До 250 хил. евро стигат луксозни имоти близо до вълните на Черно море

В зимните курорти цените са по-ниски, отколкото на морето
6 мар 2024 19:00, Анисия Иванова
57
До 250 хил. евро стигат луксозни имоти близо до вълните на Черно море
Снимка: БГНЕС

Луксозни апартаменти край морето достигнаха по цени жилищата в София. В Поморие и Приморско има оферти за имоти с цена над 200 хил. евро, показа проверка на „Труд news”. Става въпрос за луксозно ново строителство и апартаменти с голяма площ. Но цената за квадратен метър излиза около 1800 евро за необзаведен апартамент, за колкото може да бъде купено и жилище в столицата.

Повечето предлагани за продажба жилища край морето са на значително по-достъпни цени. Например в Несебър за малък двустаен апартамент най-често трябва да дадете около 60 хил. евро. Но край морето има предлагане и на значително по-евтини жилища.

За луксозна къща близо до вълните най-често трябва да приготвите от около 180 хил. до над 250 хил. евро. По-ниските цени са за необзаведени къщи или такива, които още са в строителство. По-високите цени са за напълно обзаведени къщи, в които можете да се нанесете веднага.

В морските курорти най-много сделки са регистрирани в службата по вписванията в Несебър. Причината за това е, че там регистрират и сделките с имоти в Слънчев бряг. Там има голямо предлагане и съответно голям брой сделки. В редица по-малки курорти предлагането на жилища е ограничено, което води до покачване на цените.

Голямо е търсенето на жилища и в планините, предимно в Банско и Разлог. Цените на едностайните жилища в района започват от около 30 хил. евро. Двустайните апартаменти струват поне около 40 хил. евро, но цените стигат и над 70 хил. евро за обзаведени жилища близо до пистата. За апартамент с площ 75 кв.м средната цена е около 66 хил. евро.

Много луксозни имоти на изгодни цени в планинските курорти се купуват почти веднага, след като бъдат обявени за продажба. Част от предлаганите имотите са без обзавеждане и разполагат само с основни мебели – спалня, маса, кухненски шкафове. Но за продажба има и напълно обзаведени жилища, които човек може да използва веднага.

В зимните курорти цените в повечето случаи са по-ниски, отколкото на морето. В Банско цените на жилищата най-често са около 800-900 евро на квадрат. Но има и апартаменти с цени над 1300 евро за кв.м. В комплексите по Южното Черноморие средните цени на жилищата надминават 1200 евро на квадрат, а в някои луксозни сгради ново строителство достигат дори до 2000 евро.

Повечето ваканционни жилища по морето са в затворени комплекси, в които има жива охрана, а собствениците могат да ползват общ басейн. Затова собствениците на имоти плащат такса за поддръжка, която се определя на квадратен метър и варира в много широки граници според това каква е площта на комплекса, колко са зелените площи, за които е необходима поддръжка и т.н.

Край морето може да бъдат намерени и апартаменти в отделни кооперации, в които няма такси за басейни и зелени площи, а съседите събират само суми за поддръжка на общите части – стълбище, покрив, входна врата и т.н. Но предлагането на такива имоти е по-ограничено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Спомням си през 60 те години на миналия век, преди да започнат по времето на соца да строят хотели по Българското Черномория. Какъв прекрасен Рай на земята беше там! Отиваш покрай гората на Батова Река на палатка, после по пясъка чист и прекрасен се излежаваш без чадър. А сега, то не се знае по Черноморието всред тия Хотели всред Блоковете в София ли съм? Не зная къде съм! Единствено се ориентирам като погледна с бинокъл към Черното Море и се ориентирам, че съм отишъл на почивка там!
25
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всеки завършил трети клас над 30 години да си сметне за тези 250к евро колко пъти ще бъде на 5 звезден хотел на място което не мирише, не крякат селяци и булките им и ще искат да го посетят пак.
24
0
 
