"Купи сега, плати по-късно" - рисковете при онлайн пазаруването

В България все още е предпочитан наложеният платеж
1 фев 2024 14:51, Анисия Иванова
22

У нас в е-търговията все по-силно се прокрадва новият модел "купи сега, плати по-късно".

"Последните проучвания, които са от края на 2023 г., показват увеличение на точно този модел на закупуване - "Купи сега, плати по-късно". Това предоставя една допълнителна възможност и допълнителен избор на потребителите да закупят необходими за ежедневието си стоки, които иначе не биха могли да си позволят", отбеляза председателят на Българската е-комерс асоциация Жанет Найденова в студиото на "България сутрин".

Тя поясни, че този тип закупуване е вид потребителски кредит по същия начин, по който във физическите вериги хората си закупуват необходими за тях стоки, но не могат да платят на момента. Сега вече се прехвърля и в онлайн средите.

"Рисковете са свързани основно с това, ако самият потребител не е достатъчно активен да провери какви са възможностите и условията за тях. Когато говорим за такъв тип услуги, винаги е възможно да попаднем в капан, ако не познаваме достатъчно добре спецификата на тази услуга. Моят съвет е, преди да прибегнем към каквато и да е новост, да питаме тези, които вече са минали по този път и да питаме експертите", подчерта създателят на платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова в ефира на Bulgaria ON AIR.

В България все още е предпочитан наложеният платеж, пред това да плащаме с кредитна или дебитна карта предварително. Според гостите причините за това са несигурността на хората при покупка и желанието предварително да проверят стоката, която закупуват.

Нова тенденция е да взимаме пратките си не от куриерски офиси, а от специално поставените за това шкафчета по улиците.

"Това е един невероятно удобен начин да си получите пратката във време, което е удобно за вас, на място, което вие сте избрали и не зависите от работното време на куриера, за да отидете в неговия офис", поясни Найденова.

По думите на Руменова преди да правим онлайн поръчки е важно да обърнем внимание на сайта и търговеца, от който искаме да закупим нещо, като основното нещо е да видим дали има контакти за връзка с търговеца.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ТИЯ МИ РАЗВАЛИХА СЪНЯ.... ЩЕ СИ РАЗБРИДАМ ПУЛОВЕРА.....
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 15 - Да не казва, какви золуми стават покрай ея "шкафчета".
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Aaaa, ясно ясно ... Затова искате по 10 години затворни глоби по 10 млн. Бе е за да пазите невинните и добрите хора, като мен, а да унищожите някой че ви прекарал с 5 лева.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
аз по-безсмислено предване и статия скоро не бях чела, ама каквато им телевизията, такава и пресата....
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никога не съм имал проблем с онлайн пазаруването.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кой е толкова изперкал и лековерен, че да купува от онлайн сайтове, особено български :))
12
0
 
4
 
! Отговори
по-добре офис преди 2 месеца
Клиентът искал първо да провери стоката преди да плати. Много било удобно с шкафчетата. Само че там плащаш без да виждаш и получаваш каквото ти се падне. Няма предварителен преглед, няма служител на когото да се оплачеш. Не мерси, дали ще отида до шкаф или до офис, времето е едно и също.
11
0
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Лично аз бих си купил пушка и патрони по тая схема, пък после ще видя дали ще плащам :p
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За мен е много по лесно да платя с карта....защото Някой търговци нахитряха и вземат такса за наложен плате.....веднага ги режа и не купувам от тях...Преди седмица за един артикул...транспорта 5 лв такса наложен платеж...4 лв...да умрат от глад такива...Пароблема е че в БГ не съм сигурен при плащане с карта...това е проблема...
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз ползвам Newpay в България и съм много доволна! Kогато не ми хареса поръчката, просто не я вземам и не чакам да ми възстановяват после никакви пари,защото не съм платила нищо предварително :)
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
САМО PAY ON DELIVERY В НАЙ-БЛИЗКИЯТ ОФИС НА КУРИЕРА И АКО НЕ СЪОТВЕТСТВА НА УСЛОВИЯТА НА ДОСТАВКАТА - КАЧЕСТВО,АСОРТИМЕНТ,ГОДНОСТ - ОТКАЗ И ГУД БАЙ!!!...
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички са маскари хахахаха
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тва е яко стара схема, важи основно за закупуване на разни кремчета/мазила. Едно време така продавахме кремче струващо левче за по 45 евра в Австрия. Събирахме до 80/85% от сумите, другите ги лъжехме, че ще ги съдим и който не поддаде биваше блокиран. Та... Да, тва е схема да си взимате безплатни нещица, щото после никой няма да се занимава да Ви събира дълговете. Особено за някви мижави суми до 100лв.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как са забравили да заключат коментарите.....
4
1
 
17
 
! Отговори
Димо преди 2 месеца
Егати тъпата реклама на бърз кредит с голяма лихва!!!
3
0
 
5
 
! Отговори
до 1 преди 2 месеца
Това не е статия за украйна или путин.
2
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поръчвам само с наложен платеж и преглед така е най-сигурно.
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това купи сега плати по късно идва от САЩ, защо сте толкова огромни оплезени езици, та всичко лошо или скандално дето стане с САЩ си го приписвате и на българските граждани и България??? Що сте толкова ПРОДАЖНИ

Спонсорирани публикации