Не се планира хранилище за отработено ядрено гориво у нас

Режимът за съхранение остава същият
36
Не се планира хранилище за отработено ядрено гориво у нас
Снимка: БГНЕС

Премиерът Николай Денков нарече лъжа твърденията на депутата от „Възраждане“ Йордан Тодоров, който заяви, че се готви изграждането на хранилище за отработено ядрено гориво у нас.

„Не се предвижа никаква промяна в режима спрямо този, който е бил години назад включително, когато сме имали по-добри дипломатически отношения със СССР и по-късно с руската федерация. Това което е обсъждано с Франция, Финландия и други страни е затова каква е възможната технология за дългосрочно съхранение на ядрени отпадъци, защото сега такава няма“, каза Денков.

Тодоров пък го попита защо не е говорил за съхранение на отработено ядрено гориво в Украйна, след като всеки месец ходил там.

„Започнахте с лъжа и завършихте с лъжа, какво да Ви отговоря? Това беше първото ми посещение в Украйна“, обърна се към него премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: ядрено гориво
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
6
 
! Отговори
от сороси толкова преди 2 месеца
Значи се предвижда закриване на АЕЦ тогава .
32
0
 
9
 
! Отговори
За 32 преди 2 месеца
Така е, обаче как да кажат, че нямат идея "какъв ще е режимът" след изборите в САЩ? Затова ... абе такъв ще е, а пък и много разчитат на това, хората да не са осведомени и да не питат "Да, ама това означава .. и Русия да продължи да си взема обратно отработеното ядрено гориво".
31
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво значи режимът е същия? До сега ядрените отпадъци се изпращаха в Русия, защото и купувахме тяхно гориво. Сега няма да купуваме тяхно гориво, т.е. къде ще отиват отпадъците? Или ще трябва да се сключи договор с някоя страна, или ще тровим нашата си земя с тях. Трети вариант няма!!!
30
0
 
16
 
! Отговори
Българин от Видин преди 2 месеца
Добре бе братче собствения му министър на тоя написа в отговор на запитване на Чакъров, че се правят геоложки измервания за подходящи места за заряване на радиоактивни отпадъци в различни райони на северна България и се обсъжда стратегия с която да се получи съгласие от местните общности. Има го отговора на министъра Радев в сайта на Народното събрание. Денков трябва да му се стовари целия радиоактивен *** у тях в мазето да си го складира там като е такъв евроатлантик и не работи с Русия.
29
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добре де, нали решихте да сменяте горивото и вече няма да е руско, е как тогава ще се запази досегашния режим, като руснаците определено няма да вземат отпадъка на Уестингхаус, ако въобще заработи де. Не може и така и вака, кое от двете ще е!?
28
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Малко известно е, че съветските реактори в БГ са военни такива и отработеното гориво се връща на руснаците, което използват за производство на ядрени оръжия! Ха,ха!
27
0
 
15
 
! Отговори
Гошо преди 2 месеца
Защо се питат хора които нямат нищо общо с ядрената енергетика, строителството на атомни централи, хора които никога не са били в Белене и не знаят какво е направено там и са готови с лека ръка да погребат милиарди похарчени за Белене и да похарчат нови милиарди за Козлодуй? При предпоследните преговори за Белене представителя на РОСАТОМ е попитал представителите на НЕК: кажете най-после какво искате за да го обсъдим? - нашите се спогледали инищо не отговорили... Това е срам за нас.
26
0
 
21
 
! Отговори
__ преди 2 месеца
Не ми е работа ,но да питам България ще се превръща в кладбище на френски ,американски и ЕС касети с ядренно гориво.?Сега остава някой самозван експерт да каже ,че е полезно.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 25 Интересно къде ги държат въпросните амуджи?
24
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Според лъжливото овчарче за въздушно капковия Шенген нямаше да приемаме амуджи! Да обясни защо в Австрийската преса пише, че ще изпратят с чартъри първоначално 9000 "инжинера". И защо не отразиха протеста пред летището? Всеки ден получаваме по 2-3 чартъра с амуджи.
23
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Къде са под тая тема копейка-експертите да ни обяснят как фотоволтаиците и вятърните перки не се рециклирали и колко била чиста атомната енергия?
22
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ггг В русия не е отивало от 23 години. русия също иска пари - по 400 милиона на година. Та ще трябва да се строи някъде.
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мястото на АЕЦ Козлодуй е само за временно оставяне! Голям мерак да закриете Белене, а сега ще дадем поне 30-40 милиарда и въобще не се знае дали ще имаме работещи реактори след 10 години. Войните се водят за интереси, които винаги са икономически. Белене ви беше скъпо за 10-15 милиарда, но новото ви е евтино. Наистина първо трябва да избиват децата ви, за да се научите.
20
2
 
8
 
! Отговори
ггг преди 2 месеца
Козлодуй е временнно съхранява се там и след това отива за Русия, а вече в Русия няма да ходи въпроса е къде ще се съхранява??? Единствените които могат да го обработят и направят на кристали са Русия и Франция, но франция и да се съгласи да го обработи (естествено след като си платим) ще ни го върне и въпроса е какво го правим????
19
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ггг 15 До тук в Козлодуй са съхранявали отпадъците поне 8 правителства. Не си поставял въпроса. Още 8 поне ще съхраняват там.
18
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не вярвам на нито една дума казана от тоя продажен мишок!
17
1
 
5
 
! Отговори
ganio преди 2 месеца
Dinko premier
16
1
 
15
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 2 месеца
Не се планира, планират се само у бийци и из на силвачи а муджи. Всичко е точно, алфи и гар гамела си имат охрана. Леля Мария на село и студентките от НБУ обаче нямат. Накрая джинку с атв се оказа прав :)
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
КАКВО,ОТ УКРАЙНА ЩЕЛИ ДА СИ КАРАТ ОТРАБОТЕНОТО ЯДРЕНО ГОРИВО ЗА СЪХРАНЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ???!!!...
14
1
 
25
 
! Отговори
ггг преди 2 месеца
това в козлодуй е за временно съхранение, а въпроса е какво правим с постоянното съхранение... тази тварр която ни е премиер е нагъл безочлив лъжец