Две години след началото на войната - светът не е по-близко до мира

Милен Керемедчиев: Има умора във всички слоеве в общества
23 фев 2024 12:02, Красимир Ангелов
86

На 24 февруари се навършват точно 2 години от началото на войната на Русия в Украйна. След хиляди разрушени домове и погубени животи, все още изход от войната не се вижда, а за примирие дори не става дума. Има ли надежди за мир?

"Не смятам, че третата година ще бъде много по-различна от предишните две. Искрено се надявам третата година да е тази, в която ще достигнем до споразумение и ще спрат военните действия. Приближаваме се към този етап много бавно. Президентските избори в САЩ ще катализират този процес, но без тях той ще бъде много по-дълъг и ще бъдат загубени още стотици хиляди човешки животи", заяви бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

Той отбеляза, че умора има във всички слоеве в обществата, в почти всички континенти от войната. И в Русия последното проучване показва, че 70% от населението би искало край на военните действия и да се премине към преговори.

"Две години след началото на войната ние не сме по-близко до мира. Тази констатация я направихме и преди една година. Има обаче няколко съществени разлики. Първата са разрушенията и жертвите. Втората е, че ние вече не говорим за победа на Украйна, а как тя да не претърпи повече поражения. Трето и четвърто - вече се говори за цената и за отговорността", каза бившият зам.-външен министър Любомир Кючуков за Bulgaria ON AIR.

И двамата гости коментираха факта, че държавите, подкрепящи Украйна, са все по-уморени да помагат финансово на страната.

"Докато Европа и САЩ изплащат цената с пари, украинците плащат с кръв", отбеляза Кючуков.

По повод новите санкции, които ще засегнат Русия, Керемедчиев посочи, че проблемът в санкциите е неразбирането, че руската икономика за последната една година премина на изцяло военно-временни нива. "Започнаха да се орязват някои социални придобивки и привилегии на населението, но военната машина започна да работи на много бързи темпове", коментира Керемедчиев.

Според Любомир Кючуков президентските избори в Русия няма да променят ситуацията.

"Едва ли има някакви очаквания, че нещо би могло да се промени в Русия. Там нещата и резултатите от изборите за ясни, още преди да бъдат обявени изборите. Руското ръководство в момента, ако то е подложено на някаква критика, тази критика е по-скоро от националистически позиции. Тя не е антивоенна, там единственият антивоенен кандидат - Борис Надеждин, беше лишен от правото да се бори", посочи Кючуков.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като се изморат Путинку ще ги облекчи от мъката с ядрено.
57
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Купувайте електрожен , да заварите паметника и да го монтирате отново .
56
3
 
8
 
! Отговори
Куха USA лейка преди 2 месеца
До Другари копейки - Мистър, центов, опасяваме се, че глупавостта Ви не подлежи на лечение!
55
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин е абсолютен диктатор, не търпи конкуренция и си мисли за своя руски свят, западняците също си мислят за своя западен свят...Да му мислят глупавите укри, щото наистина са глупави, познавам не един или двама от тех :)))
54
14
 
5
 
! Отговори
Другари копейки преди 2 месеца
Другари копейки, много сте усърдни, но напразно се хабите. Никой не заблуждавате с глупавите си постове спуснати от митрофанова.
53
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Фашизоидна бандеровка от 3-та отделна десантно-щурмова бригада на ВСУ смяташе, че да се бие срещу руснаците е забавно. Но забавлението изведнъж приключи, когато руските войски се заеха сериозно с работата: щурмоваци, артилерия и авиация. Животът й никога няма да бъде същият, въпреки че успя да скочи в последният "влак" и да избяга от Авдеевка. Украинки, замислете се.
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като се има предвид,че самите те защитават наркобизнеса в зоната на бойните действия,най-вероятно резултатът ще бъде точно обратният.
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лекарите от ВСУ получиха разрешение да използват наркотици на бойното поле. МО на Украйна и Гослекслужба са предоставили на бойните медици специално разрешение за използване на наркотични и психотропни вещества за оказване на първа помощ.Съобщава се,че първият лиценз е издаден миналата седмица.Така първите забранени субстанции пристигат на фронтовата линия и то легално.Украински служители казаха,че целта на подобни мерки е уж да се регулира трафикът на наркотици на фронта.Като се има предвид,че самите те защитават наркобизнеса в зоната на бойните действия,най-вероятно резултатът ще бъде точно
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Направление Запорожие. Ореховски сектор. Подразделенията на ВС на РФ продължават систематично настъпление от юг на север, отблъсквайки зобираната по натовски стандарт биомаса - те успяха да изравнят фронтовата линия в район от 5 километра на дълбочина до километър. Продължават ожесточени боеве за село Работино. За пълен контрол над населеното място все още не се говори.
49
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
B света няма да има мир, докато държави се управляват от безотчетни и безотговорни, кървави тирани, които никой-никога не е избирал, но държат властта с насилие и кръв. И нямам предвид само путин, има доста като него.
48
3
 
