Каква е цената на новите ядрени блокове?

Варират от 15 до 50 млрд. долара
13 фев 2024 18:10, Стела Стоянова
62
Каква е цената на новите ядрени блокове?
Снимка БГНЕС, архив

Колко ще струват новите ядрени мощности, които България планира да изгради в съседство с пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй"? Въпросът се оказа със свръхвисока трудност, а прогнозите - объркващи и драстично разминаващи се.

Седмицата започна с подписване на споразумение за сътрудничество в ядрената енергетика между САЩ и България. По този повод ресорният министър Румен Радев коментира, че "индикативната цена" за изграждането на седми и осми блок на площадката край Козлодуй е 14 млрд. Както е известно, "сърцето" на новите блокове ще са реактори от типа АР 1000 на американската "Уестингхаус". Министърът не уточни в каква валута са цитираните от него милиарди - евро или долари (в момента двете валути били почти в "паритет"), пише "Сега".

Дни преди министъра обаче известният ядрен специалист Георги Касчиев предизвика смут, като обяви, че цената на бъдещите блокове ще е много по-нисо от спряганите суми. Той се аргументира с това, че изградените в САЩ подобни блокове струват около 34 млрд. долара.

Между "прогнозите" на Касчиев и Радев се нареди Александър Николов, енергиен министър в кабинета "Петков". Той не скри учудването си, че с такава лекота се подмятат милиарди, при положение че процедуратата за новите ядрени мощности още е в ранен етап и с много неизвестни. Пред бТВ бившият енергиен министър изтъкна, че много уважава знанията на проф. Касчиев, но намира хвърлянето на числа във въздуха за нелепо. "Когато има най-малко план по какъв начин ще бъдат построени боковете и се направи първична оценка, тогава може да се говори за сума, като и тогава ще е възможно отклонение с поне 10-15%". "Не изключвам цената да бъде и 15, и 50 милиарда", каза Николов.

"Индикативната цена ще бъде посочена в доклада, който американската „Уестингхаус“ ще изготви до края на март. В самия договор за изграждане на двата блока ще бъдат фиксирани цената и  сроковете,  обясни министър Румен Радев в понеделник. "Нека да завършим процеса с  FEED договора (договора за инженеринг, бел. ред.), тъй като той дава индикативна цена, ние ще се опитваме, това ни е стремежът, да влезем в диапазон до около 14 милиарда кумулативно за два блока, пълноценно работещи, с всички възможни процеси. Аз лично мисля, че можем да сме под тази цена",  показа оптимизъм Радев. Все пак и той призна, че е много важно "как ще се случат организационно нещата по развитието на ядрения проект", тоест всички изчисления са твърде условни.

Пътната карта за новите ядрени мощности предвижда първият от двата реактора да влезе в екплоатация до 2034 г. По график до края на април трябва да бъде избрана компанията, която ще строи новите блокове.

От Министерството на енергетиката по-рано обявиха, че 5 компании са заявили интерес "по обявата на "АЕЦ Козлодуй Нови мощности“ ЕАД за предприемане на действия по изграждане на 7-и и 8-и блок на площадка № 2 на атомната ни централа с технология АР-1000".

Срокът за подаване на заявления изтече на 2 февруари. Интерес са потвърдили Веchtel, която вече работи по проекти на „Уестингхаус“ в Полша и Чехия, южнокорейската Hyundai, също партньор на „Уестингхаус“, Китайската национална ядрена корпорация, френската EDF (Électricité de France) и американската Fluor.

Очаква се до дни комисията да обяви с коя компания да започнат преговори по договора за строителство.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
циганин преди 2 месеца
ако са толкова скапи,стягаите се от сега 1 к-ват ще стане 2.4 евро,
50
0
 
2
 
! Отговори
ХоХо преди 2 месеца
Лъжете безогледно. 1. Чехия обяви обществена поръчка за изграждане на АЕЦ ( а не като нас ) 2. Чехите ОТСТРАНИХА от търга Westinghouse ! Последната НЕ строи нищо в Чехия !
49
0
 
