Ракът е лечим, но e важна профилактиката

Вижте историята на една жена, преборила коварното заболяване
25

Днес отбелязваме Световния ден за борба с рака. В столичната Специализирана болница за лечение на онкологични заболявания ще бъдат направени 200 безплатни прегледа през този месец. Медиците апелират за профилактика, тъй като българите изостават в това отношение, а ракът, открит в ранен стадий, е лечим.

Елена Иванова се сблъсква с диагнозата рак на гърдата точно преди година, когато е на 43 години. Редовно ходи на профилактични прегледи и установява нещо нередно. След серия изследвания се разбира, че трябва да се бори с карцином на гърдата от два различни типа. След първоначалния шок Елена не се поддава на страха и действа, за да спечели битката.

"Аз от много млада правя профилактика, имах находка, която сама първо установих, след това направих контролен преглед в ехографски кабинет, оказа се, че трябва да задълбоча изследванията и така в началото на януари миналата година се оказа, че съм с интересни находки, които ще ми донесат следващите предизвикателства", сподели Елена.

Тя прави много различни терапии в рамките на една година, след това се подлага и на хирургично лечение.

"Профилактиката решава около 80% от проблема, защото установен достатъчно рано, има безкрайно много възможности, които медицината предлага", добави Елена пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Жената се доверява на лекарите в България, макар първоначално да е имало идея да се лекува във Франция.

"Елена е пример за това, че човек може да си помогне, преди въобще да стигне до това да търси помощ от лекар", заяви началникът в УСБАЛ по онкология "Проф. Иван Черноземски" доц. Ася Консулова.

Тя от 20 години е специалист по медицинска онкология. Казва, че смисълът е да се ходи на профилактика преди да станем пациенти.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
1
 
! Отговори
Така 34г. Тормози преди 3 месеца
България и народа за това трябва да се излекува с АК-47 и Радев да мобилизира запаса и да се изчисти душмана сарайски аЛ'а-бала ДС-БКП,СДС-гербАЛА,ДПС,ПП и ортаклъка майчин без род и родина с кресливите диреци и имами с джамии в канАЛА.
20
0
 
5
 
! Отговори
До 14 преди 3 месеца
Бустерите стимулират Т - клетките, а не ги потискат. Така че лъжеш. Или не знаеш. Или и двете.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ракът е карма.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Имах един приятел, на около 35 години беше, разболя са от рак , излекуваха го. След няколко години го хвана друг вид рак . И от него се излекува. След 2-3 години го хвана трети вид рак- левкемия. И от нея вече почина.
17
5
 
10
 
! Отговори
Бр до 2 преди 3 месеца
Стимулирай имунната си сисхема по всички възможни начини, плюс хомеопатия, плюс зеленчуци, ама мнооого, без месо. Може да се удължи живота само по природен начин. И с помощта на Бог.
16
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само сурови бадеми всеки ден . Едгар Кейси го е казал...
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Стив Джобс имаше милиарди $. И нищо не му помогна и почина.
14
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сигурно е лечим ако се лекуваш в чужбина, а не при тия в Иван Рилски например. Само цицат от пътеките.
13
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ракът е смъртна присъда.
12
7
 
5
 
! Отговори
до 10 преди 3 месеца
От бустерите, по мнение на споменатия професор. С първата организмът се справя криво-ляво, но бустерите блокират Т-клетките и дремещите у всеки от нас ракови процеси се разгарят безпрепятствено.
11
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Четете преди да ви режат, облъчват и химиотравят. Тялото може да се справи с всяко предизвикателство, ако му се помогне. И може да се живее по- дълго с рак, отколкото с лекарска помощ. Първо не вреди. Им е уж принципа, а ви вкарват спешно в месомелачката и сте до там.
10
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лечим е , но само за елита!!
9
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Днес отбелязваме Световния ден за борба с рака"----------------Явно отбелязваме и деня на лъжата, защото няма известен лек за нито един вид рак.
8
6
 
6
 
! Отговори
До за съжаление преди 3 месеца
От ковид или от ваксините против ковид?
7
6
 
2
 
! Отговори
КОВИД е НеЛечим преди 3 месеца
за Тва се Факсивирайте, докато е Време!
6
4
 
18
 
! Отговори
за съжаление преди 3 месеца
Лечим следващата година. Веднъж пипне ли те, колкото и ремисии да постигнеш, накрая те настига. А според водещия британски онколог проф. Далглиш, от 3 години насам се наблюдава експлозия от ракови заболявания - познайте защо :/ До мхмм 2 - от все сърце ти пожелавам спокойно и приятно време занапред. Принципно всички сме на гости тук.
5
8
 
13
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 3 месеца
Лечим е 100% само в I-II стадий ако се хване което е много малко вероятно с психологията на българина.
4
14
 
8
 
! Отговори
Ето истината гола: преди 3 месеца
При нас е болестта ГЕРБола. Опитва с Изборите ваксинация, но неуспешно нашта нация. Единственото ни спасение, си е Военно положение !
3
9
 
6
 
! Отговори
aaaa преди 3 месеца
не се засягайте но всичко е бизнес и икономически възход напоследък !А и акцийте да се продават по доходно на борсите.И таз година 2 процента за ОТАН а догодина 5.За какво ви е здраве кат имате най новите средства за смърт?
2
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не дай боже на никого да се разболее от рак! В ремисия не значи излекуван. Може да се върне всеки момент.