Потребителите на мобилни услуги - крепостници на операторите

Николов: Трите кита все повече заприличват на олигархични структури
66
Потребителите на мобилни услуги - крепостници на операторите
Снимка: Pixabay

Този сектор се радва на огромен комфорт – и законодателен, и регулаторен, какъвто и да искате. В последните десетина години виждаме голямо окрупняване. Мобилните оператори се разрастват, завземайки и кабелните телевизии, и интернет доставчиците, коментира пред БНР Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация "Активни потребители" по повод третото поредно индексиране на цените от страна на мобилните оператори.

"Оставени в такъв законодателен и регулаторен комфорт, те стават още по-силни и могат да си позволят да поглъщат конкурентите си, а това е най-лошата новина за всички нас", посочи той.

Накрая на пазара ще останат само трите кита – те все повече заприличват на олигархични структури, категоричен е Николов.

Трите мобилни оператори са били санкционирани 68 пъти за нелоялни практики пред последните три години, уточни Богомил Николов, но по думите му "такива санкции са една шега". Според него санкциите трябва да са "адекватни и възпиращи".

Не е нужно да има картел, за да може малко на брой конкуренти на един пазар да правят едно и също, коментира той в предаването "Преди всички" и добави, че картел се доказва най-трудно от всички конкурентни нарушения.

Според Николов в спешен порядък трябва да се прегледа законодателната рамка, като се започне от глобите. По думите му, ако те са обвързани с оборота на мобилния оператор, ще има по-голяма справедливост.
На второ място трябва да се прегледа статута на обвързаност, в който всички сме поставени – сега след изтичането на двете години на договора чрез юридически хитрини сме заставено отново да подпишем, защото иначе цената става двойна, подчерта Николов.

България е единствената в ЕС и една от много малкото в цяла Европа държави, в които няма виртуални мобилни оператори – такива, които наемат капацитета на съществуващите мрежи.

„Вероятността някой от тях да предлага отворени договори без обвързващ срок е много голяма, за да може да привлече клиенти, а това променя пазара. Конкуренцията е най-доброто лекарство“, обясни Богомил Николов.
В момента нито един от трите оператора не иска да има конкуренция, заяви той.

"Належащи са законодателни промени, които първо да върнат малко справедливост в тези отношения, в които потребителите са крепостници, и второ – да стимулират конкуренцията, за да имаме четвърти, пети, шести оператор. Към момента трябва да си изразим гнева!", отсече Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Бай ДрънНе е въпрос само на капитализъм. Когато се дава възможност на едни да забогатяват безгранично естествено е че ще има други които ще обедняват драстично. Закон на природата, нали така. Само че ние претендираме че не сме животни. Ама май сме си точно такива.
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не е новина, това че цените за пореден път ще бъдат увеличавани и потребителят трябва или да приема това положение или да търси друго решение.Въпросът е че друго решение няма.Всички оператори са един дол дренки,Омръзна ми хората да бъдат изкупителни жертви и да бъдат дънени до дупка без реално да им предлага качествена услуга.Държавата трябва да се намеси и да ги озапти защото не се разсъждава така както го правят те.То е като при лова - грижи се за дивеча че да има какво да убиваш
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И за какво ми е този договор като не ме предпазва от индексиране цената на таксата?
57
1
 
9
 
! Отговори
Така го преди 2 месеца
Направиха наще държавници.ЧАСТНИ СЕКТОРИ И КАРТЕЛИ КРАДЯТ НАРОДА НИ!!! ДА ГНИЕТЕ В АДА ВСИЧКИ ОТ КОСТОВ НАСАМ.ДЕМОКРАЦИЯ ДРУГ ПЪТ ПО-ЗЛЕ СМЕ ОТ СОЦА ПРИЗНАЙТЕ СИ ГО БАНАНАДЖИЙ!!!
56
0
 
3
 
! Отговори
До Боби преди 2 месеца
"До А за подслушването Оти не излизаш от фейкбукя, тоже инстантграм" ------------ Нямам нито фейсбук, нито инстаграм, защото виртуалният социален живот не ме интересува. Предочитам срещи с приятели на живо. А ти за всеки случай не влизай в тоалетната с телефон и не си записвай паролите в него.
55
0
 
6
 
! Отговори
Да питам преди 2 месеца
Какво да правим в тоя случай? Предложете нещо!
54
0
 
