С историческо литийно шествие България изпрати патриарх Неофит в последния му път

Шествието бе съпровождано от Гвардейския представителен духов оркестър
Обновена: 17 мар 2024 01:22 | 16 мар 2024 14:05, Красимир Ангелов
95

Снимка: БГНЕС

С историческо литийното шествие с тленните останки на патриарх Неофит, от катедралата "Св. Александър Невски", България се прости с патриарх Неофит.

Тялото на българския патриарх бе положено в специален лафет, използван при погребението на Цар Борис III през 1943 година. Пред него са свещеници от Българската православна църква.

Още по темата
В шествието се включиха председателят на Народното събрание Росен Желязков, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът-председателят в оставка Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел, кметът на София Васил Терзиев, министри от правителството в оставка, народни представители, представители на чужди мисии у нас, на вероизповедания и на институции, военни, както и миряни.

Шествието е съпровождано от Гвардейския представителен духов оркестър.

Стотици хора са се събрали да изпратят патриарха в последния му земен път.

Преди това в катедралния храм бе отслужена архиерейска заупокойна света литургия в памет на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, която бе водена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който сега е наместник на Светия синод.

В катедралния храм бе отслужено и опело на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей в съслужение с представителите на Поместните православни църкви и с архиереите на Българската православна църква - Българска патриаршия БПЦ-БП
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наблюдавате Кич и мутробарок. Напълно сгрешена лоша държава, всички мафиоти се направиха на светци и попове, и сами се сложиха в Рая.
49
2
 
27
 
! Отговори
Бог да го прости преди 1 месец
И да го упокои със Своите светии. Вечна, светла и блажена памет на Негово Светейшество Неофит Български.
48
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Достойно изпращане на Велик Човек!!!!
47
27
 
12
 
! Отговори
С. Вълев преди 1 месец
Едно време в наше село хората ги изпровождаха на газка или болгар с ремарке.Този да не е нещо повече от тях че да го слагат на танк?
46
14
 
9
 
! Отговори
Червен каскет преди 1 месец
Много ойроатлантици, с разкаляни гъ.ици, драскат коментарчета!
45
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе, нарочно са го метнали върху БТР-а щото имаме само един останал БТР, а нали другите ги пратиха онзи ден за Украйна, та за това всички да видят, че има БРТ в България. След литийното шествие, БТР-а отива в музея като последен експонат. Ще го изкарат отново когато ще возят Кирчо или Кокорчо като им дойде времето.
44
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Коя армия и командвал Патриарха,та се гаврят с делото му." --- Принцеса Даяна навремето също я качиха на лафет, пък тя какво е командвала? Може би идеята с лафета сега е била хората да могат по някакъв начин пак да се простят с патриарха. Сигурно ако беше в закрит автомобил, тук пак щеше да я вой защо са го скрили. Няма угодия!
43
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега прочетох ,че е имало и артилерийски салюти.Лелеее...Самальоти имаше ли отгоре.Абе тия луди ли са.Мууу нчо ще се е изтропал...
42
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Криворазбраната цивилизация! От парадиране и лицемерие само се вкараха в капан с този БТР.
41
5
 
4
 
! Отговори
Тутунчев преди 1 месец
Слава РДК, ЛСР и БС. Родните друзя ги избиха десет пъти за три дни , а днес гледаме интервюта с пленени путински opкu.
40
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой не дава обяснение защо е на артилерийски лафет.Борис 3-ти е бил Главнокоманднащ БА.Чърчил е бил Военен вожд в най -страшната война.Коя армия и командвал Патриарха,та се гаврят с делото му.Църквата е Отделена от държавата,но политиците окупираха ществието.
39
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хеащам се на бас,че до една седмица ще забравят заръките и завета на покойния Неофит,Бог да го прости и ще започнат боричкания за кокала както в църквата,така и в държавата.за мен присъстващите "държавници" на поклонението не са достойни да стоят дори и на 2 метра от ковчега му.
38
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Историческа ще остане и охраната на бeзбожниците в храма. Вижте ги как ги пазят! Денков го пазят с кевларени одеала. От кого ги пазят? Да не би да ги дръпне онази с косата ли? Или някой иска да бие с камъни?
37
6
 
11
 
! Отговори
-- преди 1 месец
Някой не е ли взел интервю от украинското попче.Или е дошъл да инспектира БТР с който ша бяга на фронта.
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От съображения за сигурност е с БТР. За българските пътища най-сигурно е да го закарат с БТР., че не се знае, знае ли се някоя *** да не обърне лафета.
35
2
 
12
 
! Отговори
До номер 35 преди 1 месец
Най- големият апостол на Свободата е Васил Левски- дякон Игнатий!!!
34
4
 
13
 
! Отговори
Отец Нафърфорий преди 1 месец
Малооуумниците които се подиграват с починал, ще плачат скоро.......
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре, че не го качиха върху танк.
32
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Някой болен мозък е измислил да го теглят с БТР, качен на Артилерийски лафет,носен от гвардейци.Муу нчо ли измисли това..." --- В храма го носеха духовниците, но се виждаше, че доста се килнаха на няколко пъти. Гвардейците са млади и здрави момчета, научени са да действат в синхрон и много по-добре се справиха. За бтр-а вече писах, че конете не са нещо, което се намира навсякъде в София.
31
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой болен мозък е измислил да го теглят с БТР, качен на Артилерийски лафет,носен от гвардейци.Муу нчо ли измисли това...