На 12 март вероятно ще е изборът на нов Сливенски митрополит

Св. Синод променя процедурата за избора
25 фев 2024 15:34, Анисия Иванова
18

Светият Синод касира избора на Сливенски митрополит от 18 февруари. Тогава бяха определени двама епископи, един от които трябваше да поеме ръководството на епархията. Променя се и процедурата, по която ще се извършва вотът занапред.

Днес Светият Синод трябваше да избере кой да бъде новият Сливенски митрополит. До каноничния избор достигнаха Агатополският епископ Йеротей и Константийският епископ Михаил. Вчера обаче, след продължило повече от 3 часа заседание, архиереите са решили да касират избора.

Те са изслушали доклада на временно управляващия овдовелия епархийски престол Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, като са разгледали и постъпилите жалби. От тях става ясно за нарушения, които не позволяват изборът да бъде приет за легитимен.

Изненадващо, освен решението за касиране се е стигнало и до предложение за промяна на процедурата за избора на митрополити занапред. Според приетата наредба, той ще се извърша на два тура, но единствено от Св. Синод, а не както досега - първо от епархийските избиратели и след това от висшите духовници.

Следващото заседание на Светия Синод е на 12 март, когато вероятно ще се проведе и изборът за нов Сливенски митрополит според приетата вече наредба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
3
 
! Отговори
Fil преди 2 месеца
...мутренската схема проработи. В Сливенска епархия обаче, избирателите се оказаха костеливи орехи и гласуваха за човек на когото имат доверия, а не за когото ги натискат отвън. И синодалната хунта обяви избора за дефектен. Ден по-късно решика че няма смисъл народа, било той подкупен или не, да участва в какъвто и да е избор за владика, а колегите си ще си ги избират те сами. Изводите са за вас.
14
1
 
2
 
! Отговори
Fil преди 2 месеца
Накратко - изборът на владика става по вековна екзадхийска процедура според Устава на БПЦ. Избиратели от народа и свещенството избират 2ма кандидата и ги представят на Синода, който избира един от тях. В последните деситилетия в мутренския дух на епохата преди избори тръгват емисари лобисти които шантажират, изнудват или подкупват избирателите за "правилния" човек, който си плаща или в когото някой друг е инвестирал. В 3/4 от епархиите на БПЦ, където населението е бедно, обезверено и застаряващо
13
1
 
4
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
За съжаление половината митрополити са отявлени ***, друга част са кифли с бради, тук там истински духовници и тук там са истерично параноидни индивиди.Навремето народът ги е прогонвал с камъни, сега им целува ръце- О времена, о нрави!
12
0
 
7
 
! Отговори
Фляк преди 2 месеца
Ще назначат някой епископ, който спечели наддаването в търга за митрополит... Наричаме това симония, по името на Симон, който е предлагал пари на апостолите за да го ръкоположат за епископ и да му предадат Божия благодат...
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Митрополитите да си припомнят как населението е прогонвало изпращаните от Фенер нежелани гръцки владици, да не се повтори тази случка
10
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вчера гледам един Ходжа да влиза в една църква.... Влиза вътре и започна да брои по стените - кръстовете.... Ооооо збъркал съм джамията! В наща джамия има по-малко кръстове! Попа го гледа и му вика: Ами тогава влез у синагогата да се молиш на Мойсей, пардон Мохамед аллаха!
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вчера гледам един Ходжа да влиза в една църква.... Влиза вътре и започна да брои по стените - кръстовете.... Ооооо збъркал съм джамията! В наща джамия има по-малко кръстове! Попа го гледа и му вика: Ами тогава *** у синагогата да се молиш на Мойсей, пардон Мохамед аллаха!
8
1
 
8
 
! Отговори
Карчопелев преди 2 месеца
Хора,нали Варненската невеста,дебелата Берта написа доклад,че изборът за Сливенски митрополит е бил законен???След две седмици Бабата ветеринарен фелдшер,или техничка по скопяванията на прасенца и духовници,сега се обърна на 180 градуса и твърди,че изборът не бил законен???Имало жалби?И Синодът щял да избира без народа?За какво му е народа,освен да прави дарения за бедните владици!??Започва се една сглобка и заварки,които натвори Берта.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя Ходжа какво прави там?
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някой знае ли колко попове има в България ,вероятно са хиляди
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те ще живеят и работят с този митрополит, да си го изберат сами и според техните си православни канони!
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имат си вековни канони духовниците, да се оправят, имат си канони, имат си правила, познават си и хората, нека сами си изберат!
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И задължително да е агент на ДС
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И там е една тегава и трудна
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Попадии сър забавляват се с 50 милиона попска субсидия - а иначе никой не ходи на църква :)))