16
 
! Отговори
Шопендар преди 2 месеца
Който не е разбрал,мафията си има държава,вода,ток,гориво,телефони,телевизия,интернет,строеж на пътища,храни,плажове,туризъм
53
0
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 2 месеца
До 57 - а Неосат за 17 лева предлагат всички програми ,без договор , плащаш-гледаш. Само спортните се плащат допълнително.
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мушеници са тия ,за къв ния тоя договор като нямаме права по не го,с две антени син на Булсат Ком ,плаща по 11 лв.на антена ,ако смянят условията на виваком,с 30 лв на антена ,чао Виваком
51
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е истината. Миналата нова година казавам "Искам да изключа телевизията и да оставя само интернет по новия ви конкурентен план (А1)". Казват не може! С планът обявен като само интернет таксата ми падала твърде много. Трябвало да се включи и друга услуга. Аз казвам не искам и им дадох предизвестие за прекратяване на договора. Накараха ме да платя тяхната непреференциална и двойна по размер такса, защото бях подминал 2-те години на договора с 1 месец. Наистина сме крепостници!
50
0
 
8
 
! Отговори
До 52 преди 2 месеца
Телефона те слуша, но с търговска цел, просто хваща ключови фрази и после ти пускат оферти, или пък сайт за конкретно нещо, всичко е пари, а това ти пречи или без итернет или нокия фенерче
49
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До А за подслушването Оти не излизаш от фейкбукя, тоже инстантграм
48
2
 
2
 
! Отговори
Безплатно wi-fi преди 2 месеца
Тоя плямпа само глупости.Нищо друго не прави.
47
0
 
25
 
! Отговори
А за подслушването преди 2 месеца
нещо да кажете? Говоря си с приятелка - не по телефона, просто седим в парка и си говорим, споменявам нещо за пералня и след малко телефоните ни почват да бълват реклами на перални. Мъжът ми купува нещо от Икеа и ми праща по вайбър снимка на мострата, сложена върху стелаж - и после цял месец гледам реклами на стелажи по телефона. Търся някаква рецепта в готварски сайт и ме задръстват със съвети за здравословно хранене и как да отслабна... Големият брат сигурно и в тоалетната ни дебне!!!
46
0
 
27
 
! Отговори
Шишо преди 2 месеца
Мобилните услуги са сладка схема. Не случайно първия мобилен оператор в България беше собственост на руската мафия. Другаря Чорни (с рождено име Михаел Шварц) щавеше по 1лев/минута мобилен разговор без ДДС. В момента не е по-различно. Разходите по един клиент са 5-6лв/месец. Таксата обаче започва от 20лв нагоре и я индексират редовно с ръста на инфлацията.
45
1
 
20
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Тато, явно си в заблуда за капитализма като 99.99% от хората. При капитализма никога не се забогатява от вдигане на заплати. Напротив, заплатите винаги вървят надолу, иначе самият капитализъм няма да може да съществува. Това се доказва от коя а е статистика, при която бедните винаги се увеличават за сметка на много богатите.Ама в белите държави се вдигал стандарта. А как се вдига стандарта? Кредити, изсмукване на малки икономики като нашата и колонизация ( африка примерно).
44
0
 
16
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Абе аз имах договор някъде до 2010 година. Не го поднових, по тогавашния закон стана безсрочен. Два телефона, десетина лева. И така вече 13-14 години. Като ми звънят, не вдигам. Няма как да ме вържат с нови договори с безплатни телевизии, които след това стават по 50 лева ако не подновя навреме договора и договора стане безсрочен.Тия практики с безплатни услуги за определен период трябва да се забранят! Защото по тоя начин се игнорира добрия закон, при който срочен догевор става безсрочен.
43
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Законодателни промени за пп за мибилни промени не ги интересува ,тях ги интересува да сменят конституцията в тяхна полза да вземат правата на президента ,да продават земята на чужденци ,да притискат народа с високи данъци
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Измислено е отдавна - Helium mobile. Просто всеки трябва да допринесе за децентализираната мрежа като постави устройство на къщата си, като това ще му носи приходи които да покриват разходите за разговори и интернет
41
0
 
36
 
! Отговори
безплатен апарат преди 2 месеца
В Германия при подновяване на договора ти подаряват телефон! Тук ти го продават...Нагли са!

Спонсорирани публикации