отговори
Все правителството преди 3 месеца
ви виновно за пенсиите. Колкото си се осигурявали, толкова трябва и да получаваш. Мои приятели, едната имаше собствена аптека, се е осигурявала на минимална заплата, и сега реве. Пенсионира се на 300 лева. Друга пък инженер със своя фирма, същата работа, нейната пенсия беше 270 лева. Това не са реални осигуровки. Трябва да има справедливост.
4
13
 
9
 
! Отговори
Мошеници преди 3 месеца
Нямам нищо против пенсионерите, но в момента който работи на минималната работна заплата,а това са доста хора след приспадане на одръжките те ще вземат по малко от пенсионерите,до това ни доведаха" Кирчовците" да има работни бедни !
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кърджали най-ниската що тъй бе нали там дъпъсъто туй онуй ала бала.
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Съкратиха поенсиите доста, защото постоянно дигат възраст. Така много хора на 50-60 не може да се пенсионират и умират.
1
10
 
7
 
! Отговори
Зодиак преди 3 месеца
Дайте нещо и за зодиите? Кои са с най-високи пенсии?