Радев: Трети март е съдбовен вододел

В 18,30 започна тържествената заря- проверка
Обновена: 3 мар 2024 19:18 | 3 мар 2024 19:00, Стела Стоянова
392
Радев: Трети март е съдбовен вододел
Снимка БГНЕС, архив

Точно в 18,30 часа днес започна тържествената заря проверка на площад "Народно събрание" в София. Тя е по случай Националния празник на България - 3 март. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия.

На церемонията присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Николай Денков, председателят на Народното събрание Росен Желязков и още много гости.

 По-късно зала „Концертна" на Централния военен клуб ще се състои традиционният прием за Трети март, даван от държавния глава, пише "24 часа".

Отново сме заедно, за да почетем 3 март. Ден на българската свобода, съдбовен вододел, който пробуди жаждата за живот на потъпканото ни бащино огнище и предопредели раждането на нова България. Това заяви в словото си президентът Румен Радев.

"Да поменем историческия подвиг и саможертвата на българските опълченци и на воините от всички народности. От армията на руския император Александър Втори, които сложиха край на 5-вековното османско иго. Отменян в миналото и атакуван днес", каза Радев.

"Празникът ни не е единствено отзвук от тътена на освободителната руско-турска война. Не отразява само победата на бойното поле. Трети март не е и датата на един международен договор, както неведнъж се опитват да ни убедят. Това е ден, ознаменувал триумфа на вековния идеал за свобода и саможертвата на поколения българи. 3 март постави заслужен венец на саможертвата на българските опълченци", каза той.

"Ден на българската свобода, съдбовен вододел, който пробуди жаждата за живот на потъпканото ни бащино огнище и предопредели раждането на нова България. Да поменем историческия подвиг и саможертвата на българските опълченци и на воините от всички народности от армията на руския император Александър II, които сложиха край на петвековното османско иго.

Отменян в миналото и атакуван днес, 3 март не само удържа на користния натиск. Благодарение на своя морален заряд, на волята на огромното мнозинство българи празникът се превърна в победа на идеали над нихилизма, на здравия български корен.

Защото празникът ни не е единствено отзвук от тътена на освободителната Руско-турска освободителна война. Не отразява само победата на бойното поле. Трети март не е и само датата на един международен договор. Това е ден, ознаменувал триумфа на вековния идеал за свобода и саможертвата на поколения българи", каза президентът в словото си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


392
Още по темата: Трети мартРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 10. Че тогаа не имало Интернет, не е имало кабеларки, не е имало коли и магисрали. Новините са били във вид на слухове, хората са пътували с дни от един град до друг. Повечето 500 години тегло едва ли са знаели че има нещо повече от Султана. Щом старозагорци са излезли общо българи, турци и всякакви с молба военните и от двете страни да не ги закачат можеш да си представиш ситуацията. Доле-горе зорлем са ни направили държава. После престъпниците важно на власт.
13
7
 
10
 
! Отговори
бе да питам преди 2 месеца
нема ли най накрая некой да изкара от държавния архив истината за *освободителката* русия и -*освободителя* ссср ?
12
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
добре поне че президент имаме на място, за компенсация на останалите политици. Хубаво се пожлучи на Шипка, речта на Желязков с овикване и освиркване, на Радев с одобрителни възгласи. Ами, кой каквото си е заслужил.
11
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
НЕ Е ДАЛЕЧ ВРЕМЕТО,КОГАТО ЩЕ КАЗВАМЕ,ЧЕ НЕ РУСНАЦИТЕ ТУРЦИТЕ СА НИ ОСВОБОДИЛИ ОТ ТУРЦИТЕ...В ПОСОЛСТВОТО НИ В АНКАРА СА ОТБЕЛЯЗАЛИ ПРИНОСА НА ТУРЦИТЕ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕ ОТ ОСМАНСКО ВЛАДИЧЕСТВО!!!ТАКАВА ИСТОРИОГРАФСКА КАША НЯМА НИКЪДЕ ПО СВЕТА!
10
3
 
15
 
! Отговори
акулио преди 2 месеца
Честит 3-ти МАРТ! Да отдадем почит на всички загинали за свободата! в Руско-турската война (1877-1878 г.)На страната на Русия:Румъния: Около 60 000 войници.Сърбия: Около 56 000 войници.Черна гора: Около 30 000 войници.Българско опълчение: Около 7 500 войници.Украинско опълчение: Около 5 000 войници.Полски легион: Около 20 000 войници.Финландски батальон: Около 2 000 войници.Други (италианци, американци,): Около 1 000 войници.Общо: Около 200 000 чуждестранни войници.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До абе 7. До гат си иска. Те на другите да не са по-убави ?
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
а в украйната колко бг знамена имаше както тука преди седмица техните по всички правителствени сгради ?
7
13
 
11
 
! Отговори
абе преди 2 месеца
чудя се тоя до кога ше говори глупости и назубрени речи !
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До G.I. Joe. Е па кво различно искаш сяка година ?
5
12
 
13
 
! Отговори
G.I. Joe преди 2 месеца
Тоя пък смотан военен всяка година една и съща плоча върти банален до втръсване.
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За Радев не са ни освобождавали извънземни от нещо си.
3
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Герои на Чалгария, за славата на Големия Чагарийски Райх! Зиг Зиг Кирчо и Тапирчо истинки Чалгарийци и Хайл Хан Сунак!
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
кирчу иска да я пометем под килима :)))
1
7
 
21
 
! Отговори
Страхливци преди 2 месеца
Къде се скриха ДБ и ПП..?