Симеон не се отказва от горите, обжалва отнемането им

Софийският окръжен съд върна 16 хил. дка в Рила на държавата
25 яну 2024 14:00, Петър Бойчев
86
Симеон не се отказва от горите, обжалва отнемането им
Снимка БГНЕС

Симеон Сакскобургготски няма намерение да се отказва от 16 хил. дка гори в Рила.

Изненада е това съдебно решение след две решения на Върховния съд и КС, но трябва да уважаваме българския съд, дори когато считаме решенията му за неправилни и ще ги обжалваме. Защото достойнството на съда е по-важно от частния казус, каза пред bTV адвокат Валя Гигова от Висшия адвокатски съвет и един от адвокатите по делото за царските гори.

Преди дни Софийският окръжен съд реши, че интендантството на цивилната листа е държавна служба, отделен субект от царя, затова имотите в Рила никога не са били на цар Борис III или на баща му Фердинанд. Ето защо Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза няма как да са собственици на 16 хил. декара гори, разделени в общо 66 имота в Рила, и ги върна на държавата.

Всичките земи, които са включени, са всичките гори, които някога са били отнети. Във всички планове тя е наричана "бившата царска гора". Нашата теза, е че тя е била на царя, твърди адвокат Гигова.

Ако съдът потвърди решението на първата инстанция -  трябва да се изпълни съдебното решение, подчерта обаче тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Предлагам на тоя да му се вземе всичко.И да му се забрани да влиза в страната.
69
0
 
8
 
! Отговори
Анатема преди 3 месеца
Мадридският Комарджия трябваше отново да бъде изгонен от България. Само че този път с камъни и с павета, за да видим след това дали ще се сеща за гори и за ливади..
68
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Симеоне - син на последния Български Цар! Ти говориш минимум 7 езика и се ориентираш когато завеят ветровете от различни посоки. Запитай тия наследниците на комунистите - днешните управници на България, колко езика говорят! Най - много два - един майчин - турски и тоя българския дето го приказват по българската земя, но и един руски дето им остана по класовете като учеха задължително Руски! Ахмак Акбар! ***, Лизбар!
67
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Симеоне, ти запитвал ли си се, защо комунистите те извикаха в България? Извикаха те за да замажат, че продължават да управляват те - комунистите и че вече са демократи станали собственици - капиталисти. Симеоне... нищо не се е променило от след 1944г. То че твоят дядо Фердинанд е купувал и плащал за тия имоти които си онаследил е истина. Но има и една друга истина, че народа Български по селата имаше земи и им ги отнеха по ТКЗС... и сега се чудят ко да праят техните внуци по градовете!
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Симеоне, ти си нямаш на представа с какви синковци на комунисти и баджанаци на комунисти си заобиколен, понеже не си живял в България от по времето на Бай Тошо!
65
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По същата логика трябва всички резиденции на Тодор Живков, т.ябва да ги дадат на наследниците, нали всички ги знаят като негови. Бащата на Симеон от къде ги има като дори не е българин. Знае се, че той е принуждавал хората да му ги дават, но пък давността е минала отдавна. Самия Симеон каза, че нищо не иска от България и ще ни оправи за 800 дни, а той май себе си е оправял.
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да му вземем гората за да я изсечем.
63
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И парка Враня да му вземат със сарая вътре построен с народни пари :)))
62
0
 
18
 
! Отговори
е, как би могъл!? преди 3 месеца
Пуста алчност! Хубаво е човек да има мярка и да знае до къде може да стигне без да вреди на себе си и околните. Но дядо, явно не е от тези. Той за това и се върна - да преджоби, каквото успее. Тези имоти той си ги върна сам на себе си, когато беше министър- председател. Хубаво ще е прокуратурата да разследва държавните чиновници, които са участвали в тази т. нар. "реституция".
61
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е за какво са му? За какво са му? Има синове човека и дъщеря и кой знае колко унуци. Заслужава си да пооткрадне още малко за тях.
60
1
 
5
 
! Отговори
Доктор Жозеф Гилотен преди 3 месеца
Предложението ми все още важи за короновани и не толкова глави!
59
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Той нали каза в прав текст, че ще се оправим за 800 дни. Но наивниците му поверваха. А го каза в множествено число както се изразяват царете, имайки в предвид само себе. Нищо лично. От толкова време в изгнание е натрупал накрая само желание за някакво отмъщение, че не е припознаван. Затова остава усещането, че някой някого е употребил, но не е еднозначно.
58
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дойде някога гол като пушка, а днес е милионер, защото нагло прибра маса имоти, изсече доста дървета. В интервю на Кеворк десет пъти повтори, че няма никакви претенции към България, а после- тук му било бащиния. Този, който няма и капка българска кръв. Преди години държавата му даде по погрешка 4 хил декара гора и после май не можа да си я вземе.
57
1
 
10
 
! Отговори
Сиромах Казански преди 3 месеца
Самозванец Кобург пак се шава, мног му с иска. Тоят можеши(за Малко) да завземе каймака на бългаското богатство, ама не става.
56
1
 
27
 
! Отговори
Разбирач преди 3 месеца
За какво са ти вече ? Не знаеш ли ,че нищо няма да можеш да вземеш със себе си ...
55
1
 
25
 
! Отговори
Да преди 3 месеца
Дедо Мони си е нагъл, да знаете!
54
6
 
13
 
! Отговори
Историк преди 3 месеца
Бсп го върна този, защото загиваше. Той се върна и ги реанимира, включи ги в правителство с Дуписе. Двете проклятия на България са бдп и дуписе. Много години отне дс се иэчегърта бсп, но вече се вижда как изчезват. Браво на Нинова, добра рсбота до 3% никаква оставка.
53
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
как премигваше само с очички,"ама как ,имоти? неее",а сега обжалва решението на бг съда,алчен мадритски крадец,с алкохолизирана грозна дъщеря.
52
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Още като премиер,пред италиански медии каза,че "българите имат сбъркан чип в мозъка".Край на цитата.Щом още го търпим,може да се окаже прав.
51
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Стара чанта,мачкан лак.