4
 
! Отговори
Странно ! преди 2 месеца
Никой не обелва и дума, че си имаме два модерни реактора с охладителна система към тях, от които французите отдавна бяха предложили да ни направят централа. Може би, те са вече подарени документално. По същата причина, по време на наводненията през миналата година не изкараха нито една от стоте амфибии на МВР, обещани на Украйна. Стояха на склад, за да бъдат предадени нови, докато хората бедстваха или направо умираха.
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И какво, 10-15 милиарда долара бяха много за Белене, но изведнъж нещом което се говори, че ще е 60 милиарда долара излиза по на сметка! Ами повечето войни са се водили точно заради икономически интереси. Понеже Бойко, Шиши, Кокорчо, Траволта (хилещето се куче) са зависими от Америка, дай да загробим България в дългове. Толкова ли струва скъпо убийството на тези четиримата!? По-евтино ще е от техните "сделки"!
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това са пълни глупости , четете специализирана литература за тази компания... а за подписалите наши парапундели за тези реактори ОСТАВКА , СЪД и затвор ! Национални предатели !
46
0
 
3
 
! Отговори
Истината преди 2 месеца
Докато има война не може да се строи нищо. Втора Фукушима няма нужда, а и Украинската още не е обезопасена.
45
0
 
5
 
! Отговори
Достатъчна преди 2 месеца
Да ни стъжни живота за напред!!! Отделно ядреното гориво си остава при нас пак руското но продадено ни от САЩ!!!! Г...УПАЦИ
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колкото по-бързо го махнат този министър и всички надолу по веригата толкова по-добре за енергетиката. Тези частници ще опоскат всичко там. Не може парашутисти които не са работили в отрасъла да дават каквито и да е изявления. Този баничара В.Николов също е парашутист и това, че е бил в Козлодуй, не го прави специалист. В момента няма един специалист, само празнодумци размятащи милиарди, които после ще плаща народа. Белене щеше да е по-евтино, но ББ го занули. СПАСЕТЕ ЕНЕРГЕТИКАТА за да има БГ.
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нашите политичари доказаха невъзможното. Те доказаха, че 6,3 милиарда долара е повече от 14 милиарда долара.
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Цената ще е двойна и тройна на блоковете на АЕЦ Белене. Но оплаквания от висока цена няма да има. Високата цена ще бъде наричана - голяма инвестиция, двойно по-голяма инвестиция от тази в АЕЦ Белене. Високата и скъпа цена ще радва Говорещите глави от медиите.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Завършеният през май 2023г ядрен реактор в САЩ Vogtle 3, започнат на 2.3.2013 струва $17 милиарда за 1250МВ. Въпреки наглите лъжи на министър Радев, че той е строен 30 години се вижда, че е построен точно за 10 години и няма основание, като знаем, че и новите реактори в Козлодуй ще са по 1200 МВ и сложим инфлация между 2023 и 2034г само 15% (а тя ще е много повече) да считаме, че само един от новите реактори ще е под 20 милиарда евро.
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да са"жуви и здрави"нашите дупедавковци,ако бяхме изградили АЕЦ Белене щеше да ни излезе за двата блока не повече от 6-7 милиарда долара,цена която до година,две щеше да се е изплатила и централата щеше да ни носи огромни приходи поне още един 20-30 години,да ама не!!!
39
0
 
5
 
! Отговори
Това ще ни срути преди 2 месеца
Няма как да струват под 40 милиарда евро. !4 милиарда ще запишат в официалния договор, останалото в секретния анекс.
38
1
 
7
 
! Отговори
ъ преди 2 месеца
Предполагам, че ще дадем парите изцяло и предварително. След това ще започне строежът на заводите, в които ще се правят реакторите. Ще ги видим реално никога. Това си има и позитивите - няма да гръмнат и да ни приключат.
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кунчева, която е част от ДБ, се продаде навремето да затворим реакторите, сега колегите и се продават да купим нови. Резил отвсякъде.
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Къде ще съхраняваме ядрените отпадъци? Уестингхаус отказват да ги вземат обратно. За сравнение лошата Русия си ги прибираше, когато тя ни снабдяваше с ядрено гориво! Това посолство ни клати както си иска.... Ужасно унизително е.
35
0
 
6
 
! Отговори
Чехлю Бойков преди 2 месеца
Мижитурката какво сега ще каже? Натовари ни ама яко западната подложка!
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
БЪЛГАРИЯ ИСКА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ ЗАТОВА НЯМА ДА ИМА ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА.
33
0
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 месеца
Ядрени реактори, еврозона, Шенген, крилати ракети, иновации хаха мечтите са безплатни.
32
0
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 месеца
ЦЕНАТА Е ТАКАВА ЧЕ БЪЛГАРИЯ НЕ МОЖЕ ДА ГИ ПЛАТИ.