Жертвите на домашно насилие все още търсят основно НПО

Продължават проблемите при задържането на извършителите
15
Жертвите на домашно насилие все още търсят основно НПО
Снимка: Pixabay

Граждански организации, обединени в Коалиция "Заедно срещу насилието", призоваха правителството да ускори прилагането на промените в Закона за защита от домашно насилие. В писмо до министър-председателя акад. Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел, както и министри от кабинета 35-те организации критикуват "бавното и неефективно прилагане на промените" в закона, които бяха приети през лятото на м.г.

"Забавянето на приемането и прилагането на закона коства здравето и живота на много пострадали, които продължават да се обръщат основно към неправителствените организации, които от години работят в подкрепа на жертвите на насилие. В същото време институциите отново не работят достатъчно ефективно", твърдят от Коалиция „Заедно срещу насилието“. Според тях причината е най-вече в забавяне от страна на Министерския съвет.

Неправителствените организации посочват, че продължават проблемите при задържането на извършителите, при връчването на ограничителните заповеди, при оценката на риска за лицата от страна на съдебните състави, при медицинските прегледи и на практика във всички области.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: жертвинасилие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
0
 
! Отговори
Платена реклама преди 2 месеца
на Истанбулската конвенция
11
0
 
5
 
! Отговори
Дзъ преди 2 месеца
Ами щото според полицията, ако не сте натрошени на парчета или мъртви - няма кво да направят такъв бил закона
10
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пищяха против някаква си Истанбулска конвенция само заради името на конвенцията, пък не се сетиха, че мъжа никой не го пази. Още по-малко пък тая конвенция. И изведнъж някви убили и запалили мъж на Витоша и ги хванали и всички телевизии само за това говорят. И то говорят, щото тия жени били някви влиятелни, властни, с връзки по партиите.
9
4
 
9
 
! Отговори
Дали преди 2 месеца
А, дали не е обратното и НПО да ползва тия хора, за да прокара политиките на спонсора.
8
2
 
2
 
! Отговори
Трагедия преди 2 месеца
В България се имитират промени, в действителност те не се прилагат- дори в това правителство, уж решено категорично да се справи с корупцията и бездействието на институциите. Явно няма начин как да се промени чиновническото мислене на кадрите и да се накарат да работят в полза на жертвите на насилие.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А какво да търсят , я ми кажете една държавна институция която си върши работата !?!? Докато човек не им цъфне с екип от някоя телевизия не си мръдвад пръста за нищо.
6
0
 
5
 
! Отговори
Шопендар преди 2 месеца
Държавата абдикира или не се справя с някои от своите задължения,и на нейно место тихо и полека се наместват нпо,които в определен момент започват да се намесват в държавните дела,и да диктуват и налагат свои правила.а досегашната практика показва че нпо са опасни за правилното тълкуване на действията на държавата,и за авторитета на държавните органи
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не е въпроса в законите, а че не се прилагат. Така че спрете с това домашно насилие, както виждате не само жените са подложени на него.
4
0
 
7
 
! Отговори
Али Реза преди 2 месеца
Нормално.И на НПО-тата не им пука, ама поне може да дигнат малко шум по медиите и да си изкарат финансирането и заплатите. Пък на службите заплатите си вървят. Що да се напрягат и само да отварят преписки и да се чудят, в кой шкаф да ги местят
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
МИ КОЙ ДА ТЪРСЯТ? МОЖЕ БИ ПОЛИЦИЯТА В СТАРА ЗАГОРА???????????????????????????????
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не закачайте сега Денков. Той е на среща на върха. После Джо го чака в САЩ.
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защото службите не работят.

Спонсорирани публикации