Ген. Попов: Въпросът с казармата опира до възнаграждението и условията на труд

Нужно ли е да бъде върната задължителната казарма?
12 фев 2024 21:40, Красимир Ангелов
49

След близо 2 десетилетия без наборна военна служба - нужно ли е връщането на задължителната казарма?

"Този въпрос е доста актуален и от доста време се поставя. И е въпрос, който трябва да бъде обмислен, трябва планиран, но и трябва да бъде широко обсъждан, защото виждаме, че в Украйна се разчита на мобилизация. В Русия - по същия начин, но така трябва да се направи така, че да бъде работещ и хората да приемат, че това е необходимо", каза бившият началник на отбраната ген. Константин Попов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му е важно как това ще се приеме от хората.

"Дори да кажем, че ще върнем някаква част от наборната служба, ако този вариант не заработи и хората, които трябва да влязат в армията, кажат "Не" и намерят изход, заминавайки за чужбина, цялата идея отива по дяволите. Трябва да се направи сериозен анализ на заплахите. И министърът има право да знае дали е застрашена националната ни сигурност", допълни ген. Попов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че трябва да се мисли за цялостната картина, а не на парче.

"Имаше период, в който се полагаха усилия, като че ли тогава тенденцията беше положителна. От няколко години се връщаме към обратното. И тук въпросът е винаги за възнаграждението, да, то е важно, но трябва да се имат предвид условията на труд, работата, отношението към службата. Много важен е въпросът какво е нашето възпитание и отношение към работата, дали ние сме отдадени на това да работим в интерес на общността", добави ген. Константин Попов.

Той е на мнение, че ние сме се фокусирали върху това какво още ще придобиваме: "Но за мен първи приоритет е това, което сме го купили, да може да работи, да сме сигурни, че има достатъчно въоръжение и достатъчно подготвени хора, инфраструктура. В изграждането на инфраструктурата на "Граф Игнатиево" изоставаме. Това не е добра новина".

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
CSM преди 2 месеца
Намерили сте кой да поканите да коментира темата за армия и отбрана!? Още помним един парад на 6-ти май, където един будещ смях и недоумение пигмей в генералска униформа водеше строя марширувайки с "лява ръка-ляв крак"! Това говори много за българския генералитет! Колко е некадърен, смачкан и зависим от "белите якички" в Парламента и политическите етажи на властта!
39
0
 
0
 
! Отговори
Иванов преди 2 месеца
Мразя всичко задължително което не се налага да в такова,а ако има задължителна Казарма,трябва да е не повече от година а всеки навършил 50 години да отпадне от запаса,или той да бъде доброволен и високо платен и само за напълно здрави хора
38
0
 
0
 
! Отговори
Александър преди 2 месеца
По мое време завършилите акад емия Раковски стигаха до полков ник, а след 90-та до бригаден ген ерал от *** бригади, тран сформирани в апартаментни!
37
0
 
0
 
! Отговори
Alex преди 2 месеца
И още един въпрос ГЕНЕРАЛЕ; Аз служих с ген. Д. Кръстев, с бриг. ген. Младенов! Нали подписахме ДЕПОЛИТИЗАЦИЯ, или КОКАЛА е по- важен? И едно време, за да ст анеш генерал, трябваше академ ия в Русия! Служих и с други офи цери, завършили академия МАЛ ИНОВСКИ! Или сте човек на няк ой, генерале? Вие нямате строев ия стоеж и трите ромба на Дими тър Кръстев, генерале! Готов съм да умра за него!
36
0
 
2
 
! Отговори
Александър преди 2 месеца
След НЬОЙСКИЯ БЪЛГАРИЯ крие оръжието си, но никога не го е РЯЗАЛА и ПОДАРЯВАЛА! Един бивш старшина ти го казва! СКРИЙ СЕ НА СЕЛО И НЕ СЕ ПОКАЗВАЙ ПОВЕЧЕ, ЩОТО ще ме ядосаш!
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Също и до козметични салони опира казармата. В крайна сметка не може да ходи един мъж на стрелби, ако не си е оскубал веждите.
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С казарма ще задържим младите хора в България... Поне докато са в казармата.
33
2
 
11
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 2 месеца
Както казвахме навремето - единственото време, което не е загубено в казармата, е проспаното.
32
1
 
16
 
! Отговори
Еко-атланДик: преди 2 месеца
А ще има ли СПА център в казармите?!? Ами полово неутрална тоалетна?!? Дежурен маникюрист?!? Студио за татуси?!? Безплатен Wi-fi и молче?!? Лента за тротинетките?!? А централен площад за провеждането на прайда?!?Кабелна с допълнителни Gей-п÷о÷р÷н÷о канали?!?Ще има ли дилър на разположение 24/7 за качествено бЕло?!? Осигурено ли е всичко по евроатлантически стандарт и защитени ли са нашите демократични ценности и неолибера3тия?Розови униформи с жартиери и знамето на ЛГБТИФКШ+ докато маршируваме?
31
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако ще се трепят руснаци, може. 2 години служих, поне да има файда от тях.
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вече 20 години нема казарма - РъБъ я чакат 200 години е.врогейско робство :)))
29
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кви заплати - 2 години спар гонки и мизерия чорба каша и топъл хляб :)))
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма въпрос за казарма. Сиренето е с пари, а лудите от казармата не могат да ги изкарват
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Требва да направят казарма 3 години и да дават тапия за войник-бакълавър.
26
3
 
13
 
! Отговори
Шпек Салам Народен преди 2 месеца
То добре,че още са живи "уморените коне" ,че при една евентуална война точно те ще са ядрото на войската.
25
1
 
13
 
! Отговори
Гном преди 2 месеца
Доколкото знам, тоя лилипун има 3ма сина. Ако не ги е прател в армията, сега е момента
24
3
 
14
 
! Отговори
Въпросът с казармата преди 2 месеца
Ами Не,въпросът при повечето "нормални" българи не опира до парите ...по-важна е мотивацията,която всички политици,без изключение,убиха.А политиците ги избрахме ние,и т.н Така че,квото ще да става.Аз съм бил в казарма(1.6),не по моя воля.Просто не успях да избягам.Мои приятели,успяха.И сега са запазени ментално.
23
1
 
14
 
! Отговори
Шпек Салам Народен преди 2 месеца
Евалата,че си се научил да стреляш... евентуално.А гранати можеш ли да хвърляш,а марш на скок знаеш ли какво е и физическата ти подготовка на ниво ли е,а калашник да разглобяваш и сглобяваш,атом отляво,атом отдясно знаеш ли какво е? А за бусуля и далекомер дали си чувал? Тези неща без казарма няма как да ги научиш.
22
16
 
4
 
! Отговори
SOS преди 2 месеца
Щом си служил в соца си старец. Никой не иска никъде,,уморен кон,,. Гледай си пенсията.
21
2
 
31
 
! Отговори
Специални части БНА преди 2 месеца
Смея да твърдя,че имам отлична военна подготовка,но за тази България в момента не бих се бил в никакъв случай.Родината в която съм се клел и съм и служил,отдавна я продадоха гъ-зол.изците.