Разнобой между работодателите за бойкота на австрийските стоки

Те настояват за пълноправно членство в Шенген още тази година
17 яну 2024 15:50, Стела Стоянова
25
Разнобой между работодателите за бойкота на австрийските стоки
Снимка БГНЕС

Шефовете на работодателските организации се сдърпаха на тема трябва ли България да бойкотира австрийските стоки в отговор на пречките, които създава Австрия за пълноправното ни членство в Шенген. Заради ветото на Австрия страната ни получава достъп до шенгенското пространство само по въздух и по вода, но не и по сухопътни граници.

Председателите на БСК и БТПП остро опонираха по време на пресконференция на колегата си Васил Велев, който оглавява АИКБ, и който за пореден път призова страната ни да спре да купува австрийски стоки, пише "Сега".

"Приемането на България в шенгенското пространство по въздух и вода може да се смята за успех, само ако бързо се последва от приемане и по суша. Ако това се забави, ще е провал. Защото една година по суша е повече от 10 години по въздух и вода. Без Шенген по суша няма свободно движение на стоки. България трябва да покаже на Австрия, че тя е на грешната страна. Ако има спад на оборотите на австрийските компании, това ще ги насърчи заедно да потърсим решение на този въпрос", каза Велев.

Според председателя на БТПП Цветан Симеонов налагането на санкции за австрийския бизнес е неконструктивно, защото ще се отрази негативно на инвестициите в България. "Търговските войни не водят до добър резултат", каза Симеонов и обясни, че всъщност по-голямата заплаха е била ветото на Нидерландия, което за радост е преодоляно.

Шефът на БСК Добрин Митрев също опонира на призивите на Велев за бойкот на австрийските стоки. "Не мога да си представя, че може да откажем да купуваме електроенергия", каза той, имайки предвид, че австрийската ЕVN, снабдява с електроенергия цяла Югоизточна България. Митрев доста рязко се обърна към Велев, който понечи да се обясни, с думите: "Аз не ви прекъсвах, г-н Велев". Според БСК битката за Шенген трябва да се води на полето на политиката и дипломацията.

Въпреки разменените искри председателят на АИКБ Васил Велев не се отказа от позицията си. Той дори призова България да налага вето на различни австрийски инициативи в рамките на ЕС. Нещо повече - Велев предложи страната ни да накаже Австрия като въведе все пак допълнителна такса за транзитния пренос на руски газ.

Припомняме, че управляващите се отказаха от допълнителното таксуване на транзита на руския газ, след като Унгария и Австрия заплашиха, че няма да подкрепят влизането на страната ни в Шенген.

Иначе днешната пресконференция на четирите работодателски организации - АИКБ, БТПП, БСК и КРИБ, бе по повод представяне на приоритетите им за 2024 г.

Трите главни цели на страната ни според бизнеса трябва да бъдат пълноправно членство в Шенген още тази година, членство в еврозоната през 2025 г. и членство в ОИСР през 2026 г., обяви шефът на КРИБ Кирил Домусчиев.

Работодателските организации и тази година очакват решение на стари проблеми. Сред тях са облекчаване на процедурите по внос на работна ръка от трети страни, намаляване на административната тежест, промяна в определянето на такса смет за фирмите, компенсации при скок на цените на тока и реформи в държавния енергиен сектор.

Тази година бизнесът очаква да бъде коригиран начина на определяне на минималната заплата, защото според работодателите приетата преди година разпоредба тя да е половината от средната заплата в страната нарушава европейските директиви.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Преговорите бяха дълги и тежки, това успяха, за това се подписаха от Бг. Е австрийците сега са на Бг границата, какво правят тук, като няма Шенген по суша. За тях трябва ултиматум на: без Шенген по суша нито един емигрант от Австрия и ЕС в Бг. Ако Бг ги вкара по бърза процедура, губи, няма Шенген.:))
14
1
 
0
 
! Отговори
Изгонете всичко преди 3 месеца
Австрийско това е противопоставяне,в противен случай те ни тъпчат,без да ни защити ЕСЕС!!!!
13
0
 
5
 
! Отговори
Април преди 3 месеца
Г-н Велев е роден на първи Април 1959 г. Създава множество фирми за пране на пари, приватизационни фондове и др. Завършил е ВВСУ, както Чорапа. Абе, да продължавам ли?
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо се внася електроенергия, след като изнасяме такава
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бойкотиращите - моля не идвайте в Австрия!!!! Умолявам ви!
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да попитам г-н Велев дали е създал нещо през живота си? Или вечна бяла якичка?
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този руски агент Велев да се маха.
8
0
 
5
 
! Отговори
морски преди 3 месеца
Добре дошли австрийски туристи!
7
3
 
15
 
! Отговори
badabum преди 3 месеца
Аз лично спирам да потребявам и прекратявам всички фирмени договори на доставчици с австрийска собственост: Билла, ОМВ, Баумит, Рьофикс, А1. В Европа сме и имаме право да изразяваме личната си позиция :)
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бойкот на Била и ОМВ и на всичко австрийско...
5
3
 
2
 
! Отговори
по добре да преди 3 месеца
има добри съседски търговии . ако от криб са 50 на 50 значи неотралитет .
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бизнесмените искат ШЕНГЕН за да пренасят НАРКОТИЦИ В ЕВРОПА,,А пък милиционерите искат ШЕНГЕН за да издават ШЕНГЕНСКИ ВИЗИ на РУСНАЦИ и северно корейци И ДА ИМАТ ДОСТЪП НА ДАННИ НА ВСИЧКИ ЗАПАДНИ ХОРА......
3
2
 
5
 
! Отговори
Хаха ха преди 3 месеца
Австрия много добре изигра - перачите , връща ни бежанците и казва , не можем да приемем бьлгария там е пьлно с бежанци които не искаме да идват при нас
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
австрийските бензиностанций само за кафе и кифла ставот.
1
1
 
6
 
! Отговори
Хаха ха преди 3 месеца
И да има бойкот и да няма никога няма да бьдем приети и сьвсем основателно след като станем и бежански лагер - на талибаните от европа които ще връщат у насГарантирано от сглобката

Спонсорирани публикации