Министър Радев: През 2034 трябва да работи 7-ми блок на "Козлодуй"

Стартирана е процедурата за ОВОС
Обновена: 25 яну 2024 22:34 | 25 яну 2024 22:23, Стела Стоянова
23
Министър Радев: През 2034 трябва да работи 7-ми блок на "Козлодуй"
Снимка БГНЕС, архив

Стартирахме процедурата по изготвяне на процедурата за Оценка на въздействие на околната среда за блок 8 на АЕЦ "Козлодуй", заяви министърът на енергетиката Румен Радев, предаде БГНЕС.

Министър Радев подчерта, че в момента България продължава политиката на развитие на допълнителни генериращи капацитети и по-конкретно вече имаме устойчиви решения на МС на графика за изграждане на нов 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Енергийният министър се надява, че сътрудничеството между законодателната и изпълнителната власт би трябвало да даде устойчивата рамка едни намерения да не останат на хартия, а да се случат реално.

"Нашата цел е да имаме към 2034 г. присъединена към мрежата и функционираща част вече от новите мощности, по-конкретно блок 7. И с един хоризонт от две до три години, според процедурите, които имаме да извървим и по отношение на блок 8“, каза той. Според него имаме предимството, че разполагаме с площадка, инфраструктура, но и изграждаме и планираме допълнителна инфраструктура за тази нова площадка 2, такава че тя да е подходяща за два блока, а не само за блок 7.

Избраната за момента технология е АР1000 на "Уестингхаус".

"Това е продължение на усилия, които полагаме и на междуправителствено ниво, между правителствата на САЩ и България. Последното решение на МС от днес е решението на подкрепа за съгласуването на текста на междуправителственото споразумение. Съответно вече имам мандат за подписването на това споразумение. Надявам се това да стане в рамките на следващия месец. Всички текстове са съгласувани и уточнени между партньорите", заяви министър Радев.

Той посочи, че споразумението не се фокусира само върху избора на технологията, но и позволява едно по-широко сътрудничество в обмена на знания, опит и информация, развитие на кадри и допълнителни технологии. „И нещо, което е много важно да развиваме взаимни проекти за преработка и дългосрочно съхранение на високоактивни отпадъци“, подчерта енергийният министър.

Той съобщи, че има вече утвърден работен график, по който се движим. По него сме в процедура на покана на потенциални строителни като партньори на блок 7. „Очакваме до 2 февруари първите апликационни форми, за да успеем да направим съответно една кратка листа с квалифицирани строители. Към тях има определени изисквания за оборот и опит. Ще направим избор на партньор и строител, така че към юни да сме в състояние да оформим споразумение. Нашата цел е до лятото на следващата година да завършим с инженеринг първа фаза и да имаме възможността да се придвижим към приемане на окончателно инвестиционно решение. След това ще възложим производството на оборудването с дълъг срок на производство. Надявам се, че именно това ще са поредицата от стъпки, които да направят този процес необратим и осъществим в сроковете, за които говорим. Проектът е постижим категорично“, подчерта министър Радев.

Той заяви, че се работи много активно по програма за алтернативна преработка извън Русия на отработеното изтощено ядрено гориво от блокове 5 и 6 на АЕЦ „Козлодуй“.

БГНЕС припомня, че България има 50-годишен опит като надежден, предсказуем, сигурен оператор на ядрени мощности. Това не може да се подминава с лека ръка, защото е огромен актив за България, който е свързан с развитието на човешки ресурси, кадри, нормативна уредба и др. Този опит освен всичко друго ни дава възможността да имаме рационален поглед на процесите в сферата на ядрените технологии и какво можем да очакваме като развитие в бъдеще.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: КозлодуйОВОС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Трансатлантично преди 4 месеца
Избраната за момента технология е АР1000 на "Уестингхаус".CUI BONO?!?
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Разбира се , че ТРЯБВА ! Козлодуй и Всеки АЕЦ който имаме да работи , а не да копуваме прескъпо от Русия През СаЩ , Щот направо от Русия не е добре !
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
2034??? От най-големите износители на ток на Балканите се превърнахме във вносители! Не се спряхте бе измамници! 2034 няма да е останал ни един българин! Крадливи ***!
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз за един преател да питам. Белене беше нерентабилно да се дострои. Дадохме един тир пари. А е рентабилно да дадем на измамниците оттатък локвата два пъти по толкова и те да ни продават мечти?! Пилотите дето ги обучииха за Ф-ките ще се пенсионират докато дойде първият самолет. И те така живеем.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
САЩ ще фалират до 2034.. Ще видим цетрала никога
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вместо 10-15 милиарда и вече да работи, дайте 60-65 и чакайте още 15 години, щото сте пр0сти и не се вдигнете да им строшим главите. Толкова политици, ако и на семействата им , заедно с на бежанците, разпродадем органите, България ще фръкне със свежи пари от нечиста плът.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Американците никой не са излъгали,не ги прави на толкова хитри,просто купуват или изнудват политически лидери,и чрез тях после управляват държавите.И ги заробват в космически дългове.Империя на измамата
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Американците излъгаха руснаците, целия свят, ще излъжат и нас. Този про*стак не разбира как се гради империя.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
а къде ще е новия бункер за ядрени отпадъци?
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Фантазии на болен мозък . Америкнаците стоят поне 20 години и на тройна цена . Няма кой да плати толкова много пари . Дори в Англия не се намери ,,инвеститор,, Това е ясно че няма да стане . Ясно е и че след първата авария на АЕЦ Козлодуй оставаме без ток щото руснаците няма да я ремонтират . На практика евроатлантическото членството слага край на ядрената енергетика в България както бе сложен край на стоманодобива в Англия. Затворени бяха последните доменни пещи . Честито членство .
8
3
 
16
 
! Отговори
мдаа преди 4 месеца
САЩ още са зависими от руско ядрено гориво, но ние ще купуваме от САЩ. Честито на печелившите, но това не сме ние.
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
През 2005-2006 ни убеждаваха че условие за влизането ни в ЕС е да съкратим блокове в АЕЦ,както и да не строим Белене.Истината е че просто им пречеше това че с тези проекти се развиваше българската икономика с руска финансова и технологична помощ.Тоест Запада много преди да има Руско-Украински конфликт правеше всичко възможно да пречи на Русия да прави бизнес и да развива нормални бизнес и търговски връзки с държавите в Източна Европа.Затова сега нямаме две Атомни централи и Южен поток
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Интересно ми е, как смятахте, за зкариете ТЕЦ 2024-а? АЕЦ думка на 105% от зададените максимални мощности, всички значими ВЕЦ-ове са на макс, вкарваме по 1.2-1.3 гиигават от съседите, което ни излиза прескъпо и пак не можем да се справим без ТЕЦ. Добре, че не го закрихте, че сега щяха да го откриват на ново, а вие да сте по затворите ...
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А цената защо не казвате?Космическа е.Само да не стане като с Ф-16 и да си гледаме само чертежи срещу милиарди..
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А През 2068г. България може да е космическа държава!
3
4
 
6
 
! Отговори
От Козлоуй преди 4 месеца
Ще заработи на.........кукуво лято!!!
2
12
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 4 месеца
Много дръти комунисти нема да го дочакат :))))))))))))))))))))))))))
1
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Отдавна трябваше да работи АЕЦ Белене. Колко средства и време прориляхте там? И първите четири блока на АЕЦ Козлодуй трябваше да работят. Защо ги спряхте?