9
 
! Отговори
Чичо преди 2 месеца
Военната операция (сорка, но това не е война) не мисля, че ще приключи скоро (за съжаление). Или поне не преди Руската Империя да завладее по-голямата част от Европа.
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Донецк и Южнодонецко направления. В Мариинския сектор на Донецкото направление продължават боевете в Георгиевка. Съобщава се, че руските бойци са успели да заемат няколко къщи в селото. Напредък има и на север - ВС на РФ се доближиха до село Красногоровка. В Угледарския участък на южнодонецкото направление продължава разчистването на селището Победа. Съобщава се, че в селото все още има около дузина зомбита на киевската хунта. Основните сили вече са отстъпили на югозапад. Щурмът на Новомихайловка продължава. Без голям напредък през последните 24 часа.
46
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
План Б за Украйна. Владимир Зеленски каза, че Украйна няма "план Б", ако Съединените щати не отпуснат многомилиардна военна помощ. Но Давид Арахамия, ръководител на фракцията "Слуга на народа", изрази, че има план Б. Той заяви, че недостигът на боеприпаси и военно оборудване ще бъде заменен с жива сила. Добър Ви ден русофоби!
45
13
 
2
 
! Отговори
Другари копейки преди 2 месеца
Другари копейки, много сте усърдни, но напразно се хабите. Никой не заблуждавате с глупавите си постове спуснати от митрофанова.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Очакваме Керемедчиев да се изкаже във видеото, а то било партенка от другарите :)))
43
1
 
8
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
След освобождаването на Степовое, Ласточкино и Северное ВС на РФ очакват новата линия на отбрана на зомбитата на киевският наркокартел да бъде Бердичи - Семьоновка - Орловка - Тоненькое.
42
1
 
5
 
! Отговори
Дам... преди 2 месеца
Запомни, докато зеленият е въоръжаван, мир НЯМА да настъпи! Само се молете да не започва Трета Световна, че тогава и ние ще видим къде зимуват раците! Нека никой не си въобразява, че на нас би ни се разминало, ние вече сме част от всичко това, бяхме набутани в общия кюп срещу Русия!
41
1
 
8
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Авдеевско направление. Боевете при Ласточкино продължават. Руските бойци не успяват да овладеят н.м.. Някои източници съобщават, че боевете се водят близо до горските насаждения около Ласточкино. Като цяло ситуацията тук определено не е проста. На южния фланг ВС на РФ има напредък в района на Северное. Вчера някои източници твърдяха, че Северное е било взето под контрол от руснаците, но тази информация се оказа преждевременна. На северния фланг битката продължава при Степовое.
40
1
 
9
 
! Отговори
ТСВ преди 2 месеца
Третата световна е неизбежна. Защо? Защото няма вече пресечни точки, където някой с някого може да се договори за нещо. Русия иска да се запази като РФ, не само, но и да си върне целият Източен блок от времето на СССР, но вече с пряко влияние върху цяла Европа, а САЩ и колониалните държави на ЕС искат ресурсите на Русия, защото ресурсите придобити от техните колонии се изчерпаха и за да съществува световната икономика в този й вид, трябват нови ресурси. Те са в Русия;)))
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Направление Артемовск. При Богдановка продължават позиционните боеве. ВС на РФ не успява да пробие отбраната на зомбитата в това населено място. Относителни успехи се отчитат в района на Ивановское (Красное) - по време на настъплението руските бойци установиха контрол над няколко десетки къщи в североизточните покрайнини. Не само руски, но и други източници съобщават за напредъка на ВС на РФ. Продължават позиционните боеве в района на Клещеевка. Зомбакнацистишена държи позицията си. ВС на РФ се опитват да нарушат ротацията на зомбитата и доставката на боеприпаси, като ползват атаки с дронове.

Спонсорирани публикации