14
 
! Отговори
Ха-ха-ха-ха-ха-ха преди 2 месеца
Не 250 хиляди, а 950 хиляди евро. Колко ви платиха за това нещо?
23
1
 
26
 
! Отговори
кореняк преди 2 месеца
Пишете каквото си искате , все едно някой ще даде половин милион за нашето черноморие при положение ,че в Испания, Италия и Гърция е много ама МНОГО по евтино !!! Успех....
22
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами кой ходи от Бг вече на Черноморието.:))
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Жалко, че скоро въоръжени руснаци ще се разхождат из тях ...
20
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След разпада на соца 1989г. - Руски олигарски изкупиха над 700 хиляди имота по Българското Черноморие! Тия имоти за продан на руски олигарси са? Спомням си на един мой колега дъщеря му купи в германия кола и с нея отишла на море на Хотел и паркирала в гаража на хотела колата си. Сутринта като се разсъбудила и отишла в гаража не могла да намери колата си. После след дълги търсения се оказало, че колата заминала за Русия... и никой нито е отговорен за това отвличане, никой нищо!
19
3
 
19
 
! Отговори
ГЪРЦИЯ преди 2 месеца
Започнаха да се появяват Оферти за Гърция , в пъти по-ниски и по-близки за София и Пловдив . На Черно Море , Банско и Боровец се продават имоти на Политическата Мафия - загробиха Планината и Морето . Съвет - не купувайте , те са без редовни Документи и ще ви ги отнеме Държавата или Банката .
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами тея с Крадените милиони от програми,проекти,ремонти,обществени поръчки и тн Кражби ,що па да не си купят за 500 хил. на Приморско ?-бълха ги уапала ,па и са си в меката на чалгата -нали са си селянченца/ чалгари -екстра им е.
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Гърция на пешеходно разстояние вече са над 2000 евро. Тези на първа линия са 3500+
16
3
 
17
 
! Отговори
Г-н Никой преди 2 месеца
За 200 000 евро ( при сегашните цени ) може да изкарате почти 60 години по 1 месец ( и горница ) в супер приличен апартамент / етаж от къща за 4-*** на 0-вата линия в Халкидики с наем, включващ почистване, спално бельо, обзавеждане и т.н. без храна и напитки ... Или да си спретнете малък бизнес, в който да дадете препитание, знания и бъдеще на 3-5 работливи (млади) хора ...
15
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какви луксозни жилища, смях а като погледнеш наоколо и съвсем падаш. В Бг има малко луксозни жилища и за съжаление излезеш ли от там попадаш в действителността грозно, мръсно, дупки, тесни улици и куп негативи. Не си заслужава човек да си хвърля парите за това
14
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 14 Вероятно нямаш пари дори за гараж във Видин. :) Тези които си купуват имот на морето не им пука за пари инвестирани в имот и за мнението ти особенно
13
3
 
14
 
! Отговори
Рв преди 2 месеца
Оооу , вие знаете ли че за тия пари ще си купя къща на испанското, френското, италианското, та дори и американското крайбрежие? Айде дръжте си ги. Реалната цена е 50к евро. Като падне, а то ще падне , тогава ще говорим.
12
5
 
13
 
! Отговори
Руси преди 2 месеца
Никога не бих взел ,за красотата и хубавите, свежи, млади хора може ,но нашето море е пълно с фекалии. Никога не бих взел там!
11
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На фекалната яма ходят само овце, а пък тия дето купуват имоти там нямат акъл за 2 стотинки.
10
4
 
11
 
! Отговори
Баро-хипаро преди 2 месеца
Мен ми е луксозно да съм далеч от вълните на конкретно тоз цвят море...
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ората още не мой да им доде до акъла, че по различни причини никога няма да станем като световните курорти и надуват ли надуват цените та работата да се спече още повече.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Явно за некои няма зона натура и защитени дюни,
7
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво са 250хил за тоя омаен аромат на човешка тор....